Quantcast
Channel: Juhlat - Kotiliesi.fi
Viewing all 965 articles
Browse latest View live

Hannan pitsimokkapalat keräävät kehut uniikilla koristelullaan: ”Käsittämättömän upeita!”

$
0
0

Mokkapalat ovat lastenkutsujen ja myyjäisten kestosuosikki vuodesta toiseen. Tuttu, turvallinen, ehkä jopa vähän tylsä herkku, joku saattaisi ajatella. Ei pidä paikkansa! 18-vuotias lukiolainen Hanna Hämynen osoitti tänä keväänä, että suositusta leivonnaisesta voi loihtia taianomaisen kauniit pitsimokkapalat pikeerikuorrutuksen avulla.

Hämysen pitsimokkapalat voittivat Dr. Oetkerin järjestämän Pimp My Mokkapala -kilpailun, jossa haettiin uusia, kiinnostavia ideoita mokkapalojen tuunaamiseen. Kilpailun tuomarit Kasper Strömman ja Amanda Alilonttinen valitsivat yli 600 kilpailuun osallistuneesta mokkapalataidonnäytteestä kymmenen suosikkiaan finaaliin. Instagram-äänestyksessä @leivojakoristele-tilin seuraajat valitsivat Hannan mokkapalat kisan viralliseksi voittajaksi.

Pitsimokkaplat ovat käsittämättömän upeita

Hannan mokkapalat eivät ole ihastuttaneet ainoastaan Pimp My Mokkapala -kilpailussa, vaan myös Hannan omalla Instagram-tilillä @hannaelinaaw on suitsutettu upeita mokkapaloja.

”Käsittämättömän upeita!” ”Vitsi miten kauniit!” ”Siis nämähän on kunnon taideteoksia, miten niitä raaskii edes syödä!”

Idea näyttäviin, pitsikoristeisiin mokkapaloihin syntyi nopeasti, kun Hanna lähti pohtimaan, millaisilla mokkapaloilla osallistuisi Pimp My Mokkapala -kilpailuun ja millainen koristelu olisi hänen tyylisensä.

”Tykkään käyttää tuollaista pientä koristelua leivonnassa yleensäkin. Pikeerikoristeisia mokkapaloja en ole aikaisemmin tehnyt, mutta teen joka joulu piparkakkutalon, jossa olen käyttänyt samantyylistä koristelua”, Hanna kertoo.

Leipojana Hanna on itseoppinut. Hän kertoo, että on aina tykännyt leipomisesta, mutta viime vuosina hän on innostunut harrastuksesta vielä enemmän. Ideoita ja inspiraatiota Hanna ammentaa muun muassa somen erilaisilta leivontasivustoilta. Ehkä leipomisen parista voisi löytyä tuleva ammatikin?

”En vielä oikein tiedä, mikä minusta tulee isona. Ehkä jollakin tavalla haluaisin yhdistää leivonnan tulevaan ammattiini.”

pitsimokkapalat

Kuva: Hanna Hämynen

Pitsimokkapalat – näin pursotat upean koristelun

Jokainen Hannan leipoma pitsimokkapala on uniikki. Mokkapalat on koristeltu käsityönä pursottamalla.

”En katsonut kellosta, mutta luulen, että yhden mokkapalan koristelemiseen meni aikaa 5–10 minuuttia”, Hanna sanoo.

Mokkapalojen koristeet ovat pikeeriä (royal icing). Pikeeri sekoitetaan helposti kahdesta raaka-aineesta: kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Sekaan voi halutessaan laittaa muutaman tipan sitruunamehua.

Pikeerikoristeet voi pursottaa suoraan mokkapalojen päälle. Hanna pursotti pikeerin mokkapaloihin pakastepussista, johon oli tehty pieni reikä. Sen kummoisempia pursotinpusseja ei koristeiden tekemiseen tarvita.

Jos haluaa lähteä opettelemaan pikeerikoristeiden tekemistä, ensin voi harjoitella kuvioiden pursottamista leivinpaperille.

”Netistä voi katsoa inspiraatiokuvia ja niiden pohjalta lähteä harjoittelemaan. Itse olen tehnyt sillä tavalla”, Hanna kertoo.

Lue myös: Pätkis-mokkapalat, gluteenittomat, vegaaniset ja muut mokkistuunaukset – mukana myös perinteinen resepti!

Pitsimokkapalat täytetään suklaa-nougatilla

Pitsimokkapalat syntyivät tavallisella mokkapalaohjeella. Mokkapaloista tuli kuitenkin kaksikerroksisia, kun Hanna keksi täyttää ne suklaanougat-täytteellä.

”Kehitin täytteen itse samalla kun leivoin mokkapaloja. Täytteeseen tuli maustamatonta tuorejuustoa, kermaa ja sulatettua nougatsuklaata. Jokainen leipoja voi kehitellä täytteestä mieluisan oman makunsa mukaan, riippuen siitä, miten makeita mokkapaloista haluaa.”

Mokkapalojen täyttäminen onnistuu, kun paloista tekee matalia ja nostaa kaksi kerrosta päällekkäin.

Pitsimokkapaloissa on kuorrutteena tummasuklaa-ganache eli tummasuklaakuorrute. Se syntyy, kun kuohukerman lämmittää kattilassa ja sulattaa tummaasuklaata joukkoon. Mukaan lisätään myös glukoosisiirappia. Kuorrute kovettuu kauniisti mokkapalojen päälle.

Lue myös Anna.fi: Nämä suklaaherkut on pakko kokeilla: cookie-taikinapallerot, suklaapuuro ja helpot mokkapalamuffinit

Hannan kesäkahvila avautuu Juuassa juhannusviikolla

Rakkaus leipomista kohtaan näkyy Hannan kesässä myös töiden merkeissä, sillä Hanna pyörittää tänä vuonna ystävänsä kanssa kesäkahvilaa Juuassa. Kotikallion Kesäkahvila aukeaa 15.6. neljäksi viikoksi.

”Mietimme viime vuonna ystäväni Miian kanssa, mitä voisimme tehdä kesätyönä. Me ollaan molemmat haluttu kokeilla oman kahvilan pitämistä. Siitä se sitten lähti. Tykättiin molemmat hirveästi ja haluttiin jatkaa kahvilan pitämistä tänä vuonna.”

Kahvilasta saa ostaa juustokakkuja, suolaisia ja makeita piirakoita ja erilaisia leivonnaisia. Valikoima saattaa vaihdella kesän mittaan sen mukaan, millaisia herkkuja leipurit innostuvat kokeilemaan.

Kahvilasta voi tilata myös erilaisia tuotteita kotiin. Myös ihanat pitsikoristeiset mokkapalat ovat tilaustuotteiden listalla.

Kotikallion Kesäkahvila, aukioloajat: 15.6.–10.7.2020 ma–pe klo 9–15. Osoite: Väyryläntie 9, 83900 Juuka.


Kalan suolaus tuntuu vaikealta, ihan turhaan – huippukokki Hans Välimäki neuvoo täydellisen metodin kalan suolaamiseen

$
0
0

Kalan suolaus on helppoa ja niksejä voi poimia huippukokeilta. Suola on kalalle välttämätön mauste, koska suolaton kala ei yksinkertaisesti maistu miltään. Suola korostaa kalan omaa makua ja napakoittaa varsinkin rasvaisen kalan koostumusta.

Lue myös: Kalankäsittely haltuun kokki Micke Björklundin tyylillä – oleellista on hyvä leikkuulauta, terävä veitsi ja kuuma valurautapannu

Mikä on sopiva määrä suolaa kalalle? Sopivaa suolan määrää on vaikea arvioida. Se riippuu paljon kalan paksuudesta ja koosta. Samaan hengenvetoon voi todeta, että suolan käyttö herättää tunteita. Suolaa ei saisi syödä liikaa, mutta samalla suola on tärkeä ravintoaine. Suola korostaa raaka-aineiden makua ja parantaa niiden väriä ja koostumusta.

Keittömestarit Arto Rastas ja Hans Välimäki taitavat kalaruoat. Helsinkiläinen ravintola Bistro Bardot tarjoaa klassisia kala-annoksia ranskalaiseen tyyliin.

Keittömestarit Arto Rastas ja Hans Välimäki taitavat kalaruoat. Helsinkiläinen ravintola Bistro Bardot tarjoaa klassisia kala-annoksia ranskalaiseen tyyliin. Kuva: Jarno Jussila

Kalan suolaus – kaikkien kokkien käyttämä vinkki antaa täydellisen lopputuloksen

Kalaa pitäisi syödä vaihtelevasti muutamia kertoja viikossa. Kalaruokien kohdalla ongelmana on usein se, että kotikokki pelkää sen valmistamista. Mitä jos pilaan kalliin raaka-aineen enkä saa siitä hyvää? Kalan kohdalla tämä ongelma on yleinen.

Hans Välimäen mukaan kalaruokien valmistuksen kanssa kannattaakin olla tarkkana. Täydellisesti suolattu ja kypsennetty kala on upea elämys. Kotikeittiössä pääsee loistavaan lopputulokseen, kun muistaa muutaman niksin. Ravintolakeittiössä pitää kalan suolauksessa onnistua aina, jotta asiakas saa täydellisen kala-annoksen. Tätä niksiä käytetään usein.

”Kymmenen prosenttinen suolaliemi on kalan suolauksen salaisuus. Metodi on yleinen ammattilaisten käyttämä tapa, jossa yhteen litraan vettä lisätään yksi desilitra suolaa. Se kuulostaa hurjalta määrältä, mutta koska suola on liuennut nesteeseen eikä sitä nestettä syödä, niin ei se lopulta niin paha määrä ole. Fileetä ei pidetä tuossa liemessä kuin hetki. Käytä suolaamiseen jodioimatonta merisuolaa. Siitä tulee puhdas maku ilman jodin tuomaa kitkerää sivumakua”, Hans Välimäki neuvoo.

  1. Keitä 1 l vettä ja nosta kattila levyltä. Lisää 1 dl merisuolaa ja sekoittele vähän. Jos kala on suurikokoinen tai paksu, tee lientä niin paljon, että se peittyy. Esim. 2 l vettä ja 2 dl merisuolaa.
  2. Anna suolan liueta ja liemen jäähtyä.
  3. Aseta kala laakeaan vuokaan raakana ja putsattuna. Kaada 10 % suolaliemi kalan päälle ja anna kalan muhia liemessä 20 minuuttia. Jos kala ei uppoa liemeen, käännä se välissä.
  4. Sopivan ajan oppii kokeilemalla, mutta 3–4 cm:n paksu kalafilee vaatii 20–25 minuutin suolauksen. Tämä aika sopii kalafileelle, kokonaista kalaa voi pitää liemessä yön yli kylmässä.

Suolaliemessä suolauksen parhaita puolia on se, että sillä saa todella tasaisen lopputuloksen. Lohifilee tai turskanseläke suolautuu tasaisesti. Kesällä tämä tapa on mainio savustetuille tai halstratuille pikkukaloille. Kalat upotetaan savustamisen jälkeen hetkeksi kymmenen prosenttiseen suolaliemeen. Näin ne saavat tasaisen suolauksen.

Kalan suolaus ravintolassa on tarkkaa puuhaa. Asiakkaalle halutaan nostaa eteen täydellinen lopputulos. Paksukin kala, kuten turskanseläke saa täydellisen maun 10 %:n suolaliemestä, helsinkiläistä kala- ja äyriäisravintolaBistro Bardota pyörittävät Arto Rastas ja Hans Välimäki kertovat.

Kalan suolaus ravintolassa on tarkkaa puuhaa. Asiakkaalle halutaan nostaa eteen täydellinen lopputulos. Paksukin kala, kuten turskanseläke saa täydellisen maun 10 %:n suolaliemestä, helsinkiläistä kala- ja äyriäisravintola Bistro Bardota pyörittävät Arto Rastas ja Hans Välimäki kertovat. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kalan suolaus on avain onnistuneeseen lopputulokseen. Suolaa kala pintasuolauksella tai suolaliemessä. Molemmat tavat toimivat.

Kalan suolaus on avain onnistuneeseen lopputulokseen. Suolaa kala pintasuolauksella tai suolaliemessä. Molemmat tavat toimivat. Kuva: iStockphoto

Kalan suolaaminen pintasuolauksella

Toinen tapa suolata kalafilee on pintasuolaus. Tämän voi tehdä myös kahdella tavalla. Suolan voi jättää imeytymään fileeseen tai lyhyen ajan jälkeen suolan voi pestä pois.

  1. Ripottele fileen nahattomalle puolelle hienoa merisuolaa. Anna suolan imeytyä kalaan rauhassa. Paista kala pannulla tai uunissa sen jälkeen. Suolan määrä tässä tapauksessa vaihtelee todella paljon, riippuen siitä tuleeko kalaan muita mausteita. Tässä tapauksessa suolan määrä kannattaa pitää suhteellisen pienenä. Yhden 800 g:n kirjolohifileen suolaukseen menee 1–2 tl hienoa merisuolaa.
  2. Jos teet pintasuolauksen toisella tapaa, eli pesemällä suolan pois, käytä enemmän suolaa. Voit ripotella kalan päälle suolaa sen verran, että kala peittyy suolan alle. Noin 2 rkl hienoa merisuolaa riittää 800 g:n kokoisen kirjolohifileen pintaan. Anna kalan maustua 10–15 minuuttia suolan alla. Huuhtele suola pois ja kuivaa kala. Paista kala valitsemallasi tavalla.

Psst! Oletko jo mukana Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa?

Kotilieden ruokaryhmässä keskustellaan hyvästä ruoasta ja leivonnasta sekä jaetaan innostavia ideoita keittiöön. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä.

Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin. Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja jakamaan parhaita ideoita sekä kertomaan, mitä teillä tänään syödään!

Kardemumma – pullataikinan verraton vakiomauste yllättää pannarissa, piirakassa ja puurossa

$
0
0

Kardemumma on mainettaan monipuolisempi mauste, joka soveltuu perinteisen pullataikinan lisäksi moneen muuhunkin. Kokosimme ohjeet, joille ripaus kardemummaa tekee terää. Uskoisitko, että kardemumma sopii jopa uunilohen seuraan?

Lue myös: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Kardemumma on ollut suosittu mauste muinaisista ajoista aina keskiajalle asti, ennen kuin chiliä tunnettiin, kun ruokiin haluttiin makua ja mausteisuutta. Kardemummaa on käytetty lääkkeenä erityisesti vatsan ja hengitysteiden ongelmiin sekä virtsa- ja sappikivien hoitoon. 

Antiikin aikaan sekä kreikkalaiset että roomalaiset toivat kardemummaa suuria määriä Intiasta, jossa se kasvaa edelleen luonnonvaraisena sademetsissä. Intian lisäksi kardemummaa tuotetaan nykyään Guatemalassa, Tansaniassa, Sri Lankassa sekä El Salvadorissa ja Vietnamissa.

Kardemumma on maailman kolmanneksi kallein mauste

Kardemumma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi. Sen pitkien ja soikeiden lehtien tyvessä kasvaa kardemumman hedelmiä, joissa myös mausteena käytettävät siemenet sijaitsevat 

Kardemumman siemenet kerätään talteen juuri ennen kuin ne ovat kypsiä, sillä täysin kypsä hedelmä halkeaa ja samalla mausteen aromaattinen öljy alkaa haihtua. Koska samankin kasvin hedelmät kypsyvät eri tahdissa, hedelmät kerätään aina käsin. Käsin poiminta on työlästä ja siksi kardemumma on sahramin ja vaniljan jälkeen maailman kolmanneksi kallein mauste.

Eri kypsyysasteilla ja kuivatusmenetelmillä kardemummasta saadaan erilaisia variaatioita. Musta ja vihreä kardemumma ovat näistä tunnetuimmat. 

Vihreä kardemumma poimitaan kaikkein raaimpana ja käsitellään värin säilymisen vuoksi. Vihreää kardemummaa käytetään erityisesti Intiassa ja Lähi-idässä makeisia sekä teetä ja kahvia maustamaan.

Vihreää kardemummaa hieman isompaa mustaa kardemummaa puolestaan käytetään erilaisissa maustesekoituksissa, kuten curryssa ja garam masalassa. Musta kardemumma on tuttu myös kotoisan pullataikinan mausteena. 

Lähes kaikki suomalaisissa ruokakaupoissa myytävät kardemummansiemenet ovat mustia. Vihreitä kardemummansiemeniä kannattaa metsästää erityisesti etnisistä ruokakaupoista, ekokaupoista ja pienistä mausteputiikeista.

Ei pullaa ilman kardemummaa – verraton myös munkkitaikinassa

Tiesitkö, että klassiseen kardemummaputkiloon mahtuu kahdeksan grammaa maustetta, mikä on täydellinen annos puolen litran pullataikinaan?

Pyöräytä pullataikinasta perinteinen tai piparkakkutaikinalla höystetty pitko, pehmeä pullapohjainen omenapiirakka tai kokeile jotain aivan uutta. Tahmealla tahini­täytteellä rikas­tettu tähtipulla on kahvipöydän kruunu. 

Gluteeniton kardemummapulla saa koristeeksi raesokeria ja mantelirouhetta. Tarjoa gluteeniton kardemummapulla uunilämpimänä, silloin se maistuu parhaimmalta.

Lisää ripaus kardemummaa myös munkkitaikinaan. Suolakinuskitäytteiset, kardemummalla maustetut munkit ovat vapun ehdoton hitti.

Kardemumma kakkutaikinoissa ja piirakoissa – ihanaa omenan, mustikan ja raparperin makuparina

Pullan lisäksi kardemumma sopii erityisen hyvin mustikan, omenan ja raparperin makupariksi. Lisää ripaus kardemummaa piirakka- tai kakkutaikinaan, ihastut ikihyväksi!

Helppo luumupiirakka on alkusyksyn mehevä tarjottava, jota kardemumma ihanasti maustaa. Herkkuleivonnainen tarjotaan rommilla maustetun kerman kanssa.

Mustikkatäytekakku täytetään tuorejuustolla, jogurtilla ja tuoreilla mustikoilla. Mehevän kakun täytteessä maistuu aavistus sitruunaa ja pohjassa häivähdys kardemummaa.

Kardemumman lämpimän mausteinen makumaailma tuo joulun kielelle ja sitä käytetäänkin toisinaan osana piparkakkumaustesekoitusta kanelin, inkiväärin, neilikan ja pomeranssinkuoren ohessa. Esimerkiksi piparkakun makuisessa porkkanakakussa maistuvat joulun mausteet kardemummasta kaneliin. 

Krannin tilan mehevä maustekakku maistuu kahvin, teen ja kuuman glögin kanssa. Krannin tilan emäntä vinkkaa käyttämään kakussa omia lempimausteita. Tässä versiossa on kardemummaa, kanelia ja piparkakkumaustetta.  

Saksalaisessa joulupullassa eli stollenissa maistuvat kardemumman ohella kuivatut hedelmät, pähkinät ja mantelimassa. Jos haluat, mehevöitä kuivahedelmiä rommi-, tai konjakkitilkalla.

Kardemummalla maustettu gluteeniton klementiinikakku vie kielen mennessään. Tahmainen pinta syntyy sivelemällä valmis kakku sitruuna-sokeriliemellä. 

Ripaus kardemummaa tekee terää niin puurolle kuin pannarillekin

Kuituinen yön yli tuorepuuro pitää nälän loitolla lounaaseen asti. Ripaus kardemummaa loihtii kaurapuurosta herkkua. 

Mausteinen mustikkakeitto on kevyt ja herkullinen välipala, johon kardemumma ja tähtianis tuovat herkullisen säväyksen. Kokeile keittoa puuron seurassa tai nauti sellaisenaan. 

Vastustamaton makuliitto syn­tyy omenois­ta, puolukoista ja kardemummalla maustetusta rapeasta kaura­muruista. Kuuma omena-puolukkaherkku ja pallo vaniljajäätelöä vievät kielen. 

Raparperi-leipävanukas hyödyntää edellispäivän aavistuksen kuivahtaneen leivän. Kesän herkullisin jälkiruoka viimeistellään mascarponejuustolla ja ripauksella kardemummaa. 

Ahvenanmaan pannukakku on perinneherkku, jonka salaisuus piilee manna- tai riisipuurossa sekä reilussa ripauksessa kardemummaa. Pannari tarjotaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa.

Valkosuklaata, marjoja ja ripaus kardemummaa – siinä kaikki, mitä kesäiseltä jälkiruoalta osaa toivoa. Hyödynnä jälkiruokaan sesongin marjoja tai pakastealtaan aarteita ja terästä maku halutessasi tilkalla kermalikööriä.

Kardemumma sulostuttaa suolaiset ruoat

Lähi-idässä ja Intiassa kardemumma on suosittu suolaisten ruokien mauste. Erityisen hyvin se sopii mausteisten curryjen, pilahvien ja pataruokien maustamiseen. Pieni ripaus kardemummaa riittää, sillä kardemumman tarkoitus on tukea mausteista makumaailmaa ei niinkään jyrätä muita makuja alleen. 

Savustettu munakoiso maistuu yllättävän lihaisalta ja sopii kasvissyöjän juhlapöytään liharuoan sijaan. Granaattiomenansiemenillä sekä kardemummalla, korianterilla ja juustokuminalla maustetulla jogurttikastikkeella saat talven juhlapöytään Lähi-idän vivahteita. 

Marokkolainen lammas saa marinoitua mausteiden ja jogurtin kanssa yön yli. Valkosipuli, kardemumma ja kaneli antavat karitsanpaistille itämaista makua.

Quorn-curry on muhkean muheva kasvisruoka. Intialaiset mausteet kardemummasta korianteriin ja kanelista inkivääriin tekevät tästä vegeherkusta hykerryttävän hyvän. Tarjoa quorn-curry keitetyn basmatiriisin, naanleivän ja raikkaan raita-jogurttikastikkeen kanssa. 

Kardemummalla maustetut juomat – maukasta erityisesti glögissä

Joulun makuinen glögi keitetään mustaherukka- ja karpalomehusta ja maustetaan kanelilla, inkiväärillä, tähtianiksella, kardemummalla ja neilikalla. Ohjeen glögitiivisteestä riittää neljään litraan valmista juomaa. 

Vai kokeilisitko vaihteeksi glögin omenaista versiota. Liköörillä terästetyssä mausteisessa omenaglögissä maistuu muun muassa kardemumma, maustepippuri ja tähtianis.

Omenatoti lämmittää talvipakkasilla ja maistuu myös pikkujouluissa glögin sijaan. Voit maustaa juomaan käytettävän omenamehun kokonaisilla neilikoilla, tähtianiksella, kanelitangolla tai kardemummansiemenillä.

Glögin lisäksi joulun aikaan maistuvat myös muut lämpimät ja mausteiset juomat. Coquito on puertoricolainen joulujuoma, jossa maistuu kookos ja joulusta tutut mausteet. Uskomattoman helposti valmistuva juoma on noussut suosioon etenkin vegaanien keskuudessa, koska se tehdään kookosmaidosta. 

Ripaus kardemummaa tuo kahviin ihanan säväyksen, mutta vähintään yhtä hyvää sen on intialaisen teen joukossa. Kardemummatee maistuu aterian jälkeen tai vain lämmittävänä juomana sellaisenaan esimerkiksi glögin asemesta.

Lisää ripaus kardemummaa aamusmoothiesi joukkoon. Marjoista erityisesti mustikka ja puolukka ovat kardemumman mahtavia makupareja. 

Lue myös Anna.fi: Unohda sokeri! Piristä kahviasi mausteilla – pullantuoksua kardemummalla, jouluntaikaa kanelilla, kauhistusta hunajalla

Paras glögi 2020: Testasimme uudet glögimaut – voittaja on kotimainen klassikko

$
0
0

Paras glögi 2020 testissä. Maistelimme toimituksen raadin kanssa Alkosta löytyvät uutuusglögit. Monesta herkullisen näköisestä pullosta testiin valikoitui lopulta kahdeksan erilaista uutuutta.

Parina edellisenä vuonna oli aistittavissa jo suurta trendiä kylmien kuohuviiniglögien kategoriassa. Tänä vuonna tämä trendi näyttää jatkuvan, ja usealta toimijalta on tullut kylmänä tarjottava kuohuva glögiskumppa. Kuluttajalle on nyt tarjolla niin vaaleaa glögiskumppaa kuin punaista, ja roseetakin.

Toimituksen suosikiksi kiiri tasapainoisesta ja tyylikkästä maustaan tunnettu kotimainen klassikko.

Lue myös: Suolaiset piirakat ja pasteijat maistuvat glögin kanssa

1. Paras glögi 2020: kotimainen klassikko on raadin suosikki

Mikä: Loimun vuosikertaglögi on valmistettu käsityönä täyteläisestä punaviinistä ja pakkasen puremista karpaloista. Makua täydentävät perinteiset joulumausteet. Pullon etiketissä Pohjolan tähtitaivas.

Millainen: Pullo on kaunis ja persoonallinen muodoltaan, sen voisi säästää kynttilänjalaksi. Tuoksu on ihanasti piparinen ja vanhanaikaisen mausteinen, vie ajatukset jouluun välittömästi. Maku on perinteinen, tasapainoinen ja pehmeä. Juuri sopivan makea ja täyteläinen olematta tyrmäävä. Ei mitään yllättävää, mutta ei tarvitsekaan. Tämä on täydellinen sellaisena kuin se on.

Milloin: Jouluaattona koko suvulle. Kelpaa arvokkaaseen tilaisuuteen ja lahjaksi.

Loimu 2020, 15 %, 14,70 € (0,75 l)

Pisteet: 9,5

Loimu 2020 vuosikertamaku ei yllättänyt raatia. Mutta tämän klassikon ei tarvitsekaan. Se oli tasapainoisen ihana, juuri sellainen kuin glögin pitääkin olla. 

Loimu 2020 vuosikertamaku ei yllättänyt raatia. Mutta tämän klassikon ei tarvitsekaan. Se oli tasapainoisen ihana, juuri sellainen kuin glögin pitääkin olla.  Kuva: Alko.fi

2. Rommin ystävälle

Mikä: Voimakkaan romminmakuinen talvijuoma on tehty tutusta Vana Tallinn -likööristä ja punaviinistä.

Millainen: Aah, ihana rommin ja kirsikan tuoksu! Makukaan ei petä, rommi lämmittää ja kirsikka maistuu selkeästi. Maussa tunnistaa selvästi Vana Tallinn -liköörin. Tymäkkää ja makeaa.

Milloin: Tätä tarjoaisin viluiselle mummolle. Appiukolle joululahjaksi, kun ei pääse tänä vuonna Tallinnaan. Lämmikkeeksi joulukuusenhakuretken jälkeen.

Vana Tallinn Glögi, 15 %, 11,98 € (0,75 l)

Pisteet: 8,5

Vana Tallinn Glögi on tymäkkää ja tuhtia. Tällä glögillä on varmasti oma kannattajakuntansa. 

Vana Tallinn Glögi on tymäkkää ja tuhtia. Tällä glögillä on varmasti oma kannattajakuntansa.  Kuva: Alko.fi 

3. Paras glögi 2020: mokkapala pullossa

Mikä: Rocky Glögiltä tulee joka vuosi uusi, erikoinen maku. Tänä vuonna makuinspiraatio on haettu suosikkileivonnaisesta – mokkapalasta. Vegaaninen.

Millainen: Tyylikäs, erottuva pullo. Houkuttelevassa tuoksussa on kahvia, suklaata ja vienosti mausteita. Maussa mehevästi luvattua mokkapalaa.

Milloin: Tarjoaisin erikoisuudentavoittelijalle, makean ystävälle ja nuorelle aikuiselle. Lahjaksi kaverille, joka rakastaa klassikkojouluvillapaitoja.

Rocky Mocca Glögg, 8 %, 9,49 € (0,75 l)

Pisteet: 8,0

Rocky Mocca Glögg on hauska pikkujoululahja perheen aikuiselle mestarileipurille. 

Rocky Mocca Glögg on hauska pikkujoululahja perheen aikuiselle mestarileipurille.  Kuva: Alko.fi 

4. Trendikäs rosee

Mikä: Kylmänä juotava roseeglögikuohuviini. Tehty luomuviiniin, vegaaninen.

Millainen: Soma ja tyttömäinen pullo, kauniin pinkki juoma. Tuoksu raikas ja kepeä, silti vahvasti glögimäinen, houkutteleva. Maku sopivan makea, kuohuviinin ja mausteiden liitto onnistuu nätisti. ­Onneksi tässä on matala alkoholipitoisuus, sillä tätä tekee mieli hörppäistä enemmänkin! Niin maukas ja karkkinen, ettei kaipaa mitään syötävää seurakseen, mutta toimisi myös lohileipien kanssa.

Milloin: Tyttöjen pikkujoulujen avauksessa. Pikkujoululahjaksi ystävälle.

Merry Pinkmas Rosé Glögi Luomu, 8 %, 9,98 € (0,75 l)

Pisteet: 8,0

Merry Pinkmas Rosé Glögi Luomu kuuluu trendiglögien kategoriaan pinkin värinsä ja kupliensa puolesta. 

Merry Pinkmas Rosé Glögi Luomu kuuluu trendiglögien kategoriaan pinkin värinsä ja kupliensa puolesta.  Kuva: Alko.fi

5. Paras glögi 2020: terveiset saksalaiselta joulutorilta

Mikä: Glühweinissa, punaviinipohjaan tehdyssä juomassa, maistuu kaneli, neilikka, karpalo ja appelsiini. Luomu ja vegaaninen.

Millainen: Pullo näyttää villapaidalta. Ei tyrkytä itseään, koska sen ei tarvitse. Glühwein on tehty juotavaksi kylmässä säässä, tumput käsissä ja myssy päässä. Tuo muistoja Keski-Euroopan joulutoreilta. Ei liikaa sokeria eikä mausteita, maistuu kuumalle viinille, niin kuin pitääkin. Miellyttävä ja pehmeä, mieto maku.

Milloin: Pitkän hiihtolenkin päätteeksi, kun sukat ovat märät ja olo viluinen. Suvun illanistujaisiin, koska maistuu monelle.

Alpenglitzern Organic Glühwein, 8 %, 7,99 € (0,75 l)

Pisteet: 8,0

Alpenglitzern Organic Glühwein vie makumatkalle saksalaiselle joulutorille.

Alpenglitzern Organic Glühwein vie makumatkalle saksalaiselle joulutorille. Kuva: Alko.fi 

6. Minttuteetä Marokosta

Mikä: Blossan vuosikertaglögi on saanut tänä vuonna inspiraationsa Marokon Marrakechista. Maussa minttua ja vihreää teetä yhdistettynä glögimausteisiin.

Millainen: Vedenvärinen pullo on kaunis ja valikoimasta poikkeava. Tuoksussa on vihreää teetä ja minttua ­vahvasti. Jollekin tuoksu tuo mieleen lääkekaapin, toiselle lämpimän suuveden. Maku on teemäinen, ei niinkään glögimäinen ja vie ajatukset Marokkoon. Jollekin maistui hyvin, yksi maistelisi tätä flunssalääkkeenä, toisen mielestä maku oli vain karvas, kuin liian pitkään haudutettu tee.

Milloin: Kauniiksi lahjaksi edelläkävijälle. Taatelisten suklaapalojen kera. Viluiselle.

Blossa 20, 15 %, 14,99 € (0,75 l)

Pisteet: 7,5

Blossa 20 -vuosikertamaku jakoi mielipiteitä. Makumaailma vei suoraan Marokkoon.

Blossa 20 -vuosikertamaku jakoi mielipiteitä. Makumaailma vei suoraan Marokkoon. Kuva: Alko.fi 

7. Vähemmän sokeria

Mikä: Jouluaamu-glögissä on merkittävästi tavallisia glögejä vähemmän sokeria. Luomu ja vegaaninen.

Millainen: Pullo tavanomainen. Höyhen kuvassa hämmästyttää. Tuoksu kepeä ja punaviinimäinen. Maistuu aavistuksen pullataikinalle, ei juuri muulle. Vähemmän sokeria on hyvä asia, mutta maku siitä kärsii. Se on platku, jopa tunkkainen. Tästä puuttuu kaikki: maku, mausteisuus ja joulun tuntu. Ei lämmitä mieltä eikä kieltä.

Milloin: Tarjoaisin vegaanille ja laihduttajalle. Voisin käyttää leivontaan tai joulusangriaan.

Jouluaamu Glögi Luomu, 8 %, 7,98 € (0,75 l)

Pisteet: 7,0

Jouluaamu Glögi Luomu ei lämmittänyt raadin mieltä eikä kieltä.

Jouluaamu Glögi Luomu ei lämmittänyt raadin mieltä eikä kieltä. Kuva: Alko.fi 

8. Klassikolta mausteisia kuplia

Mikä: Glögikuohuviinissä yhdistyvät joulun tutut mausteet kepeisiin kupliin. Kanelin, kardemumman ja mausteneilikan jälkimakuna tuntuu voimakas sitrus.

Millainen: Pullo on tyylikäs ja vaalea, samoin juoma, joten se näyttää tavanomaiselta kuohuviiniltä. Tuoksussa ­selkeästi sitruunaa, glögimausteita vain vienosti. Myös mausta saa mausteita etsiä. Makeaa, mutta sitrus kirpakoittaa ­mukavasti. Tätä ei miellä joulujuomaksi.

Milloin: Työporukan perjantain viettoon. Jouluaattoon, jos kuuma glögi jo kyllästyttää.

Blossa Sparkling & Spices Citrus, 10 %, 10,99 € (0,75 l)

Pisteet: 6,5

 

 

Blossa Sparkling & Spices Citrus yllätti sitruksisella maullaan. Mausteita jäätiin kaipaamaan. 

Blossa Sparkling & Spices Citrus yllätti sitruksisella maullaan. Mausteita jäätiin kaipaamaan.  Kuva: Alko.fi

Lue myös Anna.fi: Glögijuhlien pikkupurtavat

Manchego on parasta sellaisenaan – nauti espanjalaista herkuttelujuustoa tapaksina, vartaissa tai marinoituna

$
0
0

Manchego on Espanjan tunnetuin juusto, joka on kotoisin Keski-Espanjan La Manchan alueelta. Siellä juustoa on kautta aikojen valmistettu kuumalla ja kuivalla ylängöllä laiduntavien lampaiden maidosta.

Lue myös: Hillo juustoille x 3

Manchego: maku vaihtelee kypsytysajan ja valmistustavan mukaan

Manchegoa on tarjolla eri kypsyisinä. Nuorimmat juustokaupasta löytyvät manchegojuustot ovat saaneet kypsyä viileissä kellareissa vähintään kolme kuukautta. Nuori manchego on väriltään vaalea ja rakenteeltaan pehmeä. Sitä voi leikata makua antamaan eväsleipien väliin. 

Kypsytysajan pidentyessä juuston rakenne muuttuu tiiviimmäksi ja maku kevyen pähkinäiseksi. Jo kuusi kuukautta kypsynyt manchegojuusto on maultaan aromikasta ja koostumukseltaan kiinteää.

Yli vuoden kypsytys tuo juuston makuun selvästi lisää luonnetta ja aromia. Parhaiden juustokauppiaiden valikoimissa on parikin vuotta kypsyneitä manchegojuustoja. Niissä on ainutlaatuinen, hieman pippuriin vivahtava jälkimaku. Tällaiset manchegojuustot ovat parhaimmillaan tapaspöydässä sellaisenaan ja tuhdin espanjalaisen punaviinin kera nautittuna.

Manchegon makuun vaikuttaa paitsi kypsytysaika, myös se valmistetaanko juusto pastöroidusta vai pastöroimattomasta maidosta. Juustomestari voi itse päättää, pastöroidaanko maito ennen juuston valmistusta, vai halutaanko valmistaa voimakkaan makuista juustoa käsittelemättömästä maidosta.  

Kokonaisen manchego-juustokiekon pintaa peittää tumma, syötäväksi kelpaamaton vaha. Vaikka juusto nykyään valmistetaankin metallisissa juustomuoteissa, juuston pinnassa näkyy myös juuston valmistukseen perinteisesti käytetyn punotun heinäkorin kuviointi.

Manchegojuuston käyttö ja makuparit

Manchego on rasvainen ja voimakassuolainen, pitkään kypsynyt herkuttelujuusto, joka on parhaimmillaan sellaisenaan tapaspaloina tai juustotarjottimella tarjottuna hunajan, tuoreiden viikunoiden tai viikunahillon sekä pähkinöiden kera. 

juustotarjotin

Kokoa helppo, mutta herkullinen juustolautanen manchego- ja gruyerejuustosta, saksanpähkinöistä sekä rosmariinilla maustetusta hunajasta. Kuva: Pauliina Salonen

Samojen makuparien kanssa juusto sopii erinomaisesti myös salaatteihin. Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti on varma tarjottava juhlien buffetpöydässä ja sopii erinomaisesti myös jouluateriaa raikastamaan.

manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti

Yksinkertainen on hyvää ja kaunista. Aromikas manchego saa makuparikseen pikanttia rucolaa ja saksanpähkinöitä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti

Ihastuksen huokaukset täyttävät huoneen, kun perinteisen juustotarjottimen sijaan nostat tarjolle hauskan juustokranssin. Sen voit koota maun mukaan manchegosta sekä muutamasta muusta mielijuustostasi, oliiveista, paprikasta ja tuoreesta rosmariinista.

juustokranssi

Juustokranssi (mukana manchego) on upea alkupala jouluisen sangrian kanssa tai hieno lopetus jouluillalliselle. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Juustokranssi

Jos juustotarjottimelle kaipaa enemmän jujua, voi manchegojuuston tarjota myös marinoituna. Sekoita marinointiliemi sitruunasta, hunajasta, oliiviöljystä sekä yrteistä, kaada marinadi viipaleiksi leikatun juuston päälle ja anna marinoitua viileässä pari tuntia tai yön yli. Nosta juusto huoneenlämpöön tekeytymään noin tunti ennen tarjoilua.

marinoitu manchegojuusto

Limetti ja tuoreet yrtit raikastavat aromikkaan manchegojuuston. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Marinoitu manchego

Hauskoihin antipastivartaisiin voin pujottaa mitä vain – myös manchegojuustoa. Vartaat on helppo pakata mukaan piknikille, ja ne ovat hauska tarjottava illanistujaisissa viinilasillisen kera.

antipastivartaat

Tikkuihin pujotetut hedelmät ja juustonpalat (mukana manchego) ovat hauskaa sormisyötävää. Antipastivartaista tykkäävät aikuiset ja lapset. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Antipastivartaat

Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Lähde: Juustopöytä ry

Taateli on monikäyttöinen pikkupurtava – upota makeat hedelmät klassikkokakkuun, raakaleivonnaisiin ja suolaisiin suupaloihin

$
0
0

Taateli on Lähi-idästä tuttu hedelmä, jonka sesonki ajoittuu talvikuukausiin. Suomessa taateleita käytetään erityisesti leivontaan, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus myös suolaisissa ruoissa.

Lue myös: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

Taatelit ovat taatelipalmun hedelmiä, joita on perinteisesti nautittu etenkin Lähi-Idässä. Pari kymmentä metriä korkeita taatelipalmuja viljellään erityisesti Egyptin, Saudi-Arabian, Iranin, Algerian ja Pakistanin alueella. 

Taateli on makeaa kuin karkki

Suomeen tuodaan taateleita yleensä auringossa kuvattuina. Sekä puolikuivatut taatelit sekä tiiviiksi harkoksi puristetut taatelit sopivat erinomaisesti leivontaan. Tarvittaessa kuivattuja taateleita voi pehmittää liottamalla niitä hetken aikaa vedessä.

Kuivattuja taateleita löytää makeishyllyltä myös maustettuina. Laku-, kaakao- tai karamellijauheessa pyöräytetyt taatelit sopivat parhaiten syötäväksi sellaisenaan karkin asemasta.

Tuoreet taatelit toimivat parhaiten naposteluherkkuna, kunhan sisällä olevan kiven muistaa poistaa. Medjool-taateli on erityisen arvostettu taatelilajike suuren kokonsa, herkullisen makunsa sekä ainutlaatuisen pehmeyden ja mehevän koostumuksensa vuoksi. Tuoreita taateleita on tarjolla erityisesti joulun aikaan kauppojen hedelmäosastolla joko irtomyynnissä tai siististi pahvirasiaan pakattuna. 

Taateli on makeaa kuin karkki. Yli kolmannes taatelista onkin sokeria, mutta lisäksi se sisältää runsaasti muun muassa kaliumia sekä jonkin verran B-ryhmän vitamiineja. Juuri makeutensa vuoksi taateleita käytetään erityisesti leivontaan ja makeutukseen. Helpon herkun taateleista teet pyöräyttämällä ne lakritsijauheessa tai piilottamalla halkaistun taatelin väliin maapähkinävoita tai sinihomejuustoa. 

Taateleita kannattaa ehdottomasti kokeilla myös suolaisissa ruoissa. Pohjoisafrikkalaisessa ja Lähi-idän lämpimän mausteisessa makumaailmassa ne ovat kuin kotonaan. 

Taatelikakku kuuluu jouluun

Taatelikakku on ihanan mehevä ja makea herkku, joka kuuluu monen jouluperinteeseen. Mehevä taatelikakku säilyy pitkään hyvänä ja sen voi mainiosti leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Folioon tiukasti käärittynä se itse asiassa vai paranee jääkaapissa tekeytyessään. 

Perinteinen taatelikakku leivotaan voita ja sokeria säästelemättä. Kotilieden suositulla ohjeella valmistettu taatelikakku on mehevä, maukas, helppoa valmistaa ja se säilyy hyvin. Tällä ohjeella tulee kolme kakkua, joista riittää herkuteltavaa tai lähimmäisille jaettavaa. Jaa taikina pitkänomaisiin leipävuokiin, jotta ne mahtuvat uuniin vieretysten.

Aikuiseen makuun leivottu taatelikakku terästetään portviinillä, jota lisätään niin taikinaan kuin kakun viimeistelevään kostutusliemeenkin. 

Joulun ehdoton kahvikakkuhitti ja sokerihiiren unelma on Daim-suklaalla rikastettu ja suklaalla kuorrutettu Daim-taatelikakku.

Mehevä taatelikakku yhdistää joulun kaikki suosikit eli taatelit, suklaan ja karpalot herkulliseksi kokonaisuudeksi. Soma viimesilaus syntyy tomusokeritupsauksin.

Jos haluat säväyttää, kokeile joulun parasta taatelikakkua, joka leivotaan lakritsijauheessa pyöräytetyistä taateleista. Lakritsijauhetta ei ole taateleissa yhtään liikaa, joten lopullinen versio taatelikakusta maistuu vain vienosti lakritsille – juuri sopivasti tuoden jotain uutta tähän klassikkoleivonnaiseen. Näyttävyyttä kakku saa paksusta dulche de leche -kuorrutuksesta, joka viimeistellään strösselein ja sormisuolahippusin. 

Vegaanin kahvipöytää koristaa mehevä taateli-banaanikakku, jossa rouskuvat valloittavasti myös saksanpähkinät. Kaneli ja neilikka tuovat mehevään herkkuleivonnaiseen kotoisan jouluisan tuulahduksen. 

Taatelileivonnaiset: piirakat, pullat ja muut makeat herkut

Kakkujen lisäksi taatelit piristävät myös muita leivonnaisia, kuten piirakoita, pullia ja keksejä. Tee taateleista herkulliset kookoskuorrutteiset herkkupalat, näppärästi muffinipellillä valmistuvat muropohjaiset pikkupiiraat tai upota taatelisattumia amerikkalaisiin kekseihin.

Taateli-pähkinäpiirakassa on maukas konjakin terästämä taateli-pähkinätäyte. Näyttävä piiras tehdään valmiista lehtitaikinasta, jolloin taikinan näpertelyn sijaan jää aikaa keskittyä koristeluun. Kannen teko vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta upea lopputulos palkitsee vaivan.  

Gluteenittomat korvapuustit kätkevät sisäänsä herkullisen yllätyksen: kanelilla maustetun taatelitäytteen. Valkoisen sokerin sijaan pullataikina makeutetaan kookossokerilla ja kypsällä banaanilla. 

Tee klassikko aivan uudella tapaa ja upota taateleita myös italialaisen suosikin, tiramisun kerroksiin.  

Raakaleivonnaiset ja patukat valmistetaan näppärästi taateleista

Taateli on suosittu raakaleivonnassa, jossa sitä käytetään leivonnaisten makeuttamiseen valkoisen sokerin asemasta. Erityisen ihania taatelit ovat suklaaseen yhdistettynä. Loihdi taateleista suussasulava raakasuklaakakku, joka sammuttaa kovimmankin sokerihampaan kolotuksen.  

Porkkanoista, taateleista ja pähkinöistä pyöräytetyt porkkanaleivokset ovat ihanan meheviä raakaleivoksia, jotka kuorrutetaan cashewpähkinöistä valmistetulla kermaisella kreemillä. 

Mustaherukkatartalettien pohja sekoitetaan pähkinöistä, taateleista sekä kookoshiutaleista ja täytteeksi tehdään kermainen kreemi cashewpähkinöistä sekä mustaherukoista.

Pari taatelia maustaa makoisiksi myös monet jälkiruoat ja välipalat. Surauta taateleita pikaisen banaanijäätelön joukkoon tai pyöräytä taateleista ja pähkinöistä nopeat enegriapallot. Ne käyvät hyvin välipalasta ja toimivat myös makeannälän yllättäessä. 

Raakakeksien idea on hauska. Taikina valmistuu taateleista, manteleista ja kookoshiutaleista monitoimikoneella surauttaen. Valmis massa kaulitaan piparkakktaikinan tapaan levyksi ja painellaan taikinamuotilla kekseiksi. Herkullisia raakakeksejä voi tarjota vaikka joulun kahvipöydässä perinteisten piparien sijaan.

Avokadosta, banaanista ja taatelista syntyy myös herkullinen raakasuklaavanukas, joka maustetaan kaakaojauheella. Syntisen hyvä vegaaninen suklaamousse valmistuu samaan tapaan. Syntisen hyvän herkun kruunaa taateleista ja kasvijuomasta surautettu kinuskikastike.

Pikkusyötävät ja suolaiset suupalat taateleista

Makean taatelin ja suolaisen pekonin tai juuston mahtava makuyhdistelmä on vertaansa vailla. Voit kääräistä taatelin pekoniviipaleen sisään, surauttaa muikeaksi tahnaksi oliivien kera, täyttää hedelmän tuorejuustolla ja pähkinöillä tai upottaa vaikka suolaisten muffinien tai piirakoiden täytteeseen. 

Sinihomejuustolla täytetyt filotaikinarullat ovat rapisevia herkkuleivonnaisia, joissa ihastuttaa päärynän, sinihomejuuston ja taatelin makeansuolainen liitto. Tarjoa filotaikinarullat vaikkapa pikkujoulujuhlissa glögin kera.

Taateli yllättää suolaisissa ruoissa

Jos pidät suolaisen ja makean yhdistelmästä, lisää taateleita kastikkeisiin ja pataruokiin. Erityisesti Marokon lämpimän mausteisessa makumaailmassa taatelit ovat kuin kotonaan. Kokeile marokkolaista lammastaginea tai appelsiinilohta tai itämaisittain maustettua jauhelihapataa. 

Hedelmäinen kalkkunasalaatti on runsas ja hedelmäisen raikas salaatti, joka sopii erinomaisesti talviseen juhlapöytään. Viikunat ja taatelit antavat salaatille makeutta, granaattiomenan siemenet ja viinirypäleet raikkautta. Salaatin voi tehdä myös tähteeksi jääneestä joulukalkkunasta ja tarjota vaikka uuden vuoden kekkereissä. 

Makkarapata chili con carnen tapaan on taatusti lämmittävää talviruokaa, jonka tulisen mausteiseen makumaailmaan taatelit istuvat kuin nakutettu. Padan voi tehdä chorizon sijaan myös muista makkaroista, lihasuikaleista, jauhelihasta tai vaikka kokonaan ilman lihaa.

Makeat taateli ja suolainen prosciutto-kinkku sulostuttavat talven veikeimmässä pizzassa. Tomaattikastikkeen sijaan pizzapohja sivellään pehmeällä ricottajuustolla. Muutama ärhäkkä chiliviipale tekee kokonaisuudesta mielenkiistoisen. 

Lue myös Anna.fi: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!

Sinihomejuusto ihastuttaa ja vihastuttaa – tutustu gorgonzolaan, roquefortiin ja stiltoniin: Löydä oma homejuustosuosikkisi!

$
0
0

Sinihomejuusto jakaa mielipiteitä. Toisille se on ääretön herkku, toiselle kauhistus. Sinihomejuustoja on moneen lähtöön eikä niitä missään tapauksessa kannata niputtaa täysin samaan kategoriaan. Niillä on omat selvät erityspiirteensä, jotka antavat väriä juustotarjottimelle.

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Sinihomejuustoihin on lisätty vaarattomia homeita, joista muodostuu niille ominaiset sinisen vihertävät juonteet.

Sinihomejuustojen valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja Penicillium-suvun homekantoja. Homeet sekoitetaan maitoon, jolloin ne kasvavat juuston sisällä. Homeen tehtävänä on pilkkoa valkuaista ja rasvaa, jolloin juusto saa ominaisen makunsa ja rakenteensa. 

Erilaisten homejuustojen valmistus ja reseptit ovat kautta aikojen olleet juustomestareiden tarkoin varjelemia salaisuuksia. Sinihomejuustot jaetaan kolmeen ryhmään: mietoihin, täyteläisiin ja voimakkaisiin juustoihin.

Tunnettu stilton 

Stilton on englantilainen, keskivahva, lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto, jota on valmistettu 1700-luvun alusta. Sitä saa valmistaa vain Debyshiren, Leicestershiren ja Nottinghamshiren maakunnissa. Sisus on nuorena mureneva, ja ikääntynyt juusto maistuu tasapainoiselta ja täyteläiseltä. Stiltonia tarjoillaan jouluna mausteisen hedelmäkakun kera. Paras stilton pakataan keraamisiin ruukkuihin.

Aromikas gorgonzola 

Täyteläinen ja kermainen gorgonzola valmistetaan lehmänmaidosta Luoteis-Italiassa. Nimensä se on saanut Lombardiassa sijaitsevan Gorgonzola-kaupungin mukaan. 

Gorgonzolaa kypsytetään viileässä yleensä kolmesta neljään kuukautta, mutta toisinaan jopa puoli vuotta. Nuorempi dolce-versio on levittyvän pehmeä ja miedon aromikas. Gorgonzola piccante on pidempään kypsytetty, voimakkaampi ja kiinteämpi versio. 

Gorgonzolaa käytetään yleisesti ruoissa, kuten esimerkiksi pizzan päällä, pastan kanssa, risotossa ja salaateissa. Gorgonzolan kanssa sopivat pehmeät, keskitäyteläiset nuoret punaviinit, kuten pinot noir, côtes du rhône tai uuden maailman merlot. Myös Amaronen tai makean jälkiruoaviini Vin Santon kanssa voi maistella gorgonzolaa.

Klassikko roquefort 

Aito roquefort on Lacaune-lammasrodun pastöroimattomasta maidosta valmistettu voimakas sinihomejuusto. Roquefort kypsytetään aina Combalou-vuoren luolissa Etelä-Ranskassa. Puolipehmeä ja rasvainen herkuttelujuusto on ehdoton klassikkojuusto juustotarjottimelle. 

Ota roquefort lämpenemään ennen tarjoilua, sillä sen aromit avautuvat huoneenlämmössä ja puhkeavat parhaimmilleen oikeiden makuparien kanssa. Roquefortin makuparit ovat makean hedelmäisiä ja pähkinäisiä. Se sopii erinomaisesti juustotarjottimelle miedompien juustojen ja pähkinöiden, viikunoiden, päärynän ja makean viinin, kuten portviinin kanssa. Ranskalainen tapa on tarjota roquefortia viikuna- tai raparperihillon ja rapeakuorisen, vaalean leivän kanssa. 

Vahva-arominen roquefort maustaa herkullisesti myös ruokaisat salaatit, kermaiset pastat ja kastikkeet sekä herkulliset piiraat.

Luolien valdon

Valdon on hienoarominen ja voimakas espanjalainen sinihomejuusto, joka valmistetaan lehmän ja vuohenmaidosta. Juusto valmistetaan Léonin maakunnassa, jossa se kypsyy luonnon kalkkikiviluolissa. Juusto kääritään lopuksi viininlehtiin.

Peltolan blue 

Peltolan Blue on kotimainen lehmän maidosta valmistettu sinihomejuusto. Sen lempeä ja täyteläinen maku on hienostunut, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti juustotarjottimelle, jälkiruokiin, ruoanlaittoon sekä viinin kanssa nautittavaksi.

Valio Aura

Toinen suosittu kotimainen sinihomejuusto on Valion valmistama Aura-juusto. Aura-juusto on hapan ja suolainen sinihomejuusto ja makuprofiililtaan täysin erilainen kuin kilpailijansa.

Perinteinen Aura-juusto kypsyy kuusi viikkoa ja Aura Gold kaksitoista viikkoa. Mitä enemmän juusto kypsyy, sitä pyöreämmäksi, pehmeämmäksi ja voimakkaammaksi sen maku muuttuu.

Aura-juusto taipuu niin arkeen kuin juhlaan. Se kruunaa juustotarjottimen ja antaa herkullisen maun myös erilaisiin ruokiin sekä makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin.

Sinihomejuusto ja rakkaimmat makuparit

Homejuustot rakastavat erityisesti makeita hilloja sekä hedelmiä, kuten päärynöitä, taateleita ja viikunoita. Hedelmien ja hillojen lisäksi juustotarjottimelle sinihomejuuston makupariksi voi koota myös piparkakkuja, hunajaa tai vaikkapa itse tehtyä valkosipuli-taatelichutneyta.

Taateleista ja Aura-juustosta valmistat myös ihanan levitteen esimerkiksi leivän tai suolakeksien päälle. 

Säväytä piirakat ja focacciat sinihomejuustolla

Punajuuri-sinihomejuustopiirakka maistuu sellaisenaan vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Sinihomejuuston, punajuuren ja pähkinöiden liitto on herkullinen. Jos haluat, saat piirakkaan omenasta ihanaa raikkautta. Voit tehdä piirakan helposti valmiista voi- tai lehtitaikinasta tai tehdä taikinan itse.

Päärynä-sinhomejuustopiirakka yhdistää suolaista ja makeaa, rapeaa ja suussa sulavan pehmeää. Päärynän ja sinihomejuuston makuliittoa täydentää aromikas mantelimassa.

Pekoni-taatelipiirakat voi leipoa yhden suuren piirakan sijaan muffinivuoassa somiksi pikkupiiraiksi. Klassinen yhdistelmä pekoni, sipuli ja sinihomejuusto saavat makeasta taatelista uuden veikeän kaverin. 

Mitä juustoihin tulee, joskus enemmän on enemmän. Parsakaalipiirakka on maukas kasvispiirakka, joka yhdistää sinihomejuuston, parmesaanin ja Västerbotten-juuston. Parsakaalipiirakan pohja tehdään gluteenittomista jauhoista, joten se sopii myös keliaakikolle. Ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen

Mitäpä jos herkuttelisit tänä vuonna joulufocaccialla? Pehmeä peltileipä yhdistää sinihomejuuston makupariksi punasipulia, saksanpähkinöitä ja rosmariinia. Leivo foccaccia vasta tarjoilupäivänä, sillä italialainen vehnäleipä on parhaimmillaan tuoreena. 

Punajuurifocaccia saa upean karmiininpunaisen värin punajuurisoseesta. Sinihomejuusto antaa focaccialle hurmaavan säväyksen.

Sinihomejuusto maustaa pikkusuolaiset suupalat 

Päärynä ja sinihomejuusto toimivat loistavasti yhdessä. Kääräise päälle vielä kinkkua niin pikkujoulujen nopea cocktailpala on valmis. 

Munakasmuffinit ovat uudenlainen idea suolaiseksi suupalaksi. Kaada sinihomejuustolla, parmesaanilla ja emmentaljuustolla mehevöitetty munakasmassa muffinivuokiin ja paista uunissa. Helppoa ja herkullista! 

Sinihomejuustolta ja pähkinöiltä maistuvat pekaanipähkinä-sinihomejuustokeksit ovat oiva lisä juustotarjottimelle. Suolaiset herkkupalat sopivat myös pikkujouluihin glögin rinnalle.

Rapeissa filotaikinarullissa ihastuttaa sinihomejuuston, päärynän ja taateleiden makeansuolainen liitto. Käytä voiteluun runsaasti voita, se takaa suupalojen lehtevän rakenteen.

Valmiista rahka-voitaikinasta valmistuu hetkessä suloiset pasteijat, jotka kätkevät sisäänsä chilillä säväytetystä kurpitsasoseesta, saksanpähkinöistä sekä stilton-homejuustosta valmistetun täytteen.

Säväytä salaatit sinihomejuustolla – ihanaa myös uunipunajuurten kanssa

Salaateissa erityisesti italialainen roquefort-sinihomejuusto on täyttä kultaa, mutta myös kotoisa Aura-juusto on hyvä valinta. Punajuuri, päärynä, viikunat, punakaali ja pähkinät ovat sinihomejuustojen parhaita makupareja ja toimivat täydellisesti myös joulun aikaan tarjottavissa salaateissa. 

Sinihomejuustoja ei kannata unohtaa kesälläkään. Lisää sinihomejuustoa sesongin kasviksista koottuun grillattuun kasvissalaattiin. Makean kirpsakka balsamicosiirappi niputtaa maut yhteen. 

Ruokaisa cobbin salaatti syntyy paistetusta broilerista, keitetyistä kananmunista, avokadosta, sinihomejuustosta ja salaatista. Kesän kunniaksi cobbin salaattiin lisätään myös tuoreita marjoja ja paahdettuja manteleita.

Jos kaipaat lämpimiin lisukkeisiin uutta jujua, kokeile mantelilastuilla sekä sinihomejuustolla kuorrutettuja uunipunajuuria. 

Sinihomejuusto täytelöittää keitot ja pääruoat

Jouluvuoka eli juureskranssi on ylistys kotimaisille juureksille sekä sinihomejuustolle. Se on uusi versio uunijuureksista ja tehdään uunifetapastasta tutun Liemessä-blogia kirjoittavan Jennin ohjeen mukaan. Reunalliseen kasariin viipaloidut juurekset on aseteltu kranssin muotoon. Juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kermakastikkeessa. 

Kurpitsarisotto on sanalla sanoen täydellistä. Sinihomejuusto lisätään annoksen päälle vasta tarjoiluvaiheessa yhdessä rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa.

Sinihomejuuston ja kurpitsan makpari toimii täydellisesti myös keitoissa. Kurpitsa-sinihomejuustokeitto valmistuu puolessa tunnissa ja on näppärä keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi. Keitto on näyttävä, nopea valmistaa ja sen raaka-aineet ovat edulliset. Lisää sinihomejuusto keittoon vasta viimeiseksi ja jätä hieman myös annosten koristeeksi. 

Mitäpä jos perinteisten laatikoiden lisäksi joulupöydässä komeilisi myös täyteläinen punajuurilaatikko? Se saa pehmeyttää sinihomejuustosta ja kermalorauksesta sekä rouheaa suutuntumaa ohrasuurimoista. 

Punajuurispeltti maustetaan sinihomejuustolla ja tarjotaan risoton tapaan alkuruokana tai lisukkeena. Makua tuovat sipulinvarret ja tuore basilika. 

Lasagne on totuttu tekemään uunivuokaan, mutta siitä voi tehdä myös taskuksi käännetyn nopean annosruoan eli lasagneleivoksen. Broilerinjauhelihasta, tomaattisesta kastikkeesta ja parmesaaniraasteesta syntyy ihana täyte, jota höystää sinihomejuustolla maustettu vaalea kastike. 

Lue myös Anna.fi: Roquefort on juustojen aatelia – poimi herkulliset reseptit

Mehikuusi on uusi koristehitti – näin teet suloisen minikuusen!

$
0
0

Sosiaalisessa medissa tupsahtelee esiin mitä mielikuvituksekkaimmilla tavoilla koristeltuja pikkuruisia minikuusia. Mehikuusi on joulun suloisin hittikoriste!

Lue myös: Askartele hurmaava käpykranssi

Paahteisilla paikoilla menestyvät mehikasvit, joita kutsutaan myös sukkulenteiksi, ovat tuttuja puutarhan kivikkokasveja.

Helppohoitoisuudensa ansiosta ne ovat lisänneet suosiotaan myös huonekasveina. Paksujen lehtien ansiosta mehikasvit varastoivat tehokkaasti vettä, eivätkä ne siksi tarvitse samanlaista huolenpitoa kuin muut viherkasvit.

Mehikuusi on ihastuttava tuliainen

Kestävä mehikuusi on ihastuttava tuliainen ja lahja joulukukan asemasta. Mehikuuset sopivat hyvin myös allergiakotiin.

Mehikuusi säilyy vehreänä suihkuttelemalla sitä parin viikon välein. Ja mikä parasta, voit istuttaa tähdet ruukkuun jatkamaan kasvua joulun mentyä.

Floristimestari Eine-Maria Nieminen Järvenpään Kukkatalosta antaa ohjeet suloisen mehikasvikuusen kokoamiseen. Se on helppo tehdä itse. Katso ohje!

Näin teet suloisen mehikuusen

Tarvikkeet

  • erilaisia mehikasveja puutarhasta tai kukkakaupasta (esim. mehitähden ruusukkeita)
  • oasissieni
  • ohutta vihreää metallilankaa
  • liimaa
  • vahakukkia
  • lepän käpyjä
  • pienen latvatähti
Leikkaa oasissienestä kuusen muotoinen kartio.

Leikkaa oasissienestä kuusen muotoinen kartio.

Mehikuusi ohje

1. Muotoile kukkakaupasta saatavasta oasissienestä kuusen muotoinen kartio. Mallikuusen korkeus on 13 cm, voit hyvin tehdä kuusesta korkeammankin.

 Irrota mehitähden ruusukkeita kasvualustastaan.

Irrota mehitähden ruusukkeita kasvualustastaan.

2. Irrota pieniä mehitähden ruusukkeita kasvualustastaan. Voit käyttää yhtä hyvin puutarhassa kasvavia mehikasveja tai ostaa niitä kukkakaupasta. Mallikuusta varten tarvittiin noin 50 erikokoista ruusuketta.

Työnnä ohut metallilanka ruusukkeeseen.

Työnnä ohut metallilanka ruusukkeeseen.

3. Leikkaa ohuesta metallilangasta lyhyitä pätkiä. Työnnä langan toinen pää mehiruusukkeen kantaan ja kiinnitä ruusuke työntämällä langan toinen pää sienikartioon. Aloita kiinnittäminen kartion alareunasta.

Kiinnitä ruusuke sieneen.

Kiinnitä ruusuke sieneen.

4. Jatka kiinnittämällä ruusukkeita vieri viereen, kunnes koko kartio on peitetty. Sijoita isompikokoiset mehiruusukkeet kuusen alaosaan ja pienemmät yläosaan.

Kiinnitä ruusukkeet vieri viereen alhaalta ylöspäin edeten.

Kiinnitä ruusukkeet vieri viereen alhaalta ylöspäin edeten.

5. Koristele mehikuusi liimaamalla pintaan vahakukkia ja lepänkäpyjä. Voit kiinnittää latvaan pikkuruisen tähden ja kiepauttaa ympärille kultalankaa.

Koristele mehikuusi haluamallasi tavalla. Se säilyy vehreänä silloin tällöin suihkuttelemalla.

Koristele mehikuusi haluamallasi tavalla. Se säilyy vehreänä silloin tällöin suihkuttelemalla.

Lue myös Anna.fi: Tee moderni joulukuusi oksasta

Mehikuusen toteutti floristimestari Eine-Maria Nieminen / Järvenpään Kukkatalo.


Lucia sai oman leivoksen – valkosuklaaliekit kruunaavat tyylikkään nimikkoleivoksen

$
0
0

Lucia-neito tuo valoa vuoden synkimmän ajan keskelle, ja nyt hän on saanut oman leivoksensa. Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäen suunnittelema Lucia-leivos on oodi pimeyden keskellä pilkahtavalle valolle. Leivos on Fazer Café Kluuvikadun ja Folkhälsanin yhteistyön tuotos.

”Lucia-leivos on oma tulkintani siitä, mitä Lucia on. Valoisuutta, puhtautta, raikkautta”, Eero Paulamäki kuvailee leivosta.

”Sekä minulle että Folkhälsanille oli myös erityisen tärkeää, että leivoksessa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten puolukoita.”

Lue myös: Lucia-pullat tuoksuvat sahramilta – näin leivot klassiset joulupullat!

Jotakin valkoista, jotakin punaista ja pilkahdus valoa

Lucia-neidon asuun kuuluu perinteisesti valkoinen puku, puolukan varvuista tehty kynttiläkruunu ja kirkkaanpunainen vyö. Lucian puku toistuu niin ikään leivoksessa – vaalea leivos kätkee valkoisen juustokakkumoussen sisään kirpsakan puolukkahillosydämen ja valuvaa kinuskia. Kaiken pohjana on punainen masariinipohja ja leivoksen viimeistelevät käsintehdyt, värjätyt valkosuklaaliekit.

Ensimmäisellä lusikallisella suuhun osuu samettista ja raikasta juustokakkumoussea sekä red velvet -kakkua muistuttavaa punertavaa mantelimassapohjaa. Toisella lusikallisella syöjä pääsee jo leivoksen sydämeen – itse keitettyyn puolukkaiseen hilloon, jota ympäröi veden kielellelle tuova kiiltelevä kinuski.

Paulamäki kertoo, että kinuski on lisätty leivokseen erityisesti perheen pienimpien mieliksi. Näin leivoksen makumaailma ei ole pelkästään aikuiseen makuun.

Lucia-leivos

Taideteosmainen leivos on myynnissä Helsingin Fazer Café Kluuvikatu 3:ssa joulukuun 23. päivään asti. Leivos on gluteeniton ja vähälaktoosinen. Hinta on 6,10 euroa.

Lucia-leivos: tuotoista lahjoitetaan euro lapsiperheiden hyväksi

Lucia tuo ihmisille joulun alla toivoa, lämpöä ja valoa. Suomen Lucia kruunataan Tuomiokirkossa 13. joulukuuta kello 17, ja juhla lähetetään suoraan televisiossa. Koronapandemian vuoksi osa perinteisistä juhlallisuuksista, kuten Helsingin Tuomiokirkolta starttaava Lucia-kulkue, jäävät kuitenkin tänä vuonna toteutumatta.

Lucia-leivoksen tärkein tehtävä onkin tuoda iloa synkkään pandemiansävytteiseen talveen. Fazer lahjoittaa jokaisesta myydystä leivoksesta euron Folkhälsanin Lucia-keräykseen. Keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia haasteita arjessaan.

”Kaiken tämän vuoden tuoman kurjuuden ja negatiivisen uutisoinnin keskellä on kiva ilahduttaa ihmisiä edes pienellä tavalla, on se sitten pieni kaunis leivos tai pieni summa hyväntekeväisyyteen”, Eero Paulamäki sanoo.

Eero Paulamäen suunnittelema Lucia-leivos on kuin pieni taideteos.

Eero Paulamäen suunnittelema Lucia-leivos on kuin pieni taideteos.

Lue myös Seura.fi: Köyhien perheiden avun tarve on kasvanut koronakeväänä – Näin sinäkin voit auttaa vähävaraisia ja kriisin kohdanneita perheitä

Leivoksella on myös henkilökohtainen merkitys sen suunnitelleelle Paulamäelle.

”Olen itse elänyt vaikean nuoruuden. Olen lama-ajan lapsi ja pikkuskidinä kotona oli vähän kaikenlaista murhetta. Sanotaanko, että tie on ollut pitkä ja kivinen. Senkin takia minusta on niin hieno juttu, jos voimme tuoda ihmisille edes pienen ilonpilkahduksen.”

Paulamäki toivookin, että Lucia-leivos pääsee suomalaisten sydämeen.

”Nyt jo edesmennyt oppi-isäni opetti minulle aikoinaan suuren viisauden. Ulkonäön avulla asiakas ostaa tuotteen ensimmäistä kertaa, mutta maku saa palaamaan. Sitä mantraa olen pyrkinyt tässäkin noudattamaan.”

Nutella-tähtipulla säihkyy uudessa upeassa muodossa – katso vaihekuvat ja leivo tähtipullan tuorein versio

$
0
0

Nutella-tähtipulla saa uuden upean version. Tähtipullan voi taitella monella tavalla, ja sen sisään voi kätkeä vaikka mitä herkkuja.

Nutella-tähtipullan valmistus onnistuu näiden vaihekuvien avulla. Nyt tähtipulla leikataan uudella tavalla, ja sen tähtimäinen muoto tekee tästä pullakranssista joulun näyttävimmän herkun.

Tämä pulla täytetään helposti hasselpähkinälevitteellä, mutta sisään voi kätkeä myös paistonkestävää hilloa tai korvapuustista tutun yhdistelmän voita, sokeria ja kanelia.

1. Nutella-tähtipulla: kauli pullataikina ympyröiksi

Leivo pullataikina ohjeen mukaan. Jaa taikina neljään osaan. Kauli pullapalat neljäksi samankokoiseksi ympyräksi (ø 25 cm).

Nutella-tähtipullan kannattaa kaulia leivinpaperin päällä, missä sitä on helppo siirrellä. 

Nutella-tähtipulla kannattaa kaulia leivinpaperin päällä, missä sitä on helppo siirrellä.  Kuva: Mirva Kakko

2. Levitä täyte nuolijalla

Levitä päälle kaakao-hasselpähkinälevitettä (esim. Nutellaa). Voit täyttää kerrokset myös hillolla tai perinteisesti voilla, kanelilla ja sokerilla.

Nutella-tähtipullan täytteen levityksessä kannattaa käyttää apuna nuolijaa. 

Nutella-tähtipullan täytteen levityksessä kannattaa käyttää apuna nuolijaa.  Kuva: Mirva Kakko

3. Nutella-tähtipulla: näin kokoat pullalevyt

Nosta toinen pullalevy ­ensim­­­mäisen päälle ja levitä uusi kerros Nutellaa. ­Jatka, kunnes päällimmäisenä on neljäs taikinalevy ilman täytettä.

Nutella-tähtipulla kootaan neljästä kerroksesta ja jokaiseen väliin levitetään täytettä. 

Nutella-tähtipulla kootaan neljästä kerroksesta ja jokaiseen väliin levitetään täytettä.  Kuva: Mirva Kakko

4. Nutella-tähtipulla: leikkaaminen

Leikkaa neljä ristikkäistä viiltoa, jotka eivät ulotu reunoihin asti.

Nutella-tähtipulla: viiltojen pitää olla suorat, mutta ei aivan loppuun asti vedetty. Tässä kohdin ole tarkkana. 

Nutella-tähtipulla: viiltojen pitää olla suorat, mutta ei aivan loppuun asti vedetty. Tässä kohdin ole tarkkana.  Kuva: Mirva Kakko

Vielä viimeiset viillot

Leikkaa muodostuneiden kolmioiden sisälle viillot, jotka eivät ulotu reunoihin eivätkä keskikohtaan asti.

Nutella-tähtipulla viillellään vielä kerran. Seuraa tarkasti ohjetta, niin lopputuloksesta tulee onnistunut. 

Nutella-tähtipulla viillellään vielä kerran. Seuraa tarkasti ohjetta, niin lopputuloksesta tulee onnistunut.  Kuva: Mirva Kakko

5. Nosta sakarat varovasti

Nosta keskikohdasta kolmioiden kärjet yksitellen ylös ja kiepauta kol­mion kärki viillon läpi…

Tähtipullan muoto alkaa hahmottua tässä kohdin. Seuraa tarkasti ohjetta.

Tähtipullan muoto alkaa hahmottua tässä kohdin. Seuraa tarkasti ohjetta. Kuva: Mirva Kakko

…ja aseta kolmion kärki osoittamaan ulospäin.

Tähtipullan kolmion kärki osoittaa lopuksi kiepautuksen jälkeen ulospäin.

Tähtipullan kolmion kärki osoittaa lopuksi kiepautuksen jälkeen ulospäin. Kuva: Mirva Kakko

6. Nutella-tähtipulla: viimeistely ennen paistoa

Muotoile syntynyt tähtipulla vielä enemmän tähden muotoon viemällä kolmioiden välikohtia sisemmäs ja lähemmäs toisiaan. Voit tarvittaessa muotoilla myös tähden sakaroita haluamallasi tavalla.

Tähtipullan voi venytellä lopuksi oikeaan muotoon, jos muoto on kärsinyt nostellessa ja kieputellessa. 

Tähtipullan voi venytellä lopuksi oikeaan muotoon, jos muoto on kärsinyt nostellessa ja kieputellessa.  Kuva: Mirva Kakko

Lue myös: Katso perinteisen tähtipullan resepti

Katso video nutella-tähtipullan valmistuksesta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Briejuusto – ranskalaisten ylpeys on näyttävä ja suussasulava tarjottava juhlapöytään

$
0
0

Briejuusto kuuluu ranskalaisen juustovalikoiman kruununjalokiviin. Pehmeä homejuusto on saanut nimensä Brien alueen mukaan, ja sitä on tiettävästi valmistettu jo 700-luvulta lähtien. 

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat suojattuja ja niitä saa käyttää vain näillä alueilla valmistetuista briejuustoista. Pelkällä briejuustolla ei kuitenkaan ole nimisuojaa, joten sitä voidaan valmistaa missäpäin maailmaa tahansa. Suomessakin valmistetaan erinomaisia briejuustoja, jotka ovat voittaneet myös monia juustokilpailuja. 

Useat briejuustotyypit kypsyvät kuudesta kahdeksaan viikkoa. Nuoret briejuustot ovat sisältä kiinteitä ja niiden pinnalla on kauniin valkoinen homekerros. Maultaan ne ovat lempeän pähkinäisiä. 

Kypsyessään briejuuston koostumus alkaa pehmetä ja sisus muuttua vauvaksi. Samalla sen maku muuttuu voimakkaammaksi ja tuoksusta voi erottaa häivähdyksen ammoniakkia. Myös valkoiseen pintaan ilmestyy oransseja täpliä ja raitoja.

Briejuuston makuparit

Briejuusto on herkuttelujuusto, joka yhdistetään usein juhliin ja hienompiin illanviettoihin, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös arkisemmassa ruoanvalmistuksessa. 

Briejuuston kanssa yksinkertaisuus on kaunista ja kokonaisena kiekkona se on näyttävä tarjottava vaikka sellaisenaankin. Joulun aikaan briejuusto kannattaa nostaa jälkiruokapöydälle piparkakkujen, pähkinöiden sekä kuivattujen hedelmien, hillojen tai vaikkapa päärynöiden, persimonien ja viikunoiden kera.

Jos haluat säväyttää, kokeile brien makupariksi suolakeksejä sekä suolaista, makeaa ja savun makua yhdistävää pekonihilloa.

briejuusto ja pekonihillo

Pekonihillo ja briejuusto ovat yllättävä, mutta toimiva makupari. Kuva: Pekka Holmström

Briejuusto nautitaan usein punaviinin kanssa, mutta mitään oikeaa tapaa viinin ja juuston yhdistämiselle ei ole. Maistele sitä siis rohkeasti myös makeiden valkoviinien kanssa.

Huoneenlämpöisenä briejuuston maut ja aromit pääsevät parhaiten esiin. Lämpötilan vaihteluista briejuusto ei kuitenkaan pidä. Älä siis jätä sitä huoneenlämpöön pehmenemään ja laita sitten takaisin jääkaappiin viilenemään. Lämpötilan vaihtelu vie briejuustosta sille ominaisen maun ja koostumuksen.

Briejuustoa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös uunissa paahdettuna. Paahda briejuusto 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia sisältä valuvaksi ja koristele se sitten juhlakuntoon esimerkiksi pähkinöillä, hunajamanteleilla ja karpaloilla tai tarjoa makuparina vaikkapa paahdettuja viinirypäleitä ja balsamiviinietikkaa.

Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Briejuusto salaateissa, leivällä ja croissantin välissä

Briejuusto täyttää maukkaasti bagelit ja siitä syntyy helposti myös herkullinen salaatti mansikoiden ja balsamicon kera. 

Aseta pala briejuustoa aamupalapöytään ja nostat päivän ensimmäisen aterian hetkessä luksusluokkaan. Viipale pehmeää briejuustoa sopii sekä leivän tai bagelin  päälle että vaikkapa mansikoiden kera croissantin väliin.

Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

$
0
0

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla) oli suosittu huonekasvi etenkin 1800–1900-lukujen vaihteessa, kun taloissa oli vielä puulämmitteisiä viileitä saleja, joissa lämpötila pidettiin talvella alhaisempana kuin asuinhuoneissa.

Lue myös: Joulukuusen hoito-ohjeet: Ota talteen ohjeet, joiden avulla joulukuusi pysyy kauniina koko joulun!

Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana.

Huonekuusi kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kuva: Suvi Laine

Vaikka norfolkinaraukarian suosio välillä hiipui, viime aikoina kasvi on kokenut uuden tulemisen. Huonekuusia myydään nyt erityisesti talvella huonekasviksi tai ekologisena vaihtoehtona joulukuuselle. Sitä huonekuusi hieman muistuttaakin, vaikkei samalta tuoksukaan.

Myrkytystietokeskuksen mukaan huonekuusi on myrkytön.

Huonekuusi viihtyy valossa ja viileässä

Huonekuuset viihtyvät valoisassa paikassa mutteivät suorassa auringonpaahteessa. Kasvatuspaikan lämpötilan tulisi olla useita asteita alle normaalin huoneenlämmön, talvella jopa 5–10 astetta.

Kasvihuonemainen viherhuone – valoisa ja viileä tila – takaisi norfolkinaraukarialle parhaat kasvuolot. Nykykodeissa sellaista on harvoin tarjolla, joten lämmön ja valon keskinäistä suhdetta kannattaa parantaa kasvivalolla.

Huonekuusen kasvualustaksi käy tavallinen kukkamulta, johon voi lisätä läpäisykykyä parantavaa kevytsoraa. Kasvatusastiaksi sopii muovinen tai savinen istutusruukku, kun ottaa huomioon materiaalin vaikutukset kastelutarpeeseen: muovisessa astiassa kosteus säilyy pidempään kuin saviruukussa, josta kosteus haihtuu myös ruukun pinnan läpi.

Norfolkinaraukarian multa kannattaa pitää tasaisen kosteana. Kesällä kastellaan säännöllisesti, talvella harvemmin. Kastelujen välillä multa saa hieman kuivahtaakin, muttei päästä rutikuivaksi. Myös versojen sumuttelu on hyväksi.

Kesällä kasvia lannoitetaan joka toinen viikko, talvella pidetään taukoa. Kasvualustaa tarvitsee vaihtaa korkeintaan 2–3 vuoden välein.

Lue myös Anna.fi:stä: Tee moderni joulukuusi oksasta

Tiesitkö tämän huonekuusesta eli norfolkinaraukariasta?

  • Norfolkinaraukariaa eli huonekuusta käytetään meillä viherkasvina, mutta oikeastaan se on havupuu, joka ei ole Suomessa talvenkestävä.
  • Laji on kotoisin Norfolkinsaarelta, josta kapteeni James Cook (1728-1779) toi taimen Eurooppaan viljelykasviksi.
  • Nykyisin myytävät huonekuuset ovat kasvihuoneissa tuuheiksi kasvatettuja. Ennen vanhaan kodeissa kasvatetut taimet olivat hontelompia.
  • Kauneimmillaan norfolkinaraukaria kasvaa vanhanajan palmujen tapaan isossa ruukussa, jonka ympärillä on tilaa.
  • Norfolkinaraukaria kasvaa luonnossa isoksi puuksi. Viherkasvinakin laji kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi mutta on melko hidaskasvuinen.
  • Huonekuusen neulasmaiset lehdet ovat pehmeät. Jotkut käyttävät huonekuusta koristeltuna joulukuusena.
  • Huonekuusta voi lisätä siemenistä.

Huonekuusi sisustuksessa – 3 ihanaa ideaa!

Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen.

Huonekuusi sopii kauniisti minimalistiseen sisustukseen huonekasvin tavoin. Kuva: Jorma Marstio

Huonekuusi kannattaa koristelle kevyillä koristeilla.

Koristele huonekuusi kevyillä paperikoristeilla, jotta oksat osoittavat terhakkaina ylöspäin. Kuva: Jorma Marstio

Huonekuusi sopii myös ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin.

Kokeile laittaa huonekuusi ruukkuineen matalaan koriin tai amppeliin. Kuva: Anton Reenpää

Lähteet: Leena Arkio, Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava) ja Anu Ranta, Hienohelma ja vanhapoika (Otava)

Juustotarjotin on illanistujaisten hitti – näin kokoat täydellisen juustolautasen

$
0
0

Juustotarjotin ei vaadi varsinaista valmistamista, mutta hieman ajatusta sen kokoamiseen kannattaa käyttää.

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Juustotarjotin on täydellinen tarjottava tilanteeseen kuin tilanteeseen. Olipa tarkoituksesi sitten tarjota jotain pientä naposteltavaa tai alkupalaa aterialle, jälkiruokaa tai pikkusyötävää illalliskutsuille, kauniisti koottu juustotarjotin on aina hyvä idea.

Juustotarjotin: juustojen valinta

Valitse juustotarjottimelle kolmesta viiteen eri tyyppistä ja voimakkuusasteeltaan eri asteista juustoa. Jos tarjolla on liian monta juustolajia, on vaikutelma helposti sekava.

Jos tarjoat juustoja pääruoan jälkeen jälkiruoaksi, varaa juustoja noin 100 grammaa henkilöä kohden. Jos tarjolla ei ole muuta syötävää, noin 200 grammaa juustoja on sopiva määrä.

Mielenkiintoinen juustotarjotin syntyy, kun kokoat sen väriltään, maultaan, muodoltaan ja koostumukseltaan erilaisista juustoista. Valitse voimakkaita ja miedompia, kovempia ja pehmeämpiä sekä tuttuja ja harvinaisempia juustoja.

Yhdistä tarjottimelle esimerkiksi yksi vahvan makuinen juusto, kuten cheddar, yksi pähkinäinen gouda-juusto, yksi kermainen valkohomejuusto sekä yksi raikkaampi vuohenjuusto. Tarjolla on syytä olla myös yksi kaikkien kaveri eli pehmeä ja miedon makuinen tuorejuusto siltä varalta, että joku vieraistasi ei ole yhtä kokeilunhaluinen kuin sinä.

Yllättäviä keskusteluja ja makuelämyksiä syntyy erityisesti silloin, kun valitset tarjolle suosikkijuustojen lisäksi myös jonkin muille ennestään tuntemattoman juuston eli juustotarjottimen ”mustan hevosen”. Kysy neuvoa asiantuntevalta juustotiskin myyjältä, hän auttaa juustojen valinnassa mielellään.

Juustohyllystä löytyy laaja valikoima myös vegaanisia ”juustoja”, jotka sopivat paitsi ruoanlaittoon ja leivän päälle, myös juustotarjottimelle. Eritysesti vegaaninen, cashewpähkinöistä valmistettu ”valkohomejuusto” on kerännyt kehuja myös ei-vegaanien keskuudessa. 

Vegaanisia ”juustoja” voi tehdä myös itse. Kokeile esimerkiksi vegaanista ricottaa.

Lue myös Anna.fi: Parhaat makuparit home- ja herkuttelujuustoille – uskomaton yhdistelmä: sinihomejuustoa ja lakritsia!

Juustotarjotin: näin kokoat juustotarjottimen

Ota juustot huomeenlämpöön tuntia tai paria ennen tarjoilua. Lämpö tuo maut paremmin esiin ja tekee juustoista pehmeästi leikkaantuvia. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi tai leikkuri, jotta maut eivät sekoitu keskenään.

Ole luova, kun asettelet juustoja tarjottimelle. Käytä kiinnostavia pintoja ja värejä. Puinen leikkuulauta sopii erinomaisesti talvisiin juhliin ja tumma pohja puolestaan tuo hienoa kontrastia vaaleille juustoille.

Valitse riittävän iso tarjotin, lautanen tai leikkuulauta. Asettele juustot esimerkiksi järjestyksessä miedoimmasta vahvimpaan tai kokoa juustoista näyttävä juustotorni tai hauska juustokranssi, josta on helppo poimia suuhun pientä naposteltavaa.

Laita hillot tarjolle erilaisiin pieniin kulhoihin ja asettele kulhot ympäri tarjotinta. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja asettele ne viuhkoiksi. Viinirypäleistä voi irrottaa pieniä ryppäitä eri puolille tarjotinta ja viimeistellä kokonaisuuden tuoreilla yrteillä, kuten näyttävän näköisillä tuoreilla rosmariinin oksilla.

Mitä juustojen makupariksi? 

Useimmat juustot ovat vahvan makuisia, joten ne kaipaavat parikseen erityisesti suuta neutralisoivia makuja. Leipäsiivut ja suolaiset keksit ovat hyviä paitsi neutralisoimaan suun vahvojen makujen välillä, myös käteviä juustojen syömiseen. Aseta tarjolle erilaisia leipiä: pehmeää, kovaa, hapanta, maustettua, makeaa, tummaa ja vaaleaa.

Usein juustojen kanssa tarjotaan myös jotain makeaa. Kuivatut sekä tuoreet hedelmät, marjat ja hillot sekä hunaja ovat yleisiä juustojen kanssa nautittavia lisukkeita. 

Hedelmistä kannattaa valita erityisesti makeita ja vähähappoisia lajikkeita, jotka tasapainottavat juustojen suolaisuutta. Talviselle juustotarjottimelle sopivat erityisesti viinirypäleet, päärynät, taatelit, viikunat ja persimonit sekä niistä valmistetut hillot, chutneyt ja kompotit.

Hillot sopivat erinomaisesti kovien ja puolikovien juustojen kanssa. Esimerkiksi viikunahillo on ihanaa espanjalaisen manchegon kanssa ja briejuuston pariksi passaa erityisesti hapankirsikkahillo. Hyviä hilloja löytyy kaupoista valmiina, mutta itse tehty hillo tuo tarjottimelle upean vau-elämyksen.

Joulun aikaan tarjolla kannattaa olla myös piparkakkuja, jotka ovat erityisesti aromikkaiden sinihomejuustojen kanssa lyömättömiä.

Kata juustotarjottimelle lisäksi jotain rapsakkaa rouskuteltavaa: pähkinöitä, hapankorppuja, leipätikkuja eli grissinejä, siemennäkkäriä sekä itse tehtyjä suolaisia keksejä.

Jos juustotarjotin on tarkoitettu naposteluun tai yöpalaksi, kannattaa tarjolla olla myös jotain pientä suolaista syötävää, kuten varrellisia kapriksia, oliiveja, leikkeleitä tai kinkkuun käärittyjä melonisiivuja. 

Yhdistelemällä erilaisten juustojen kanssa suolaista, makeaa sekä rapeaa syntyy maukas ja monipuolinen juustotarjotin.

Mitä juomaksi juustojen kanssa?

Usein juustot tarjotaan viinien kanssa. Jos tarjoat juustot pääruoan jälkeen, lasiin voi kaataa samaa punaviiniä, jota nautittiin pääruoan kanssa tai samaa makeaa valkoviiniä, jota tarjoat jälkiruoan kanssa. 

Aterian päätteeksi voi juustojen kanssa testata myös muita jälkiruokaviinejä. Portviini, sauternes, muscat ja sherry ovat kaikki hyviä kumppaneita juustoille.

Juoman ja juustojen yhdistämisestä ei kannata ottaa stressiä, sillä juustojen seuraan sopivat hyvin erilaiset juomat. Esimerkksi iIllanistujaisissa juustojen kanssa maistuvat myös hyvät oluet ja joulun aikaan glögi.

Lue myös: Olut ja juusto sopivat hyvin yhteen – kokeile viinin sijaan olutta kolmen herkullisen juuston makuparina 

 

Jouluvalot 2020 – millaiset valot sinä ripustat tänä vuonna? Katso kuvat 7 uudesta suosikista  

$
0
0

Keräsimme kauppojen valikoimista seitsemän erilaista jouluista valonlähdettä, joilla kelpaa tuoda tunnelmaa vuoden pimeimpään aikaan. Jouluvalot 2020, ole hyvä!

Lue myös: Jouluvalot 7 tavalla – ideoita jouluvaloilla sisustamiseen

1. Jouluvalot 2020: Havuköynnökseen yhdistetyt valot eivät roskaa

jouluvalot 2020

Airam Havuköynnös, 27,90 euroa, Bauhaus. Kuva: Airam

Havuja olisi kiva tuoda sisälle, mutta neulasten kerääminen lattialta ei ole mukavaa. Muovisen havuköynnöksen haaroittuvilla oksilla ja valoilla voi huoletta ripustaa esimerkiksi oven tai kaapin päälle ilman, että siivoustarve lisääntyy.

2. Tähdenmallinen jouluvalo voi loistaa joulun jälkeenkin

NUD Collection LED star -valo, 32,99 euroa, Ellos. Kuva: Ellos

NUD Collection LED star -valo, 32,99 euroa, Ellos. Kuva: Ellos

Sisäkäyttöön tarkoitetun tähdenmuotoisen lampun sisällä oleva tähdenmuotoinen filamentti heijastuu kauniisti lasista. Kullansävyinen väri saa aikaan lämpimän ja tunnelmallisen valon. Mitat 21 cm x 23 cm x 65 cm.

3. Kynttelikkö minimalismin ystävälle

5 kynttilän kynttelikkö, 59,90 euroa, Granit. Kuva: Granit

5 kynttilän kynttelikkö, 59,90 euroa, Granit. Kuva: Granit

Kynttelikkö on perinteinen jouluvalo, joka koristaa monen kotia. Suoraviivainen ja pelkistetty viiden kynttilän kynttelikkö on modernin minimalistin valinta. Kynttilän puuosa on valmistettu käsittelemättömästä pyökistä, ja sen voi jättää sellaisekseen tai halutessaan maalata tai koristella.

Lue myös Anna.fi: Saavatko silmäsi tarpeeksi hyvää valoa? 10 vinkkiä silmien parempaan hyvinvointiin 

4. Lumihiutaleen muotoinen joulutähti ikkunan koristeeksi

Stråla lumihiutaleen mallinen lampunvarjostin, 56 cm, 14,99 euroa, Ikea. Kuva: Ikea

Stråla lumihiutaleen mallinen lampunvarjostin, 56 cm, 14,99 euroa, Ikea. Kuva: Ikea

Ripusta silkkipaperista leikattujen ja ikkunaan ripustettujen lumihiutaleiden seuraksi valaiseva lumihiutale. Voimapahvia oleva varjostin pyyhitään puhtaaksi kuivalla liinalla. Ripustinsarja ja lamppu myydään erikseen. Vain sisäkäyttöön.

5. Jouluvalot 2020: Valoverho tuo tunnelmaa

jouluvalot 2020

Star Dew Drop -valoverho, 19,90 euroa, Stockmann. Kuva: Star

Miksi tyytyä yhteen valonauhaan, kun voi valita kokonaisen verhon? Ripusta valoverho esimerkiksi seinälle, ikkunaan tai verhon eteen. Valoverhossa on 200 lämpimän valkoista LED-valoa jaettuna 10 nauhaan. Valoverho soveltuu sisäkäyttöön. Se on 100 cm leveä ja 200 cm korkea. Johdon pituus on 3 metriä.

6. Kolmiulotteinen joulutähti tuo uusia ulottuvuuksia perinteiseen joulutähteen

Estella valotähti, 60 cm, 25, 90 euroa, Jotex. Kuva: Jotex

Estella valotähti, 60 cm, 25, 90 euroa, Jotex. Kuva: Jotex

Tämän paperista tehdyn joulutähden juju on kolmiulotteisuus. Perinteisessä mallissa joulutähden sakarat osoittavat vain sivuille, mutta tässä tähdessä sakaroita sojottaa joka suuntaan. Valotähteä on saatavilla kuudessa eri värissä, muun muassa mustana, metallisena ja keltaisena.

7. Punatulkku-jouluvalot sopivat sisälle ja ulos

jouluvalot 2020

Airam Robin-koristelinnut 4 kpl, 29,95 euroa, K-Rauta. Kuva: Airam

Jos punatulkut eivät vieraile lintulaudalla, voi valosarja korvata puuttuvat tipuset. Johdollisen valosarjan neljä isoa punatulkkua seisovat omilla jaloillaan esimerkiksi ikkunalaudalla. Valosarja sopii sisä- ja ulkokäyttöön. Ulkona linnut voi asetella vaikka oksalle tai kaiteelle.

Millaiset jouluvalot ovat sinun mieleesi? Kerro kommenteissa!

Joulutortut uudella tapaa: Sannan joulutorttujen salaisuus on piparimauste ja näppärä kuppi hillolle – katso vaihekuvat

$
0
0

Joulutortut uudella tapaa muffinssivuoassa on helppo tapa yhdistää joulun parhaat maut toisiinsa. Nerokas joulutorttu on tuplaherkullinen, sillä se saa makua sekä piparkakkumaustesekoituksesta että hillosta.

Katso ohje: Joulutortut uudella tavalla muffinssivuoassa

Voinen ja rasvainen torttu- tai voitaikina on herkkua, etenkin kun sen kaulii ohueksi ja leikkaa paloihin. Siitä tulee ikäänkuin tuplataikina, kun taikinalevyn kaulii tuplakokoiseksi ja taittelee palat päällekäin jättäen väliin mausteseoksen.

Taikina maustetaan sokerilla ja piparkakkumausteseoksella ja taitellaan päällekäin, jonka jälkeen palat asetellaan muffinivuoan kuppeihin, jolloin torttuun muodostuu näppärä kuppi hillosilmälle. Hillo voi olla tavallista luumuhilloa, maustettua luumuhilloa tai esimerkiksi omenahilloa. Etenkin omenahillo sopii loistavasti piparkakkumausteen kanssa yhteen.

1. Joulutortut uudella tapaa: sulatus

Levitä voitaikina- tai torttutaikinalevyt leivinpaperin tai leivonta-alustan päälle sulamaan. Älä päästä levyjä sulamaan liikaa, sillä niitä on vaikea käsitellä lämpiminä. Parhaiten voitaikinalevy kauliintuu hieman kylmänä ja vähän komeisena. Liian lämpimänä se tartuu alustaan kiinni, eikä sitä voi enää muotoilla haluamaansa muotoon.

Joulutortut uudella tapaa: voitaikina sulaa nopeasti, joten ole vikkelä leipuri. Liian lämmintä taikinaa on vaikea käsitellä.

Joulutortut uudella tapaa: voitaikina sulaa nopeasti, joten ole vikkelä leipuri. Liian lämmintä taikinaa on vaikea käsitellä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

2. Voitaikinan kauliminen

Kauli voitaikinalevy pituussuunnassa tuplakokoon. Parhaiten onnistut kaulimisessa, kun taikina on vielä vähän viileää.

Kauli voitaikina leivinpaperin päällä tai leivonta-alustalla. Silloin sitä on helppo liikutella ja siirtää muffinssivuokaan myöhemmin.

Kauli voitaikina leivinpaperin päällä tai leivonta-alustalla. Silloin sitä on helppo liikutella ja siirtää muffinssivuokaan myöhemmin. Kuva: Sanna Mansikkamäki

3. Joulutortut uudella tapaa: maustaminen

Voitele kaulittu taikina öljyllä tai pehmeällä voilla. Ripottele päälle piparkakkumausteseosta ja sokeria. Kookossokerista tulee herkullinen maku. Leikkaa kaulittu levy ensin kahteen osaan ja puolita osat sen jälkeen.  Yhdestä levystä tulee kaksi torttua.

Joulutortut uudella tapaa: tämän herkun salaisuus on ehdottomasti tuplataikina, jonka väliin kätkeytyy herkullinen kookossokeri-piparkakkumausteseos. 

Näiden joulutorttujen salaisuus on ehdottomasti tuplataikina, jonka väliin kätkeytyy herkullinen kookossokeri-piparkakkumausteseos.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

4. Asettelu vuokaan ja hillon lisääminen

Nosta ensin yksi maustettu neliö muffinivuoan kuppiin ja heti päälle toinen neliö. Lusikoi hilloa sisään.

Pinnoitettu muffinivuoka on paras valinta. Sitä ei tarvitse voidella ja taikina irtoaa siitä helposti paistamisen jälkeen. 

Pinnoitettu muffinivuoka on paras valinta. Sitä ei tarvitse voidella ja taikina irtoaa siitä helposti paistamisen jälkeen.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Lue myös Anna.fi: Joulutorttu 10 tavalla – katso täytevaihtoehdot luumuhillolle

5. Älä unohda taikinan nipistämistä

Nipistä taikina keskeltä sisäänpäin ja kulmista ulospäin. Näin saat kauniin tähden muotoisen joulutortun. Paista joulutortut uudella tapaa 225 asteessa uunin keskitasolla 13–15 minuuttia.

Joulutortut uudella tapaa: hillosilmä kupissa ja tuplataikinan välissä oleva maukas kookossokeri-piparkakkumausteseos tekevät tästä joulutortusta hittiainesta.

Joulutortut uudella tapaa: hillosilmä kupissa ja tuplataikinan välissä oleva maukas kookossokeri-piparkakkumausteseos tekevät tästä joulutortusta hittiainesta. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Psst! Oletko jo mukana Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa?

Kotilieden ruokaryhmässä keskustellaan hyvästä ruoasta ja leivonnasta sekä jaetaan innostavia ideoita keittiöön. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä.

Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin. Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja jakamaan parhaita ideoita sekä kertomaan, mitä teillä tänään syödään!


Mehiläisvahakynttilä on luonnollinen kaunotar – katso videolta, miten kynttilän voi tehdä helposti itse

$
0
0

Mehiläisvahakynttilä on kuin luonnollinen tuoksukynttilä vienolla hunajan tuoksulla. Mehiläisvaha valmistetaan mehiläisen vahakennoista hunajatuotannon sivutuotteena, ja kerääminen ei vahingoita mehiläisiä. Mehiläisvahakynttilä on ikiaikainen keksintö, ja monelle suomalaiselle tuttu jo lapsesta pitäen.

”Mehiläisvahakynttilällä on pitkä historia. Moni on tehnyt niitä jo päiväkodissa lapsena. Ehkä se on jonkinlainen kansanperinne”, Saara Heikkinen, Helsingin Meilahdessa sijaitsevan yleisen saunan, Kaurilan saunan perustaja pohtii.

Lue myös: Kierrekynttilät villitsevät – katso helppo ohje ja kokeile somehittiä itse!

Mehiläisvahakynttilä on luonnonmukainen ja puhtaasti palava kynttilä, jota suositellaan myös allergiaherkille.

Mehiläisvahakynttilä on luonnonmukainen ja puhtaasti palava kynttilä, jota suositellaan myös allergiaherkille.

Heikkinen on valmistanut mehiläisvahakynttilöitä omaan käyttöönsä ja myyntiin jo noin kymmenen vuotta. Kaurilan sauna on valaistu pelkästään mehiläisvahakynttilöillä. Sauna valmistaa kynttilät itse ja myy niitä omassa verkkokaupassaan ja Iittalan myymälöissä ympäri maailmaa.

”Myin aluksi kynttilöitä monta vuotta Tuomaan markkinoilla ja tein kynttilöitä myös saunaan asiakkaiden iloksi. Saunan asiakkaat istuivat saunassa ihailemassa kynttilöitä ja kyselivät, mistä kynttilöitä saa ostaa. Niin niistä tuli meille myyntituote.”

Miksi juuri mehiläisvaha? Heikkinen kertoo, mikä mehiläisvahassa viehättää. Jutun lopussa ohjeistamme mehiläisvahakynttilän tekoon kotikonstein.

Lue myös: Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Mehiläisvahakynttilät sopivat käsityöhön

Mehiläisvaha on hunajan jälkeen käytetyin mehiläispesän tuote. Mehiläisvahaa käytetään kynttilöiden ja askartelun lisäksi muun muassa vahapohjukkeina puupintojen käsittelyssä, lääketeollisuudessa, ihonhoitotuotteissa ja kankaiden painamisessa vahabatiikki-tekniikalla.

Mehiläisvahakynttilät ovat kuitenkin pieni bisnes muiden kynttiläraaka-aineiden ohella. Suurin osa markkinoilla olevista kynttilöistä on tehty parafiinista tai steariinista.

Syy on siinä, että mehiläisvaha on kallista eikä sitä ole saumattomasti ja loputtomasti saatavilla. Siksi mehiläisvaha ei ole ideaali massateollisuuteen, vaan pikemminkin käsityönä tehtyihin pieniin eriin.

”Olemme suunnitelleet materiaalin hankinnan ja tuotannon niin, että voimme tuottaa isompiakin määriä esimerkiksi joulusesonkina. Se on mahdollista, mutta se vaatii paljon suunnittelua, tilaa ja ennakointia materiaalin saatavuuden kanssa”, Jaakko Heikkinen, Kaurilan saunan operatiivinen johtaja, kertoo.

Mehiläisvahasta voi tehdä itse joko kierretyn kynttilän tai klassisen tasapaksun kynttilän.

Mehiläisvahasta voi tehdä itse joko kierretyn kynttilän tai klassisen tasapaksun kynttilän. Ne syntyvät muuten samalla tavalla, mutta kierrekynttilässä mehiläisvahalevy leikataan viistosti kahtia.

Mehiläisvaha on luonnonmukainen vaihtoehto

Vaikka mehiläisvaha on kallis raaka-aine, sillä on etunsa muihin kynttilämateriaaleihin verrattuna. Yksi on sen luonnonmukaisuus. Toinen on sen soveltuvuus allergiaherkille.

WWF on Earth Hour -sivuillaan suositellut polttamaan mehiläisvahakynttilöitä, koska ”ne ovat luonnonmukaisia, eivät savua, sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeenejä”.

”Toki mehiläisvahakynttilästä tulee pienhiukkasia, mutta se on kuitenkin puhtaimmasta päästä. Puhtaimmin palaa värjäämätön, keltainen mehiläisvahakynttilä”, Jaakko kertoo.

Mehiläisvahakynttilän puhtauden ja luonnomukaisuuden takaa se, ettei mehiläisvahaan tarvitse lisätä mitään aineita. Se ainoastaan putsataan, sulatetaan ja lingotaan kynttilänvalmistusta varten. Jos mehiläisvaha värjätään, väriaineiden täytyy olla sertifioituja ja kynttilän värjäykseen tarkoitettuja.

Varmistuakseen mehiläisvahan puhtaudesta kannattaa aina tarkistaa vahan alkuperä. Jaakon mukaan Euroopasta peräisin oleva mehiläisvaha on melko varmasti puhdasta mehiläisvahaa, mutta esimerkiksi kiinalaisiin kynttilöihin saatetaan sekoittaa myös muita raaka-aineita hinnan alentamiseksi.

Mistä materiaaleista kynttilöitä tehdään?

Yleisimmät kynttilämateriaalit ovat parafiini ja steariini. Mehiläisvaha on parafiinikynttilää ympäristöystävällisempi vaihtoehto, koska parafiini valmistetaan sivutuotteena raakaöljyn jalostuksessa, eli uusiutumattomasta luonnonvarasta.

Sen sijaan puhdas steariinikynttilä on mehiläisvahan ohella suosittu ja ekologinen vaihtoehto. Se valmistetaan kasviöljystä tai eläinrasvasta, jotka ovat uusiutuvia luonnonvaroja. Steariini on ainoa kynttilämateriaali, joka voi saada joutsenmerkin.

Mehiläisvahakynttilä – ohje kynttilän pyörittämiseen

Mehiläisvahasta on helppo muotoilla uniikki kynttilä. Mehiläisvahalevyä on saatavilla askartelukaupoista luonnollisen keltaisen värissä, valkaistuna ja eri väreihin värjättyinä.

Voit tehdä kynttilästä tavallisen kruunukynttilän käyttämällä yhtä mehiläisvahalevyä tai paksumman pöytäkynttilän käyttämällä useampaa mehiläisvahalevyä päällekkäin.

Tavalliseen kruunukynttilään sopii 2-3 mm paksu sydänlanka. Paksumpiin kynttilöihin tarvitaan paksumpi sydänlanka. Mitä paksumpi sydänlanka on, sitä suuremmalla liekillä kynttilä palaa. Jos sydänlanka on kynttilän kokoon nähden liian paksu, kynttilä valuu herkästi palaessaan.

Huom! Aseta kynttilä aina tukevasti palamattomalle alustalle kauas helposti syttyvistä materiaaleista. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa tai lasten ulottuville.

Katso videolta, miten mehiläisvahakynttilä tehdään kahdella tavalla:

Mehiläisvahakynttilän ohje:

Tarvikkeet:

  • Mehiläisvahalevy (mielellään kotimaista tai eurooppalaista laadun varmistamiseksi)
  • Sydänlanka (valitse erityisesti mehiläisvahalle soveltuva kynttilän paksuuteen sopiva sydänlanka. Kruunukynttilään, johon käytetään yksi mehiläisvahalevy, sopii 2-3 mm paksu sydänlanka)
  • Viivoitin
  • Terävä veitsi
  • Leikkausalusta
  • Sakset

Mehiläisvahakynttilä syntyy näiden tarvikkeiden avulla.

Tee näin:

  1. Valitse, teetkö kierteisen vai suoran kynttilän. Jos teet kierteisen, leikkaa huoneenlämpöinen mehiläisvahalevy viivottimen avulla viistosti poikki. Jätä kulmiin noin 2 cm suorat reunat, jotta kynttilä asettuu myöhemmin paremmin kynttilänjalkaan. Jos vaha ei ole tarpeeksi pehmeätä, lämmitä sitä varovasti hiustenkuivaajalla tai höyryävän veden yläpuolella.
  2. Leikkaa sydänlangasta sopivan mittainen pätkä. Asettele sydänlanka suoraksi mehiläisvahalevyn sisään ja rullaa levy tiukasti sydänlangan ympärille.
  3. Muotoile kynttilän alaosa käsin kynttilänjalkaan sopivaksi. Upota sydänlanka esimerkiksi jonkun toisen kynttilän kuumaan steariiniin tai sulata ylimääräinen pala mehiläisvahaa vesihauteessa. Kynttilä, jonka  sydänlanka on vahattu, syttyy helpommin.
  4. Säilytä mehiläisvahat huoneenlämmössä paperiin käärittynä. Ajan myötä kynttilät saattavat muuttua valkoiseksi, mutta väri palautuu entiselleen lämmittämällä kynttilöitä hiukan esimerkiksi hiustenkuivaajalla.

Lähteet: Hunaja.net

Joulusuklaa 2020 – testasimme markettien suklaarasiat ja löysimme konvehtien kuninkaan

$
0
0

Joulusuklaa on kauden odotettu herkku. Suklaarasia on herkullinen lahja ja helppo pikkumakea joulun ajan juhlatarjoiluissa. Kotilieden toimituksen raati maistoi kahdeksan erilaista suklaarasiaa ja antoi niille kouluarvosanat ja sanalliset arviot.

Lue myös: Paras glögi 2020: Testasimme uudet glögimaut – voittaja on kotimainen klassikko

Suomalaiset rakastavat suklaata ja päivittäistavarakauppojen karkkitiskit notkuvat erilaisia konvehteja.  Minkälainen joulusuklaa sopii tyttöjen glögi-iltaan tai mikä olisi mummin mieleen? Löysimme jokaiselle konvehdille sopivat tarjoiluehdotukset. Huutia saivat valmistajat, jotka painavat konvehtien kuvat laatikon pohjaan.

Vinkki valmistajille: esitelkää suklaamaut sisäkannessa, sillä pohjasta niitä on mahdoton kurkkia!

1. Joulusuklaa 2020 voittaja ja toimituksen suosikki: konvehtien kuningas

Mikä: Lindtin suklaat kuuluvat suklaiden yläluokkaan. Masterpieces on kokoelma parhaita ja kauneimpia juhlakauden herkkuja.

Millainen: Yksinkertainen valkoinen rasia, jossa hopeinen naru suorastaan säkenöi laatua. Tekee mieli pukea korkokengät ja juhlamekko tämän avaamista varten! Sisältö viimeisteltyä ja loistokasta, jokainen konvehti näyttää käsintehdyltä ja on kuin ­pieni ­taideteos. Laatu näkyy ja maistuu, nyt on huippua! Ei ylimakeaa, vaan täydellisiä nautintoja. Tämä toimii jälkiruokana.

Milloin: Lahjaksi laatua ja tyyliä arvostavalle – tai oikeastaan söisin itse! Tätä nautiskelisin aikuisseurassa, vaikka samppanjan kanssa.

Lindt masterpieces finest collection 350 g, 19,95 €

Pisteet 10

Joulusuklaa 2020: Taidokasta ja maistuvaa. Lindtin rasia häikäisi kauneudellaan ja laadukkaan makuisella suklaallaan. Suklaissa on on todellakin eroja! 

Joulusuklaa 2020: Taidokasta ja maistuvaa. Lindtin rasia häikäisi kauneudellaan ja laadukkaan makuisella suklaallaan. Suklaissa on on todellakin eroja!  Kuva: Anni Reenpää

2. Joulusuklaa 2020: tuttua laatua

Mikä: Suomalaisten rakastama klassikkosuklaa suuressa jouluisessa juhlapakkauksessa.

Millainen: Tyylikäs, tunnistettava, nostalginen sininen rasia. Näyttää laadukkaalta. Rinnassa läikähtää nähdä rakastettuja klassikoita: kissankieliä ja Fazer-nappeja ja suklaapatukoistakin tuttuja makuja, kuten Geisha ja Fazermint. Näistä tietää heti mitä saa ja miltä maistuu – laadukasta suklaata, joissa myös raikkaita täytteitä. Kaikille tuttu, siksi turvallinen valinta. Tosin yllätykset puuttuvat. Ainoa miinus tässä, kuten monessa muussakin rasiassa, on se, että makujen selitykset ovat vain rasian pohjassa, josta niitä on vaikea kuikuilla.

Milloin: Voisi antaa lahjaksi kenelle tahansa, kelpaa lähettää myös ulkomaille. Tehty jaettavaksi sukujuhlissa. Joulusuklaa sinisen rakastajalle.

Karl Fazer Collection suklaa- konvehteja 825 g, 42,90 €

Pisteet 9,5

Joulusuklaa 2020: Tämä sopisi sukujoulun herkkupöytään. Jos tänä vuonna suuret sukujuhlat jäävät väliin, niin sinisen ystävä popsii tämän lähes puolen kilon pakkauksen helposti myös yksin. 

Joulusuklaa 2020: Tämä sopisi sukujoulun herkkupöytään. Jos tänä vuonna suuret sukujuhlat jäävät väliin, niin sinisen ystävä popsii tämän lähes puolen kilon pakkauksen helposti myös yksin.  Kuva: Anni Reenpää 

3. Nautiskelijan valinta

Mikä: Belgialainen suklaa tunnetaan laadustaan. Näyttävät suklaat hurmaavat maullaan.

Millainen: Näyttää kauniilta kuin korurasia! Hieno pakkaus on jouluinen, jopa kuninkaallinen. Ylellinen fiilis jatkuu sisällä: konvehdit on aseteltu kauniisti rasiaansa. Paketissa on vain 15 konvehtia, mutta ne ovat suuria ja tyylikkäitä. Suklaa on laadukasta: samettista, sopivan makeaa ja herkullisen makuista. Konvehdit ovat myös riittävän erilaisia maultaan.

Milloin: Tämän suklaarasian kehtaa antaa lahjaksi tai laittaa tarjolle sellaisenaan vaikka joulun kahvipöytään. Tämän joulusuklaan voisin antaa myös itselleni lahjaksi ja nautiskella viinilasillisen kera. Hitaan nautiskelijan valinta.

Cachet Octagon 195 g, 12,95 €

Pisteet 9,5

Joulusuklaa 2020: Kaunis kuin mikä! Ihastuttava pakkaus täynnä herkullista makua. 

Joulusuklaa 2020: Kaunis kuin mikä! Ihastuttava pakkaus täynnä herkullista makua.  Kuva: Anni Reenpää

4. Joulusuklaa 2020: liköörimakujen ystävälle

Mikä: Lidlin Deluxe -merkin täytekonvehti on selkeästi aikuiseen makuun, sillä suklaakonvehdit sisältävät hieman alkoholia.

Millainen: Pieni pahvirasia on vaatimattoman näköinen. Sisältö yllättää kuitenkin positiivisesti. Kuppimaiset konvehdit näyttävät houkuttelevilta ja niiden sampanjaan ja likööreihin viittaavat nimet kutsuvat. Täytteenä maukasta, vahvasti alkoholinmakuista, kuohkeaa tahnaa. Itse suklaakuori on vaaleaa ja mietoa, mutta mukavan rapsakkaa. Ovat kuin pieniä leivonnaisia! Reilun kaupan suklaasta plussaa.

Milloin: Tämä joulusuklaa olisi mummin makuun, paljon ”viinaisia” konvehteja. Sopii tyttöjen iltaan. Pikkurasian voi napata omaksi iloksi tai viedä tuomisena, lahjaksi liian arkisen näköinen.

Deluxe Ganache pralines (Lidl) 130 g, 3,49 €

Pisteet 8,5

Joulusuklaa 2020: Lidlin Deluxe konvehdit yllättivät hinta-laatusuhteellaan. Alkoholitäytteet olivat laadukkaita ja suklaa rapeaa. 

Joulusuklaa 2020: Lidlin Deluxe konvehdit yllättivät hinta-laatusuhteellaan. Alkoholitäytteet olivat laadukkaita ja suklaa rapeaa.  Kuva: Anni Reenpää

5. Retrohenkinen uutuus

Mikä: Pandan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehty suklaarasia. Uusi koristelutekniikka raidoituksineen, ripotteluineen ja marmorointeineen antaa konvehdeille viimeisen ­silauksen.

Millainen: Riemunkirjava kansi, olisi kaivannut juhlavuodeksi kunnianhimoisempaa suunnittelua. Värikäs ja erottuva. Konvehdeissa on herkullisia yksityiskohtia ja näyttävyyttä. Paljon makuja, marjaa, pähkinää ja kahvia, tummaa ja vaaleaa, trendikästä rubysuklaata ainakin yhdessä. Rakeita. Täytteet ovatkin tässä parasta, itse suklaa ei valitettavasti ole kovin laadukasta, vaan halvan oloista. Konvehdit ovat älyttömän sokerisia, liian makeita. Kokoelma on turhan sekava.

Milloin: Lahjaksi nuorille, kokeilunhaluisille ja retrohenkisille sokerihiirille.

Vaajakoski Panda 41 primus, 375 g, 9,95 €

Pisteet 8

Joulusuklaa 2020: Pandan juhlapakkaus henkii retroa. Värimaailma ei ollut tarpeeksi juhlava Kotilieden konvehtiraatilaisille.

Joulusuklaa 2020: Pandan juhlapakkaus henkii retroa. Värimaailma ei ollut tarpeeksi juhlava Kotilieden konvehtiraatilaisille. Kuva: Anni Reenpää

6. Joulusuklaa 2020: italialainen klassikko

Mikä: Italiassa Sorini on instituutio. Sorinin suklaat tunnetaan etenkin Pohjois-Italiassa, mistä Sorini on lähtöisin.

Millainen: Sympaattinen peltirasia on vanhanaikaisella tavalla tyylikäs. Kun kannen avaa, yllättyy: kultakimmeltävällä pohjalla makaa 16 samanlaista punaiseen käärittyä pyöreää palloa, kuin pieniä joulukuusenpalloja. Kaikissa on sama maku, joka ei kyllä säväytä. Sisällä rapisee hauska vohvelinmuru, mutta itse suklaa maistuu lähinnä halpojen joulukalenterien yllätyksiltä, eli maitojauheelta. Saisi maistua enemmän suklaalta, nyt maistuu ­liian makealta.

Milloin: Lahjaksi koko perheelle. Ällistyttäjäksi kahvitarjoiluun.

Sorini Christmas time 185 g, 10,95 €

Pisteet 7,5

Joulusuklaa 2020: Italialainen ei säväyttänyt. Kauniit pallerot eivät kuitenkaan maistuneet tarpeeksi suklaisilta. Keksimäinen sisus on varmasti lasten mieleen. 

Joulusuklaa 2020: Italialainen ei säväyttänyt. Kauniit pallerot eivät kuitenkaan maistuneet tarpeeksi suklaisilta. Keksimäinen sisus on varmasti lasten mieleen.  Kuva: Anni Reenpää

7. Joulusuklaa 2020: pinkistä pitävälle

Mikä: Tanskalaisen suklaatalon historia ulottuu 1800-luvulle. Tanskalaisten rakastama joulusuklaa.

Millainen: Ulkokuori on miellyttävän juhlava, kullan kimallusta ja ihanuutta. Avattuna ihastus laimenee, sillä suklaat ovat ihmeen kiiltäviä, mikä saa ne näyttämään muovisilta. Mukana on myös pinkkiin paperiin käärittyjä minisuklaalevyjä, joiden kääreissä on romanttisia viestejä. Suklaan koostumus on sileä, mutta maku teollinen, hieman tunkkainenkin. Ei yllä edes keskinkertaisen tasolle. Pettymys, koska ulkokuori lupasi enemmän.

Milloin: Sopisi ehkä lahjaksi rakkaalle, nautittavaksi yhdessä sylikkäin sohvalla. Pinkistä, modernimmasta joulusta pitävälle.

Anthon Berg Signature Selection 460 g, 14,95 €

Pisteet 6,5

Joulusuklaa 2020: Ulkonäkö pettää. Kaunis pakkaus antoi ymmärtää laadukkaasta sisällöstä, mutta suklaan maku petti raatilaiset. Tanskalaisten suosikki ei vakuuttanut. 

Ulkonäkö pettää. Kaunis pakkaus antoi ymmärtää laadukkaasta sisällöstä, mutta suklaan maku petti raatilaiset. Tanskalaisten suosikki ei vakuuttanut.  Kuva: Anni Reenpää

8. Perushyvä ei yllätä

Mikä: Tutun suomalaisen karamellivalmistajan joulusuklaa, joka on kuitenkin valmistettu ulkomailla.

Millainen: Peltirasia on pelkistetty ja kivan näköinen, mutta sitä ympäröivä pahvikääre on kuin 1970-luvulta. Sisällä kaunis asetelma ja kiva, että osa konvehdeista kauniissa kääreissä. Konvehdit perinteisen näköisiä, kutsuvia kyllä. Suklaa perushyvää, mutta mikään ei yllätä, sillä maut ovat tuttuja. Jo ulkonäöstä tunnistaa omat suosikit. Keskitason suklaata, ei pyri tarjoamaan ylellisyttä tai wau-hetkiä. Hyvä, että on paljon vaihtoehtoja. Makeita.

Milloin: Lahjaksi mummolle. Tädin kanssa kahvitteluun. Osaksi herkkukoria, jonka antaisin hyväntekeväisyyteen.

Halva herkkukonvehti 240 g, 10,95 €

Pisteet 6

Joulusuklaa 2020: Kiva rasia, mutta sisältö ei vakuuttanut raatia.  Perushyvää makeaa suklaata.

Kiva suklaarasia, mutta sisältö ei vakuuttanut raatia.  Perushyvää makeaa suklaata. Kuva: Anni Reenpää

Joulukaktus on helppohoitoinen kasvi – näin saat sen kukkimaan vuoden pimeimpään aikaan

$
0
0

Joulukaktus on alun perin kotoisin Brasilian vuoristoista. Joulukaktuksia kasvatettiin meillä kartanoissa jo 1850-luvulla. Pikkuhiljaa 1900-luvun edetessä ne levisivät laajemmin koteihin kaupungissa ja maalla.

Lue myös: Vau, millainen kaktuspuutarha ja vielä Suomessa! Katso kuvat Elinan ja Jussin ihmeellisestä puutarhasta, josta löytyy jopa 30-vuotias kaktus

joulukaktus

© Norman Ojanen

Joulukaktuksen kukat ovat punaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset. Kukittaminen on helppoa: siihen tarvitaan vain oikea kasvurytmi, jossa kasvuvaihe ja lepojakso vaihtelevat hallitusti.

Myöhään syksyllä tai vuodenvaihteessa kukkivat talvikaktukset (Schlumbergera), kuten marraskuun- ja joulukaktukset, kuuluvat lehtikaktuksiin.

Joulukaktus viihtyy valoisassa ja viileässä paikassa

Joulukaktus ostetaan tavallisesti kukkivana taimena, jonka jälkeen sitä pidetään kotona huoneenlämmössä. Valoisaan paikkaan asetettua tainta kastellaan ja lannoitetaan läpi kevään.

Kastelun tulee olla säännöllistä. Kukinta-aikaan, myös nuppuisena, joulukaktuksen multaa ei pidä koskaan päästää rutikuivaksi.

Kukinnan jälkeen taimi kannattaa istuttaa uudelleen suurempaan ruukkuun. Mullaksi sopii hiekkapitoinen kaktusmulta.

Vanhoista joulukaktuksista voi uudelleen ruukutuksen yhteydessä juurruttaa 3-4 nivelen mittaisia varrenpalapistokkaita.

Vie joulukaktus kesällä ulos

Joulukaktus viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden, mutta kesäksi joulukaktus kannattaa viedä ulos, puutarhaan tai parvekkeelle, puolivarjoisaan paikkaan. Siellä se saa olla syyshalloihin saakka.

Kasvia kastellaan tarpeen mukaan ja lannoitetaan parin viikon välein. Vähennä kastelua syyskesällä kukinnan edistämiseksi.

Nosta joulukaktus ennen pakkasia sisälle. Paras sijoituspaikka olisi viileä ja valoisa paikka, kuten lasiterassi, kuisti tai viherhuone, jossa lämpötila on 10–15 astetta.

Lauhana syksynä kylmäkäsittely hoituu myös parvekkeella tai ulkona.

Lue myös Anna.fi:stä: Näin syntyy upeita kukkakimppuja kotiin – kukkia rakastavat naiset näyttävät, miten materiaalia löytyy luonnosta myöhään syksylläkin

kukkiva joulukaktus

© Pekka Holmström

Nuput muodostuvat syksyllä – käsittele tainta varoen!

Jo kauan ennen kukintaa alkaa joulukaktuksen nuppujen muodostus. Malttia – nupuista kukintaan kestää vielä pitkään.

Nuppuvaiheessa ja kukkien avautuessa kannattaa olla varovainen, etteivät nuput ja kukat putoa ennen aikojaan. Kasvia ei saa turhaan siirrellä, ja kastelun tulee olla tasaista.

Joulukaktus on perinteinen huonekasvi

Kodin ruukkukasvit (Idman-Tigerstedt) vuodelta 1950 kertoo, että joulukaktus kukkii marras–joulukuussa ja on erittäin arvokas huonekasvi vuoden pimeimpänä aikana.

  • Lehtikaktusruukkujen pohjalle suositellaan 1,5 sentin kerros ruukunsirpaleita ja jokunen puuhiili.
  • Jotta joulukaktus kukkisi runsaasti, sille olisi suotava kuuden viikon mittainen lepoaika elo–lokakuussa, jolloin kasvia kastellaan vain vähän.
  • Lepoaika edistää nuppujen muodostusta. Nuput ilmestyvät heti, kun kasvia aletaan taas kastella.

Miten sinä vietät joulua? Vastaa Kotilieden suureen joulukyselyyn!

$
0
0

Jouluperinteitä on monia, mutta ne eivät ole kiveen hakattuja. Joulua vietetään monella eri tavalla ja erilaisessa seurassa. Yksin tai yhdessä, joulukirkossa tai pihaleikeissä – joulu on jokaiselle omanlainen juhlansa.

Käykö teillä joulupukki jouluaattona? Kuva: Tommi Tuomi

Lue myös: Montako päivää jouluun on? Näppärä laskuri kertoo vastauksen

Miltä juuri sinun joulusi näyttää? Kotiliesi haluaa joulunvieton tavoistasi. Vastaa kyselyyn alla ja kerro ajatuksistasi liittyen perinteiseen juhlaan.

Vastauksia voidaan käyttää nimettöminä Kotilieden tulevissa jutuissa. Voit myös halutessasi jättää yhteystietosi mahdollista jatkohaastettelua varten.

Kiitos kaikille vastaajille, ja ihanaa joulun odotusta!

Kotilieden suuri joulukysely!

Kerro Kotiliedelle sinun joulustasi! Vastaamiseen menee noin 5–10 minuuttia.

Parhaat joulutortut joka makuun – erilaiset joulutortut ihastuttavat: Ota haltuun taikinat, taittelut ja täytteet!

$
0
0

Parhaat joulutortut voivat olla perinteisiä luumumarmeladilla täytettyjä tähtisakaraleivonnaisia tai jotain aivan muuta.

Lue myös: Valmis lehtitaikina – näin teet siitä näyttävät leivonnaiset helposti

Kokosimme kattavan tietopaketin joulun parhaista tortuista. Poimi talteen maukkaimmat taikinat, veikeimmät täytevaihtoehdot sekä upeimmat vinkit torttujen taitteluun.

Joulutortut taikina: valmistaikina vai itse tehty?

Joulutortut valmistuvat kätevimmin pakasteena myytävistä valmistaikinoista. Valmiiksi kaulitut taikinalevyt ovat näppäriä ja ne sulavat nopeasti. Pakastetaikinalevyjen avulla torttuja voi paistaa nopeasti tarpeen mukaan pitkin joulun pyhiä. 

Joulun aikaan kaupan pakastealtaassa on tarjolla kolme taikinavaihtoehtoa: voi-, lehti- ja torttutaikina.

  • Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, minkä maistaa selvästi valmiin leivonnaisen maussa.
  • Lehtitaikina puolestaan valmistetaan kasvimargariinista. Monikerroksisesta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista tulee todella muhkeita ja lehteviä. 
  • Torttutaikina on kausituote, jota myydään kaupan pakastealtaissa joulun aikaan. Taikinalevy on paksuudeltaan voitaikinan luokkaa, mutta margariinin ansiosta se kohoaa uunissa voitaikinaa enemmän.

Lue myös: Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina – näin valitset oikean valmistaikinan leivonnaisiin 

Parhaat joulutortut tehdään kuitenkin alusta alkaen itse. Klassinen voitaikina onnistuu kotonakin, mutta sen kauliminen ja kääntely vaativat hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Ihanan säväyksen saat lorauttamalla taikinaan tilkan konjakkia. 

Rahkavoitaikina on hieman helppotekoisempi, mutta silti maukas torttutaikina. Maitorahkan ansiosta taikina on myös perinteistä voitaikinaa kevyempi.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan ei tarvitse jäädä jouluna nuolemaan näppejään, sillä gluteeniton torttutaikina syntyy helposti voista, rahkasta ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Gluteeniton joulutorttutaikina tehdään samaan tapaan kuin perinteinenkin rahkavoitaikina. Pehmenneen rasvan joukkoon nypitään jauhot, ja taikinaan sekoitetaan lopuksi rahka. Taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mutta sen voi tehdä valmiiksi jo leipomista edeltävänä päivänä.

Myös kaupan pakastealtaasta löytyy valmiita gluteenittomia torttutaikinoita. Gluteeniton torttutaikina saattaa olla haastava kaulittava, joten pari niksiä on syytä olla hallussa.

Lue myös: Menikö hermot? Tarttuuko gluteeniton torttutaikina kiinni? 4 nerokasta niksiä pelastaa

Parhaat joulutortut taittelu: perinteinen tähti vai trendikäs lumihiutale?

Joulutortun malli on ollut pitkään perinteinen tähti. Uudet tuulet ovat kuitenkin napanneet joulutortun käsittelyyn ja viime vuosina trendinä on ollut taitella joulutortut tähden sijaan toinen toistaa kauniimmiksi kuvioiksi. Lehti-, torttu- ja voitaikina taipuvat moneen, kun laittaa mielikuvituksen liikkeelle.

joulutorttujen taittelu

Joulutorttujen taittelu on hauskaa puuhaa, jossa on rajattomasti mahdollisuuksia. Leikkaa valmistaikinat täysin uudella tavalla. Parhaat joulutortut voi taiteilla somasti lumihiutaleen, enkelin, kukan tai neliökukan muotoon. Kuva: Niclas Mäkelä

Katso videolta neljä tapaa taitella joulutorttu.

Joulutorttuletti on hauska tapa tehdä isosta lehtitaikinalevystä suurelle porukalle helposti hyvää. Yksittäisten joulutorttujen näpertäminen on aikaa vievää, mutta joulutorttuletin teet todella nopeasti ja saat yhdellä kertaa isomman ja näyttävämmän herkun. Viimeistele joulutorttuletti tupsauksella tomusokeria sen jäähdyttyä.

Katso video: Joulutortun malli on nyt letti – katso videolta, miten joulutorttuletti tehdään

Joulutortut täyte: makeaa vai sittenkin suolaista?

Luumumarmeladilla lastattu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Perinteisillä luumuhillolla täytetyillä joulutortuilla on herkuteltu Suomessa jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi.

On makuasia ovatko parhaat joulutortut luumutäytteisiä, kastanjahillolla silattuja vai kenties sittenkin suolaisia.

Valmismarmeladin sijaan luumumarmeladin voi tehdä myös itse. Kaneli tai tähtianis maustavat luumuisen torttutäytteen makoisaksi. Tilkka konjakkia puolestaan säväyttää herkun aikuiseen makuun sopivaksi.

luumuinen joulutortun täyte

Itse tehty luumumarmeladi vie voiton kaupan valmiista mennen tullen. Kuva: Norma Ojanen

Ohje: Luumuinen torttutäyte

Jos perinteinen luumuhillo ei maistu, klassikkotäytettä voi mausteilla ja höysteillä muunnella mieleisekseen. Kokeile täytteeksi myös muita hilloja ja marmeladeja. Herkullisia makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi aprikoosi, omena, päärynä ja viikuna. Tarkista, että tuote on paistonkestävä. 

Pehmeän makuisia torttuja saat, kun sekoitat torttutäytteen sekaan hieman maustamatonta tai vaniljan makuista tuorejuustoa. Kokeile myös joulutorttuja ranskalaiseen tapaan täyttämällä leivonnaiset kastanjahillolla. Tai ihastu paahdettujen pähkinöiden sekä kinuskin koukuttavaan yhdistelmään.

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä joulutorttu voi yhtä hyvin olla myös suolainen. Cashewpähkinät, hunaja-vuohenjuusto, sinihomejuusto-pääynä sekä cacio e pepe ovat joulun uusia hittejä! 

Lue myös Anna.fi: Nutellakuusi on tämän joulun hittiherkku! Näin valmistat suklaisen torttukuusen

Viewing all 965 articles
Browse latest View live