Quantcast
Channel: Juhlat - Kotiliesi.fi
Viewing all 965 articles
Browse latest View live

Hautajaiskukat valitaan vainajan muistoa kunnioittaen – kukkakauppias kertoo, mitä vaihtoehtoja on

$
0
0

Suomessa hautajaisiin viedään perinteisesti kukkia osoittamaan kunnioitusta niin poismennyttä kuin omaisiakin kohtaan. Hautajaiskukat voivat olla perinteisiä, moderneja tai boheemeja – tai mitä tahansa niiden välimaastosta.

Yrittäjä Sari Kunnas kukkakauppa Desiréestä kertoo, ettei kukkien valinnassa tarvitse noudattaa sääntöjä, sillä hautajaiskukat valitaan henkilökohtaisesti poismenneen muistoa kunnioittaen.

”Ihmiset valitsevat hyvin monenlaisia kukkia. Tärkeintä on valita sellaista, mikä itsestä tuntuu luonteltavalta. Hautajaiskukat ovat kuitenkin viimeinen henkilökohtainen tervehdys vainajalle”, Kunnas kuvailee.

Kunnaksen mukaan hautajaiskukkien valinnassa on vaikea mennä pieleen. Valinnassa ei tarvitse pitäytyä tietyissä kukkalajeissa tai väreissä, vaan omasta kukkatervehdyksestä voi tehdä täysin oman näköisensä.

”Väreistä valkoinen on kuitenkin se perinteisin – sinivalkoinen tai kokovalkoinen. Jos vainaja on ollut värikäs persoona, on voitu käyttää keltaista ja oranssiakin”, Kunnas kertoo.

Lue myös: Muistovärssy: ilmaise osanotto suruun kauniilla suruvärssyllä – valitse mieluisin sururuno

Hautajaiskukat valitaan muistoa kunnioittaen

Hautajaiskukissa vaihtoehtoja riittää. Keräsimme yhteen neljä tyypillisintä valintaa.

1. Perinteinen kukkalaite

Kukkalaite on hautajaisissa ehkäpä yleisimmin käytetty asetelma. Kukat kiinnitetään asetelman pohjalla olevaan sieneen, jossa on kahva kantamista varten. Muoto vaihtelee tyypillisesti pyöreästä pisaranmalliseen.

Vaikka asetelma onkin perinteinen, väri- ja lajivalintojen ei tarvitse olla. Halutessaan floristille voi antaa vapaat kädet, jolloin lopputulos on takuulla ainutlaatuinen.

2. Kaunis kimppu

Perinteikkään kukkalaitteen rinnalle on noussut viime vuosien aikana yhä vahvemmin kukkakimput.

”Kimppuja tehdään nyt paljon enemmän kuin ennen. Niitä voidaan tehdä eri kokoisina ja eri tyylisinä, kimppu voi olla rennon boheemi tai hyvinkin pelkistetty”, Kunnas kertoo.

Hautakimpuissa persoonallisuus saa näkyä. Kimppu voi olla hyvinkin näyttävä – tai vaihtoehtoisesti rennon yksinkertainen. Kimppu sidotaan usein kauniilla nauhalla, johon on helppo kiinnittää jäähyväistervehdys.

3. Kukitettu kranssi tai seppele

Hautajaisseppele tai -kranssi on tyypillisesti renkaan muotoinen kukitettu asetelma. Kranssiin voi myös kiinnittää kauniin seppelenauhan, johon on kirjoitettu muistosanat vainajalle.

Vaikka kukkaseppeleellä on pitkä historia, niitä näkyy nykyään hautajaisissa yhä vähemmän.

”Me teemme joka viikko kimppuja ja kukkavihkoja. Kukitettuja kransseja on vähemmän, mutta niitäkin silloin tällöin”, Kunnas kertoo.

4. Yksittäinen kukka

Myös pelkkä yksittäinen kukka on kaunis symbolinen ele.

”Yksittäisiä kukkia voi viedä jos on esimerkiksi hieman etäisempi tai sitä on erityisesti toivottu”, Kunnas sanoo.

Yksittäinen kukka sopii hyvin myös esimerkiksi lapsen vietäväksi. Ruusu on aina hyvä valinta, mutta lajin valinnassa tyyli on vapaa – myös esimerkiksi liljat ja kallat huokuvat arvokasta tunnelmaa. Kukaksi voi valita myös esimerkiksi vainajan lempikukan.

Lue myös Anna.fi: Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

Muut lähteet: E-kukka


Hautajaismusiikki on tärkeä osa siunaustilaisuutta – myös moderni musiikki voi sopia hautajaisiin

$
0
0

Hautajaismusiikki valitaan tilaisuus ja poismennyt huomioon ottaen. Tilaisuuteen sopivaa musiikkia on tarjolla valtavasti. Kappaleiden valinnasta kannattaakin keskustella yhdessä kanttorin kanssa. Millaista hautajaismusiikki tyypillisesti on? Kysyimme kanttorilta.

Lue myös: Hautajaiskukat valitaan vainajan muistoa kunnioittaen – kukkakauppias kertoo, mitä vaihtoehtoja on

Perinteinen hautajaismusiikki on klassista

Siunaustilaisuus alkaa ja päättyy usein uruilla soitettavalla musiikilla, kertoo Tapiolan seurakunnan johtava kanttori Liisa Malkamäki. Urkumusiikki on alun perin ollut hautajaisissa saattomusiikkia. Loppumusiikin aikana arkkua lähdetään kantamaan hautausmaalle tai ruumisautoon.

Tilaisuuden keskivaiheilla lauletaan usein virsiä yhteislauluna. Myös erilaiset laulu- ja musiikkiesitykset voivat kuulua siunaustilaisuuden ohjelmaan. Instrumenttina voi silloin olla oikeastaan mikä vain. Tyypillisimpiä soittimia ovat esimerkiksi sellot ja viulut.

Surun keskellä hautajaismusiikki on usein melankolista ja kaunista. Se voi olla myös valoisaa ja toiveikasta.

Tuttuja hautajaisissa kuultavia urkukappaleita ja virsiä ovat esimerkiksi:

  • Adagio a-molli BWV 564, J. S. Bach
  • Air (orkesterisarjasta nro 3, D-duuri) BWV 1068, J. S. Bach
  • Adagio, T. Albinoni
  • Largo e-molli, A. Vivaldi
  • Virsi 30, Maa on niin kaunis
  • Virsi 249, Pois kirkas suvi kulkee
  • Virsi 517, Herra, kädelläsi
  • Virsi 631, Oi Herra, jos mä matkamies maan

Lähde: Espoon seurakunnat

Myös moderni musiikki voi sopia hautajaistilaisuuteen

Monella on tietty mielikuva siitä, millainen musiikki soveltuu hautajaisiin. Hautajaismusiikki voi kuitenkin vaihdella laidasta laitaan. Silloin tällöin toivotaan poismenneen esittämiin omiin toiveisiin pohjautuen musiikkia, joka voi olla hyvinkin vahvaa ja voimakasta.

”Monella voi olla mielipiteitä siitä, että jokin kappale tai instrumentti ei sovi kirkkoon, mutta kirkkoon sopii hyvinkin monenlainen musiikki”, Malkamäki sanoo.

Voisiko hautajaisissa soittaa vaikkapa rokkia?

Toki, jos se on ollut vainajan lempimusiikkia. Silloin kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti kappaletta ja sitä, miten se soitetaan.

”Mutta tässä ei ole kyse siitä, etteikö rokkia saisi soittaa hautajaisissa. Vainajan lempikappale voi sopia kirkkoon oikein hyvin”, Malkamäki sanoo.

Lue myös: Heidi Kjelin on kantanut kaksi omaa poikaansa hautaan – nyt hän toimii vapaaehtoisena arkunkantajana: ”Voin voimaannuttaa muita”

Haasteita saattaa tulla siinä, miten kappale saadaan kuulostamaan hyvältä kirkossa. Vaikka melodinen rokkiballadi voi sopia hyvin uruille, räväkämpien kappaleiden soittaminen niillä voi olla hankalaa.

”Silloin on kanttorin paneuduttava asiaan kunnolla, käytävä vaihtoehdot läpi ja keskusteltava omaisten kanssa, mikä onnistuisi ja sopisi parhaiten. Siunauskappelin vaatimattomilla uruilla kyseinen upea teos ei välttämättä kuulosta lainkaan toivotulta”, Malkamäki sanoo.

”Hautajaisten musiikista kannattaa keskustella yhdessä musiikista vastaavan kanttorin kanssa. Hänen kanssaan voi vaikkapa tavata ja testata, kuulostavatko kappaleet siltä, mitä toiveissa oli.”

Rajumman rokin voi siirtää myöhemmin kuunneltavaksi muistotilaisuuteen suoraan äänitteeltä. Silloin musiikiksi käy hyvinkin erilaiset kappaleet, rokista klassiseen.

Modernimpia ehdotuksia hautajaismusiikiksi:

  • Candle In The Wind, Elton John
  • Bridge Over Troubled Water, Simon & Garfunkel
  • Hyvää matkaa, Petri Laaksonen
  • Kuin taivaisiin, Kari Tapio
  • Tears In Heaven, Eric Clapton
  • Myrskyluodon Maija, Lasse Mårtenson

Taskuliinan taittelu x 4 – katso videolta helpot ohjeet tyyleihin juhlaan ja arkeen

$
0
0

Taskuliinan taittelu ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Taskuliinan voi taitella juuri niin kuin itse haluaa, sillä tarkkaa etikettiä ei ole.

”Ihmisten pitäisi ymmärtää, että taskuliinaa ei voi taitella väärin. Siinä saa olla niin rohkea kuin haluaa”, vaatturi Olli Kaartinen vintage ja second hand -liike Kaartinen ja Kuuselasta kertoo.

Taskuliinan taittelu onnistuu vaattureilta Simo Kuuselalta ja Olli Kaartiselta helposti.

Vaatturit Simo Kuusela ja Olli Kaartinen rohkaisevat käyttämään taskuliinoja niin juhlassa kuin arjessakin.

Joitakin vinkkejä taitteluun ja taskuliinan käyttöön kuitenkin liittyy. Olli Kaartinen ja hänen kollegansa, vaatturi Simo Kuusela neuvovat, missä tilanteessa taskuliinoja käytetään, mitä eroja taskuliinoilla on ja miten taskuliina taitellaan tyylikkääksi asusteeksi.

Lue myös: Paljonko kuohuviiniä per henkilö varataan juhliin? Päätä kaksi asiaa ja laskurimme neuvoo loput

Taskuliina – mihin tilanteisiin taskuliina sopii?

Taskuliinan käyttäminen puvun kanssa on täysin vapaaehtoista. Voit pitää taskuliinaa esimerkiksi hääjuhlissa, jos se tuntuu sinulle luontevalta ja mieluisalta asusteelta.

”Ei ole olemassa mitään kieltoja, eikä tarvitse pelätä, että olisi kravatin ja taskuliinan kanssa ylipukeutunut. Taskuliinaa saa käyttää, jos haluaa”, Kaartinen sanoo.

Taskuliinaa voi käyttää sekä kravatin kanssa että ilman kravattia. Pelkkä taskuliina luo rennomman vaikutelman kuin taskuliina ja kravatti yhdessä.

”Kravatin ja taskuliinan kanssa tyyli on puetumpi ja muodollisempi.”

Miten valitsen sopivan taskuliinan?

Taskuliina voi olla minkä tahansa värinen, kunhan väri sointuu puvun ja mahdollisen kravatin värin kanssa. Ainoa nyrkkisääntö on, etteivät kravatti ja taskuliina saa olla täsmälleen samaa kuviota. Molemmissa voi olla kuviota, mutta kuvioinnin täytyy olla erilaista.

”Koetan valita solmion ja taskuliinan niin, etteivät ne täysin mätsää, mutta kuitenkin sointuvat väreiltään yhteen”, Kuusela kertoo.

Myös puvun materiaalilla ja värityksellä on merkitystä taskuliinan valinnassa. Kuviollisen irtotakin kanssa taskuliinan ja kravatin kuviointia ja väritystä on syytä miettiä erityisen tarkkaan, ettei kokonaisuudesta tule liian sekava.

Jos puvuntakki on materiaaliltaan rennompi, se saattaa vaatia rennomman taskuliinan. Esimerkiksi tweed-takin kanssa sopii paremmin pellavainen kuin puuvillainen taskuliina.

Lue myös: Hautajaisvaatteet – katso vinkit hautajaisiin pukeutumiseen

Taskuliinan taittelu: 4 eri tyyliä

Taskuliinan taittelutapa riippuu lähinnä siitä, millainen liina on kyseessä. Puuvilla taipuu hyvin muodolliseksi suorakulmioksi tai kruunuksi. Pellava ja silkki solahtavat rennommaksi asusteeksi.

Valitse sinulle mieluinen taskuliina ja katso videolta ohjeet erilaisiin taittelutapoihin.

1. Kruunutaittelu – sopii joka tilanteeseen

Kruunutaittelu syntyy helpoiten puuvillataskuliinasta, koska se pysyy taiteltuna parhaiten muodossaan. Tyyli sopii joka tilanteeseen, ja valkoinen puuvilla on helppo yhdistää asuun kuin asuun.

Taskuliinan taittelu tiukkaan muotoon onnistuu parhaiten puuvillataskuliinalla.

Kruunutaittelu on tyylikäs klassikko, joka pysyy hyvin muodossaan.

2. Pellavataskuliina – rento ja kesäinen

Pellava on rypistyvää materiaalia ja siksi vähemmän muodollinen vaihtoehto puuvillalle. Pellavataskuliinan taittelu on helppoa: se ei vaadi taittelua lainkaan. Kangas asettuu kauniisti rentoon muotoon kuin itsestään.

Pellavataskuliina sopii minkä tahansa puvun kanssa ja mihin tahansa tilanteeseen. Pellava saatetaan liittää erityisesti kesään ja kesäiseen pikkutakkiin, mutta sitä voi käyttää ympäri vuoden.

Pellavataskuliina on rento, mutta tyylikäs vaihtoehto ympäri vuoden.

Pellavataskuliina on rento, mutta tyylikäs vaihtoehto ympäri vuoden.

3. Silkkitaskuliina – juhlavan rento

Muodikkaat silkkiset taskuliinat tuovat asuun juhlan tuntua. Silkkitaskuliinankaan käytössä ei ole tarkkaa taittelutapaa. Liinan saa asetella juuri niin vähäeleiseksi tai pöyhkeäksi kuin haluaa.

Taskuliinan taittelu ei ole niin tarkkaa silkkitaskuliinalla, joka asettuu luontevasti pöyhkeään muotoonsa.

Pöyhkeä silkkitaskuliina on juhlava, mutta rento asuste.

4. TV fold – muodollisiin tilaisuuksiin

TV fold on klassinen ja hyvin muodollinen taittelutapa, jota käytetään tilaisuuksissa, joissa on tiukka pukukoodi. Vähäeleinen suorakulmio sopii hautajaisiin mustan puvun ja kravatin kaveriksi. Lisäksi TV foldia käytetään aina frakin, smokin ja saketin kanssa.

TV fold on helpoin tehdä puuvillataskuliinasta, koska se pysyy taiteltuna parhaiten muodossaan.

Näin teet TV foldin:

  1. Taittele puuvillainen taskuuliina taskusi levyiseksi suorakulmioksi.
  2. Silitä taiteltu liina silitysraudalla, ettei se avaudu taskussa itsessään ja menetä muotoaan.
  3. Asettele taiteltu ja silitetty taskuliina rintataskuun niin, että näkyviin jää noin 1 cm.
TV fold on yksinkertainen suorakulmio, jota käytetään muodollisissa tilaisuuksissa.

TV fold on yksinkertainen suorakulmio, jota käytetään muodollisissa tilaisuuksissa.

Vaatturit paljastavat yleisimmän mokan kravattisolmuissa – katso videolta, miten täydellinen solmu syntyy

$
0
0

Kravattisolmu pitäisi huitaista kiireessä, mutta miten? Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. On myös olemassa yksi solmu, joka on sekä helppo että takuuvarmasti tyylikäs: four-in-hand.

”Four-in-hand tai tupla four-in-hand on tällä hetkellä muodikkain. Jos näitä käyttää, ei tarvitse miettiä, onko nolo, alipukeutunut tai ylipukeutunut”, vaatturi Olli Kaartinen vintage ja second hand -liike Kaartinen ja Kuuselasta kertoo.

Kravattisolmu onnistuu helposti vaattureiden Simo Kuuselan ja Olli Kaartisen ohjeilla!

Four-in-hand on klassisen tyylikäs kravattisolmu. Kuva: Anni Reenpaa

Lue myös: Taskuliinan taittelu x 4 – katso videolta helpot ohjeet tyyleihin juhlaan ja arkeen

Miten täydellinen kravattisolmu syntyy ja missä tilanteissa kravattia kannattaa käyttää? Vaatturit Olli Kaartinen ja Simo Kuusela opastavat kravattisolmun saloihin.

Millaisiin tilanteisiin kravatti sopii?

Pukua voi käyttää joko rennosti ilman kravattia paidan ylimmät napit auki tai muodollisemmin kravatin kanssa. Kravatti tekee aina asun juhlavammaksi ja muodollisemmaksi. Sitä käytetään usein erityisesti hääjuhlissa, hautajaisissa ja valmistujaisjuhlissa.

Useimmissa muissa juhlissa kravatti on vapaaehtoinen asuste, mutta sen käyttämistä ei kuitenkaan kannata pelätä.

”Jos haluat tehdä vaikutuksen tai se kuuluu tyyliisi, mene kravatin kanssa. Ylipukeutuminen ei haittaa ikinä, mutta alipukeutuminen haittaa”, Kaartinen sanoo.

Lue myös: Hautajaisvaatteet – katso vinkit hautajaisiin pukeutumiseen

Miten valitsen kravatin?

Kravatin käytössä on monia sääntöjä. Ensinnäkin kravatin valinnassa kiinnitetään huomiota puvun väriin.

Tummansiniseen pukuun sopii minkä tahansa värinen silkkikravatti. Mustan puvun kanssa käytetään hautajaisissa aina mustaa kravattia. Jos mustaa pukua kuitenkin käyttää tilanteessa, jossa pukukoodi on tumma puku, kuuluu kravatin olla helmenharmaa, ei ikinä musta.

”Mustaa pukua käytetään unelmatilanteessa vain hautajaisissa, jolloin kravatti on musta.”

Muun väristen pukujen kanssa saa itse arvioida, minkä värinen kravatti sopii asuun.

Myös puvun materiaali ja tyyli kannattaa ottaa huomioon kravatin valinnassa. Jos puku on rennompi, esimerkiksi villakangasta, siihen yhdistetään rennompi villakravatti.

”Jos takissa on paljon tekstuuria ja pehmeyttä, solmiossakin on pientä rouheutta ja tekstuuria”, Kuusela summaa.

Kravattisolmu – millainen kravattisolmu sopii minulle?

Kaikki kravattisolmut eivät sovi jokaiselle. Kovin leveäleukaiselle ei sovi kovin kapea kravattisolmu, ja kovin kapeakasvoiselle ei sovi kovin leveä kravattisolmu. Sopusuhtainen yhdistelmä antaa tasapainoisemman ja tyylikkäämmän vaikutelman.

Kravattisolmua voi suurentaa tekemällä moninkertaisen solmun tai valitsemalla kravatin, jossa on paksumpi täytekangas.

Myös kravatin pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kravatti ei saisi jäädä liian lyhyeksi tai olla liian pitkä. Pääsääntö on, ettei kravatin kärki saa ylittää housun vyötäröä.

”Kravatti kannattaa mitoittaa suurin piirtein navan kohdalle. Silloin huomio kiinnittyy mieluummin vatsaan kuin sukukalleuksiin”, Kaartinen sanoo.

Kolmas huomioitava seikka on kauluspaidan malli. Yleensä leveän kauluksen kanssa sopii leveämpi kravattisolmu ja kapean kauluksen kanssa kapeampi solmu.

Yleisin kompastuskivi: liian löysä kravattisolmu

On yksi moka, joka toistuu Kaartisen ja Kuuselan mielestä harmillisen usein kravattisolmuissa.

Se ei ole se, että kravatin kapea pää vilkkuu näkyville. Se voi olla Kaartisen ja Kuuselan mielestä päinvastoin tyylikästä. He eivät itse koskaan käytä kravatin takaosassa olevaa lenkkiä, vaan antavat kapean pään lerpattaa vapaasti.

Yleisin moka kravattisolmuissa on, ettei kravattia kiristä tarpeeksi kireäksi. Kravattisolmun yläpuolelle ei saisi jäädä yhtään paitaa näkyviin.

”Tätä näkee linnanjuhlissa paljon”, Kaartinen sanoo.

Kireä kravatti voi tuntua kokemattomalle ikävältä. Siihen tottuminen vaatiikin harjoittelua. Kaartinen kehottaa aloittamaan vartin siedätyshoidolla ja pidentämään aikaa pikkuhiljaa.

”Kyllä se vaatii treeniä”, Kaartinen nauraa.

”Mutta siihen tottuu”, Kuusela lohduttaa.

Kravattisolmu – ohje täydelliseen solmuun!

Four-in-hand on muodikas, mutta ajaton kravattisolmu, joka sopii joka tilanteeseen. Solmion voi tehdä mistä tahansa kravatista, mutta kovin ohut kravatti kannattaa solmia tuplasolmulla, jotta se ei jää liian pieneksi.

Kravattisolmu onnistuu yhtä hyvin oikea- tai vasenkätiseltäkin. Sillä ei ole merkitystä, tekeekö liikkeet peilikuvana, lopputulos on sama.

Onko henkarienkeli joulun askarteluhitti? Katso video ja tee koristeeksi suloinen enkeli henkareista

$
0
0

Viime jouluna innostuttiin henkaritähdestä. Tänä vuonna on aika askarrella hitille haastaja, suloinen henkarienkeli.

Lue myös: Henkaritähti: Näin teet joulun hittikoristeen helposti itse

Henkarienkeli

Henkarienkeli

Henkarienkeli valmistuu samoista tarvikkeista kuin tähti, ja se sopiikin hyvin tehtäväksi esimerkiksi, jos tähden askartelusta jäi ylimääräisiä henkareita tai askartelit tähden, mutta olet kyllästynyt sen katseluun ja aiot purkaa sen tai innostuit henkareilla askartelusta ja kaipaat uusia vaihtoehtoja tähden kaveriksi.

Henkarienkeli on helppo tehdä

Henkarienkelin on nopea ja helppo askarrella, ja sen voi tehdä yksin tai yhdessä lasten kanssa.

Valmiin enkelin voi ripustaa sekä ulos että sisälle. Jos laitat enkeliin jouluvalot ja ripustat sen ulos, varmista, että jouluvalot sopivat ulkokäyttöön.

Enkelin askarteluun voi käyttää metallisia tai muovisia henkareita. Metalliset ovat kestävämpi vaihtoehto, etenkin jos haluat ripustaa henkarienkelin ulos. Lisäksi metallisesta henkarista voit taivuttaa enkelille pyöreän pään. Jos käytät askarteluun muovisia henkareita, tarvitset myös metallisen renkaan päätä varten.

Jos käytät tavallisen kokoisia henkareita, enkelistä tulee metrin korkuinen ja noin 90 cm leveä. Jos haluat pienemmän enkelin, kokeile käyttää lasten henkareita.

Mikäli haluat joskus purkaa enkelin, poista vain jouluvalot ja leikkaa nippusiteet auki, ja voit käyttää henkarit niiden tavanomaisempaa tarkoitusta varten.

Henkareista tehtävää enkeliä varten tarvitset

  • 12 kpl metallisia henkareita (tai 11 kpl muovisia henkareita ja metallirengas päätä varten)
  • noin 20 kpl nippusiteitä
  • sakset tai muut leikkurit nippusiteiden leikkaamista varten
  • halutessasi jouluvalot (joko patterilla tai sähköllä toimivat)

Henkarienkeli ohje

1. Taivuta yhdestä metallihenkarista enkelille pyöreä pää. Jos teet enkelin muovisista henkareista, käytä päänä metallirengasta.

2. Henkarienkeli on helpoin koota lattialla. Asettele pään alle yksi henkari koukku alaspäin ja sen henkarin kummallekin sivulle yksi henkari niin, että kaikki koukut osuvat yhteen.

3. Muodosta siivet enkelin kummallekin sivulle kahdesta henkarista, joiden toiset kärjet ja koukut osuvat yhteen.

4. Alaosa muodostuu samalla tavalla kuin siivet, henkarit ovat vain enemmän limittäin kärjestä koukkuun asti. Katso asettelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

5. Kun olet asetellut enkelin valmiiksi, kiinnitä henkarit nippusiteillä toisiinsa. Kiinnitä nippusiteet ensin löyhästi kaikkialta ja kiristä vasta sitten. Leikkaa nippusiteistä ylimääräinen osa pois.

6. Ripusta jouluvalot enkeliin. Kiinnitä valosarja enkeliin nippusiteillä, jos haluat valosarjan pysyvän varmasti paikoillaan. Jos käytät patterilla toimivaa valosarjaa, voit kiinnittää patterikotelon enkelin nurjalle puolelle kuumaliimalla, jos et halua johdon roikkuvan.

7. Ripusta henkarienkeli esimerkiksi seinälle. Henkarienkeli voi myös nojata seinää vasten.

Atsalea on vaativa kaunotar – katso surun lapseksi kutsutun atsalean hoito-ohjeet

$
0
0

Runsaskukkainen ruukkuatsalea on vanha talvella kukkiva huonekasvi. Atsalea alkoi yleistyä meillä 1920–1930-luvuilla, ja siitä saakka kasvi on haastanut hoitajaansa.  Kodin kukat -kirja vuodelta 1961 kuvailee atsaleaa surun lapseksi, sillä niin paljon haasteita on sen kasvattamisessa.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso kuvat kuudesta silmänilosta ja valitse suosikkisi

Huolellinen hoitaja kuitenkin pärjää ja saa kasvin kukkimaan jopa uudelleenkin. Tasainen kosteus sekä viileä ja valoisa paikka takaavat varmimmin pitkäaikaisen ilon tästä upeasta pensaasta. Nypi pois kuihtuneet kukat, jotta uusia avautu tilalle. Atsalean suuret kukat eivät pöydälle pudotessaankaan roskaa.

Atsalea-ruukkukukka kaipaa tasaista kastelua

Tärkeintä ruukkuatsalean hoidossa on tasainen kastelu. Jos multa pääsee kuivumaan, tipahtavat avoimet kukat ja nuput. Jos kasvi kuivuu pahasti, varisevat myös lehdet.

Kuivumista ehkäisee, jos huoneenlämmön sijaan tarjolla on kasville puolivarjoisa ja viileä paikka. Myös suora auringonpaiste varistaa kukat, vaikka kasvi valoa kaipaakin.

Jos ruukkumulta vaikuttaa kovin kuivalta, laita ruukku vartiksi vedellä täytettyyn ämpäriin, jotta multa kostuu kunnolla. Konsti tepsii kaikille huonekasveille.

Kasvi ei pidä kuivuudesta, mutta atsalean liikakastelu ei myöskään kannata

Vaikka atsalea ei pidä kuivuudesta, älä kuitenkaan hukuta kasvia liikakastelulla. Seisovasta vedestä sen juuristo ei pidä. Jos kasvin aluslautasella on vielä tunnin kuluttua vettä, se kaadetaan pois.

Atsalean kukittaminen

  • Kastele koko kevät säntillisesti, ja aloita valon lisäännyttyä lannoitus alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella. Jos ruukutat kasvin uudelleen, käytä kukkamullan joukossa kalkitsematonta turvetta tai rodomultaa.
  • Istuta atsalea kesäksi ruukkuineen puutarhaan puolivarjoisaan paikkaan, vaikkapa pesasalustalle. Ulos sisällä kasanut ruukkuatsalea kannattaa istuttaa vasta kesän alussa, kun pakkaset ovat ohi.
  • Kesän ulkona vietettyään atsalea on karaistunut niin, ettei se kylmistä kesistäkään hätkähdä. Jatka kastelua ja lannoitusta loppukesään saakka, jotta pensas rehevöityy.
  • Syksyä kohti vähennä kastelua ja lannoitusta, jolloin kasvi alkaa valmistautua uudelleen kukintaan. Nosta taimi sisälle ennen pakkasia.
  • Uusien nuppujen varmistumiseksi paikan onaluksi hyvä olla valoisa mutta viileä (jopa 5–10 astetta) parin kuukauden ajan. Syyskesällä puutarhassa yölämpötilojen lasku auttaa jo jonkin verran nuppujen muodostuksessa.
  • Lämpöön nostaminen saa huolella hoidetun kasvin kukkimaan.

atsalea

Hanki ruukkuatsalea hieman nuppuisena, niin kukinta kestää pitkään. Vie atsalea ainakin öiksi viileään.

Etäpikkujoulut tuovat joulunajan tuikkeen kotisohvalle! Nappaa vinkit, joiden avulla järjestät onnistuneet juhlat

$
0
0

Haluaisitko viettää tuttuun tapaan pikkujouluja tänä vuonna, mutta muuttunut maailmanjärjestys mietityttää? Ei huolta, pikkujouluja ei suinkaan tarvitse perua. Siirrä pirskeet yhteisistä tiloista kotisohvalle, ja järjestä parhaat etäpikkujoulut internetin ihmeellisessä maailmassa!

Lue myös: Miten etäjuhlat järjestetään? Juhlasuunnittelija jakaa parhaat vinkit, joiden avulla onnistut 

Etäpikkujoulut järjestyvät myös koronan keskellä

Etäpikkujoulut voi olla helpointa järjestää viime kuukausien aikana tutuiksi tulleiden videochattien välityksellä. Toimivia alustoja ovat esimerkiksi Teams, Zoom, Google Hangouts tai Houseparty.

Luo kutsulista ja lähetä kutsu juhlaporukalle. Tavatkaa seuraavan kerran videopuhelun merkeissä! Kotilieden vinkeillä etäpikkujoulut järjestyvät helposti.

1. Etäpikkujoulut kaipaavat koristusta

Mitä olisivatkaan pikkujoulut ilman jouluista tunnelmaa? Jouluiseen fiilikseen voi virittäytyä hyväksi valitsemaansa tyyliin – tosijouluttajat ripustavat ikkunaan joulukoristeet ja vaihtavat joululakanat, ujommat joulun ystävät voivat luoda tunnelmaa sytyttämällä pöydälle kynttilöitä.

Jos vietät etäpikkujouluja läheistesi kanssa tietokoneen välityksellä, videon taustalla näkyvän kodin voi tuunata esimerkiksi henkarienkeleillä, tyylikkäillä joulunauhoilla tai muilla ihanilla joulukoristeilla.

2. Herkkuja, herkkuja ja vielä kerran herkkuja!

Saisiko olla joulutorttuja, pipareita ja glögiä? Vai ehkäpä jotain vähemmän perinteistä? Vaikka pikkujouluja ei vietettäisikään fyysisesti yhdessä, suolaiset ja makeat herkut kuuluvat joulujuhliin kuin nenä päähän.

Etäpikkujoulujen menu voi olla vaikkapa yhteneväinen – kun kaikki vieraat tekevät omissa kodeissaan samat herkut, yhteisöllinen tunnelma on taattua.

3. Käännä nupit kaakkoon ja laita musiikki soimaan

Musiikki voi soida etäpikkujouluissa vain hiljaa taustalla tai se voi ottaa isomman roolin esimerkiksi joulukaraokessa. Yksi asia on varmaa: etäpikkujoulut jäisivät laimeiksi ilman tunnelmaa nostattavaa joulumusiikkia!

Kokosimme yhteen muutamia iki-ihania jouluklassikoita ja rakastetuimpia joululevyjä. Helpoimmalla pääset, kun painat play-nappulaa Kotilieden omasta joulusoittolistasta!

4. Etäpikkujoulut: Millaista ohjelmaa juhliin?

Etukäteen suunnitellut ohjelmanumerot tuovat videon välityksellä järjestettäviin etäpikkujouluihin rakennetta. Monet perinteisiin pikkujouluihin suunnitellut ohjelmanumerot taipuvat myös hyvin etäpikkujouluiluun.

Lähettäkää lahjoja toisillenne Secret Santan merkeissä ja yrittäkää arvata, keneltä kotiovelle saapunut paketti on. Tai pitäkää vaikkapa leffamaratoni yhdessä – valitkaa yhdessä joululeffa, jonka kaikki laittavat pyörimään samaan aikaan omilta näytöiltään.

Lue myös Anna.fi: Pikkujoulujen parhaat jälkiruoat: 12 x helppo pikkujouluherkku

Halloween herkut ovat hauskoja ja herkullisia – kokoa karmaiseva juhlapöytä suolaisista ja makeista tarjottavista

$
0
0

Halloween herkut ovat isossa osassa lokakuun lopussa vietettävässä juhlassa. Onko suosikkisi hurja hämäkakku, kolmen juuston kurpitsapizza vai suussasulavat salmiakkibrowniet?

Lue myös: Halloween-juhlat kotioloissa

Halloween on vakiintunut myös suomalaisten syysjuhlaksi. Yhdysvalloissa halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä, Suomessa usein päivää edeltävänä tai seuraavana viikonloppuna. Juhla-ajankohta on vakiintunut kelttiläisestä kulttuurista, jossa uskottiin, että juuri pyhäinpäivänä raja elävien ja kuolleiden maailman välillä katoaa ja henget saapuvat houkuttelemaan ihmisiä tuonpuoleiseen.

Karmaisevasta lähtökohdasta huolimatta loka-marraskuun vaihteessa järjestettävä halloween on vakiintunut hauskaksi naamiaisjuhlaksi, johon vieraat pukeutuvat pelottaviin asuihin ja koverretut kurpitsat sekä lyhdyt koristavat juhlapaikkaa.

Halloween-juhlien tarjoilupöytä notkuu toinen toistaan hurjempia herkkuja, sillä hyvä ruoka ja herkuttelu ovat iso osa juhlaa. Sopivia juhlien tarjottavia ovat ruokaisat salaatit, piirakat ja pizzat sekä suolaiset suupalat ja makeat leivonnaiset komeaa kakkua unohtamatta.

Lasten halloween-juhlissa ruoat voi tehdä pelottavan tai hassun näköisiksi. Esimerkiksi näyttävä hämähäkkikakku saa pikkuvieraat takuulla juhlatuulelle. Musta, oranssi ja verenpunainen ovat kekkereiden teemavärejä, jotka voivat toistua paitsi koristeluissa, myös tarjoiluissa.

Aikuisten halloween-tarjoilujen jujuna voi olla ruoan tulisuus tai kurpitsan käyttö. Tarjolla voi olla niin fiinimpää risottoa kuin rennompaa sormisyötävääkin juhlan luonteesta riippuen.

Vietätpä sitten tyylikkäät aikuisten halloween-juhlat, selkäpiitä karmivat kauhukekkerit tai hauskat lastenjuhlat, maukkaimmat tarjottavat ja parhaat juhlaideat löydät täältä.

Halloween on kurpitsajuhla – ota reseptit ja vinkit haltuun

Kurpitsa kuuluu halloweenin. Kokosimme tähän parhaat kurpitsaherkut sekä vinkit kurpitsan käsittelyyn ja käyttöön.

Halloween herkut: hienoimmat kakut

Jos teet kekkereihin ison kakun, kokeile hämähäkkikakkua, joka saa täytteekseen kirpsakkaa lemon curd -sitruunatahnaa sekä lakritsivaahtoa.

Kurpitsapiiras maistuu pehmeän mausteiselta ja täyteläiseltä ja on varma valinta Halloween-juhlien herkkupöytään. Täytteen kurpitsasose maustetaan neilikalla, inkiväärillä, kanelilla ja muskotilla.

Popcornkakussa on Halloween-teemaan sopivaa veikeyttä ja näyttävyyttä – makua unohtamatta. Suklaan, suola-karamellikastikkeen ja popcornien makuliitto vie vierailta jalat alta.

Suklaa ja chili ovat luodut sekä toisilleen että Halloweenin juhlapöytään. Kokeile herkullista makuparia täyteläisessä juustokakussa.

Tyrnihyytelökakku on todellinen makupommi, joka valloittvan värinsä ansiosta lunastaa paikkansa Halloween-kemujen kahvipöydässä. Tyrnihyytelökakussa tyrniä käytetään nerokkaasti niin pohjassa, täytteessä kuin kiillepinnassakin.

Jos kaipaat kekkereihin valoa ja säihkettä, tarjoa baked alaska -jäätelökakkua. Sädetikkujen ja marenkihunnun alta paljastuu ihana jäätelö­, piparkakku­ ja marjayllätys.

Halloween herkut: ruokaisat tarjottavat 

Sakea kurpitsa-papukeitto on halloween-kemujen hitti! Chilitahna tuo kultaiseen keittoon lämmintä potkua.

Kurpitsarisotto on astetta fiinimpi tarjottava, jonka juju piilee kurpitsan paahtamisessa. 

Kolmen juuston kurpitsapizza on kemujen taattu herkku, jossa koukuttaa yksinkertainen kurpitsatäyte ja kolmen juuston suussa sulava liitto. 

Paahdettu kurpitsasalaatti tuo värikkään lisän ruokapöytään. Kurpitsasalaatti tarjoillaan appelsiini-tahinikastikkeen kera.

Aasialaiset lihapullat säväytetään chilin avustuksella teemaan sopivaksi. Makean tahmea pinta syntyy tilkasta sweet chili- kastiketta.

Meksikolainen chili con carne on rento juhlatarjottava, jossa riittää makua ja meininkiä. Varaa tarjolle myös ranskankermaa, avokadoa ja rapeita tortillasipsejä.

 

Halloween herkut: pähkinät, popcornit, dipit ja suolaiset leivonnaiset

Jos et jaksa tai halua tehdä tarjolle kunnon ruokaa, leivo suolaiseksi naposteltavaksi esimerkiksi pehmeää kurpitsaleipää tai valmiista voitaikinasta helposti valmistuvia meetvursti-chilidonitseja. 

Filotaikinasta valmistuvat talven helpoimmat suolapalat. Filonyyttien täytteenä hurmaa makean kurpitsan ja suolaisen fetajuuston valloittava makuliitto.

Sipsien sijaan voi tarjoilla olla mausteisia popcorneja sekä pähkinöitä. 

Koukuttavan herkullista kurpitsahummusta valmistuu kerralla reilu satsi. Dippinä ja levitteenä tarjottava tahna on maustettu chipotlechilillä ja savupaprikalla, jotka tekevät siitä todella jännittävän makuisen. Tarjoile kurpitsahummus nachojen, hapankorppu-snacksien tai rapeakuorisen leivän kanssa. 

Halloween herkut: muffinit, pullat, tryffelit ja muut makeat

Makeiksi suupaloiksi voit tehdä lakritsitryffeleitä tummasta suklaasta tai siirppisia, makeantahmeita pekaanipähkinäpullia. 

Noutopöydän katseenvangitsijaksi sopivat kuorrutetut kurpitsamuffinit tai –piiraat, jotka voit koristella Halloween-teeman mukaisesti.

Säväytä juhlatarjottavat chilillä tai salmiakilla. Chili-suklaamuffinit koukuttavat tulisella takapotkulla. Turkinpippurirouheella maustetut browniet ihastuttavat suklaan ja salmiakin ystävää. Salmiakkibrownien voi leikata tarjolle pieniksi suupaloiksi. 

Ideoita halloween-juhliin ja pyhäinpäivän aterialle

Etsitkö parasta Halloween-juhlien drinkkiä, menuideoita pyhäinpäivän aterialle tai koristeluidoieta kekkereihin? Täältä löydät etsimäsi!

Lue myös Anna.fi: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin


Soijavahakynttilä saa paistopussin avulla jäätikköä muistuttavan pinnan – katso ohje ja tee itse ekologiset diy-kynttilät soijavahasta

$
0
0

Soijavahakynttilä on nopea valmistaa, sillä soijavahan sulamispiste on noin 50 astetta. Soijavahasta valmistetut kynttilät ovat miellyttäviä käytössä, sillä ne eivät nokea eivätkä päästä huoneilmaan myrkkyjä. Kynttilöiden palamista tulee kuitenkin vahtia, ja ne tulee polttaa palamattomalla alustalla. Kynttilän voi laittaa palamaan lasiseen astiaan, joka kestää kuumuutta.

Lue myös: Jääkranssi kynttilälle on pimeän pihan kaunistaja – katso helppo ohje!

Soijavaha on täysin biohajoava, joten kynttilän jäännökset voi kierrättää biojätteisiin. Soijavahakynttilöiden valmistuksessa voi käyttää ruoanlaitossa käytettäviä astioita, sillä soijavahan jäänteet voi pestä pois lämpimällä vedellä ja saippualla.

Soijavahakynttilät

Soijavahakynttilät saavat paistopussin avulla jäätikköä muistuttavan pinnan.

Soijavahakynttilät: Tarvikkeet

  • Soijavahaa
  • Erikokoisia laseja tai kuppeja
  • Paistopussi
  • Kuminauha
  • Kynttilänsydänlankoja metallialustalla
  • Grillitikkuja
  • Kattila ja astia vahan sulattamista varten

Soijavahakynttilätarvikkeet

Tarvikkeet soijavahakynttilään

Lue myös: Koristele kynttiläpullo havuilla

Soijavahakynttilät: Ohje

1. Asettele paistopussi kuppiin tai lasiin. Jotta paistopussi pysyy tukevasti lasissa, voit kietaista kuminauhan paistopussin reunojen päälle lasin ympärille. Varmista, että paistopussi on mahdollisimman tasaisesti lasin pohjaa vasten. Asettele paistopussin rypyt tasaisesti.

2. Sulata soijavahaa vesihauteessa. Soijavaha sulaa noin 50 asteessa, joten sulaminen tapahtuu nopeasti.

3. Kun soijavaha on sulanut, kaada se varovasti paistopussilla vuorattuun lasiin. Laita vahan keskelle kynttilänsydän, niin että metallialusta osuu pohjaan tukevasti. Voit tukea sydänlankaa esimerkiksi parilla grillitikulla, jotta sydänlanka ei kaadu. Voit myös käyttää ilman metallialustaa olevaa sydänlankaa, mutta tällöin sydänlanka tulee kiinnittää pohjaan ennen vahan laittamista esimerkiksi maalarinteipillä tai kuumaliimalla.

Soijavahakynttilä-ohje

Grillitikun avulla sydänlanka pysyy pystyssä.

4. Anna kynttilän jähmettyä rauhassa. Kun kynttilä on jähmettynyt ja jäähtynyt kokonaan, voit poistaa paistopussin kynttilän ympäriltä. Vedä paistopussi rypyistä varovasti pois, etteivät kynttilään muodostuneet muodot murru rikki. Paistopussi on liukasta ja ohutta, joten sen saa ujutettua pienistäkin raoista pois. Mikäli soijavahakynttilän pohja on epätasainen eikä kynttilä pysy pystyssä, voit veistää varovasti veitsellä kynttilän pohjaa tasaisemmaksi.

5. Lyhennä sydänlanka sopivaksi. Kynttilät ovat valmiita käyttöön.

Diy-soijavahakynttilä saa elävän pinnan pakastepussin avulla.

Diy-soijavahakynttilä saa elävän pinnan paistopussin avulla.

Lue myös: Das-massa on askartelijan unelmamateriaali – näin valmistat helpot ja suloiset kulhot ilmassa kuivuvasta askartelumassasta

Soijavaha on ekologinen materiaali

Soijavaha valmistetaan soijapavuista, joten soijavahakynttilät sopivat myös vegaaneille. Soijavaha on myrkytön ja se palaa parafiinikynttilää puhtaammin ja pidempään.

Soijavaha on biohajoavaa, joten kynttilän jämät voi kierrättää biojätteissä. Soijavaha on myös vesiliukoista, joten kynttilöiden valmistuksessa käytettävät astiat voi pyyhkiä ensin talouspaperilla ja sitten pestä lämpimällä vedellä ja saippualla. Myös mahdolliset kynttilästä lähtevät vaharoiskeet lähtevät pöytäliinasta pesussa.

Soijavaha sopii mainiosti myös astioihin valettaviin kynttilöihin.

Juttua täydennetty 30.10.2020: Lisätty tieto kynttilöiden palamisen vahtimisesta ja polttamisesta palamattomalla alustalla ja että, kynttilän voi laittaa palamaan lasiseen astiaan, joka kestää kuumuutta.

Tulilatva ei ole vain joulukukka – oikealla hoidolla saat sen kestämään jopa vuoden ympäri

$
0
0

Jouluna myytävät valkoiset ja punaiset tulilatvat kukkivat pitkään ruukuissa ja kukkakoreissa. Vähään tyytyvä tulilatva kaipaa kukinta-aikaan vain kastelua. Kaunis ja moneen asetelmaan sopiva kasvi on perinteinen joulukukka, mutta oikealla hoidolla se kestää pitkälle kevääseen.

Lue myös: Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

Kukkakorissa kotiin tuodun taimen voi istuttaa pyhien jälkeen ruukkuun.

Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana) tuotiin Madagaskarilta Eurooppaan 1920-luvun lopulla. Nyt se kuuluu talven suosituimpiin huonekasveihin ja on suosittu erityisesti joulun aikaan. Pitkä kukinta-aika ja vähäinen hoitotarve takaavat suosion jatkossakin.

Jouluna myytävien lajikkeiden lisäksi kevätkaudella värivalikoima laajenee. Tulilatvan voi pitää sesonkikukkana ja heittää kompostiin kukinnan jälkeen. Viitseliäs kuitenkin jatkaa kasvatusta läpi vuoden ja kukittaa taimen uudelleenkin. Tulilatvasta saa hyvällä hoidolla mainion viherkasvin.

Lue myös: Joulukukka-asetelma vanhoihin astioihin – mikä näistä viidestä asetelmasta on sinun suosikkisi?

Tulilatvan hoito

  • Kastele tainta muutaman päivän välein, anna välillä mullan kuivahtaa. Paksut lehdet varastoivat vettä. Kukka selviää jonkin aikaa vähässäkin valossa, mutta jos haluat siitä ympärivuotisen, aseta ruukku valoisaan paikkaan.
  • Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä. Kovin lämpimässä ja hämärässä versot saattavat venähtää.
  • Tulilatva on lyhyenpäivän kasvi. Uudelleen kukinta vaatii syksyllä pimentämisen 14 tunnin ajaksi vuorokaudessa. Pidä päivät ikkunalla ja yöt kaapissa.

tulilatva

Nuppuisena hankittu tulilatva saattaa kukkia jopa kuukausia.

Tulilatva ulkokukkana

Tulilatvan voi viedä kesäksi ulos, pihalle tai parvekkeelle.  Kesäkukkana tulilatva on hyvin vähään hoitoon tyytyvä.

Ruukku kannattaa sijoittaa sateelta suojaan, jottei juuristo kärsi liikamärkyydestä. Mehevien lehtiensä ansiosta tulilatva on paahteisen parvekkeen pelastus: se kestää aurinkoa ja selviää muutaman päivän kastelemattakin.

Lannoitus kesäkukkalannoitteella saa taimen rehevöitymään, joten syyskesällä sisään nostettuna se on entistä komeampi.

Huovutetut tossut aikuiselle – katso ohje ja virkkaa ihanat kotitossut helposti!

$
0
0

Katso ohje ja tee ihanan lämpimät huovutetut tossut aikuiselle. Nämä kotitossut haluaa vetää jalkoihin heti, kun astuu ulko-ovesta sisälle!

Huovutetut tossut aikuiselle: Ohje

Malli: Susanna Mertsalmi

Kengän koko: 37-38

Lanka: Novita Joki -lanka (100 villa, 50 g =105 m, 16 s ja 22 krs = 10 cm)

Tiheys: 10 kiinteää silmukkaa = 10 cm

Virkkuukoukku: Nro 7 tai käsialan mukaan

Mallivirkkaus: Virkkaa ks:ita

Lankatiedustelut: Novita, p. (05) 744 3335, ma-pe klo 9-16.

Langan menekki: Novita Joki -lankaa, harmaata (043) = 200 g

Lue myös: Virkkaa hauskat Pörrö-tossut

Huovutetut tossut aikuiselle

Tossun virkkaaminen aloitetaan kärjestä

Kotitossut virkataan kokonaan kaksinkertaisella langalla: Virkkaa aloitusketjuksi 5 kjs. 1.krs: tee 1 ks koukusta laskien 2. s:aan, virkkaa 1 ks kahteen seuraavaan s:aan ja 4 ks ketjun viimeiseen s:aan. Jatka virkkaamista ketjun toiselle puolelle, virkkaa 1 ks kahteen seuraavaan s:aan ja 3 ks seuraavaan s:aan. Jatka virkkaamista spiraalina eli älä sulje krs:ia vaan siirry aina suoraan seuraavalle krs:lle. 2.krs: virkkaa *1 ks 4 s:aan ja 2 ks 2 seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä kerran. 3.krs: virkkaa *1 ks 5 s:aan ja 2 ks seuraavaan, 1 ks seuraavan ja 2 ks seuraavaan*, toista *-* vielä kerran =20 s. 4.krs: virkkaa *1 ks 6 s:aan ja 2 ks seuraavaan, 1 ks seuraavan kahteen s:aan ja 2 ks seuraavaan*, toista *-* vielä kerran =24 s. 5.krs: virkkaa *1 ks 7 s:aan ja 2 ks seuraavaan, 1 ks seuraavan kolmeen s:aan ja 2 ks seuraavaan*, toista *-* vielä kerran =28 s. 6.krs: virkkaa 1 ks jokaiseen edellisen krs:n s:aan = 28 ks. Jatka ks:ita kunnes kappaleen korkeus on n. 16 cm. Lisää vielä molemmilla sivuilla (siellä, missä lisättiin alussakin) yhdet silmukat ja 1 s lisäysten välissä (=tossun päällispuoli) =31 s. Toista lisäykset näissä kohdissa vielä kerran =34 s.

Lue myös: Tee itse Huima-huopatohvelit

Kantapään kautta

Aseta tossu kaksinkerroin ja merkkaa keskimmäiset 16 s pohjaa varten ja virkkaa niillä s:illa 12 krs edestakaisin. Virkkaa seuraavalla krs:lla 4 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, 4 ks ja 2 ks seuraavaan s:aan, virkkaa loput 6 ks =18 ks. Käännä työ ja virkkaa 4 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, 2 ks ja 2 ks seuraavaan s:aan, virkkaa loput 10 ks =20 ks. Tämä on tossun kantapää. Taita se kaksinkerroin ja ompele kiinni. Jatka virkkaamista äsken virkatun kaitaleen sivulle. Tee 1 kjs kääntymiseen, sitten 10 ks pitkin sivua ja 1 puolip kaitaleen ja kärkiosan kulmaan ja 9 ks pitkin etureunaa. Käännä työ ja virkkaa 1 krs ks:ita. Jatka virkkaamista kantapään ohi ja virkkaa toisen puolen peilikuvaksi. Lisää seuraavan krs:n alussa ja lopussa 1 s. Virkkaa 1 krs ks:ita ja lisää taas seuraavalla krs:lla alussa ja lopussa 1 s. Virkkaa vielä 1 krs ilman lisäyksiä ja katkaise lanka. Päätä langanpäät.

Tee toinen tossu samoin.

Lue myös: Pannun -ja lasinaluset huovasta

Viimeistele huovutetut tossut aikuiselle näin

Huovuta tossut pesukoneessa 60 asteisessa vedessä. Laita koneeseen lisäksi 2-4 kylpypyyhettä ja pyykkipulveria.

Muotoile ja venytä tossut oikeaan kokoonsa heti huovutuksen jälkeen. Parhaan tuloksen saat kun vedät tossut kosteina jalkaan ja muokkaat ne jalan mukaisiksi. Ota sitten varovasti jalasta ja jätä kuivumaan.

Ihanat huovutetut tossut

Julkaistu Kotiliesi Käsityö 5/2015

Lue myös: Tee näyttävät huopahelmet

Rusina on makea naposteltava, joka upotetaan usein myös moniin ruokiin ja leivonnaisiin – kuuluuko rusina pullaan tai maksalaatikkoon?

$
0
0

Rusina on kuivattu viinirypäle. Rypäleet kuivataan auringossa tai uunissa, kunnes kosteus on haihtunut ja rypäleet ovat muuttuneet ryppynahkaisiksi makupommeiksi. Rusinat ihastuttavat niin makeissa leivonnaisissa kuin suolaisissa ruoissakin.

Lue myös: Kuivatut hedelmät kuuluvat joululeivontaan – maistuisiko aprikoosikakku tai joulustruudeli? Katso 6 makeaa ohjetta

Rusinoita on moneen lähtöön. Yleisimpiä rusinoita ovat ruskeat, auringossa kuivatut Kalifornian rusinat sekä kullankeltaiset, uunissa kuivatut sultanarusinat. Korintit ovat erityisen pieniä siemenettömiä kuivattuja viinirypäleitä, jotka ovat saaneet nimensä kreikkalaisen Korintin kaupungin mukaan. Muscatel-rusinat puolestaan ovat isoja siemenellisiä tummia rusinoita, joita myydään etenkin joulun aikaan.

Rusina on makea kuin karkki, ja se sisältääkin paljon hedelmäsokeria. Rusinoita napostelee mielellään sellaisenaan. Pienissä energiapakkauksissa on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kuituja, rautaa ja kaliumia.

Rusinoita käytetään useimmiten leivonnassa ja juomien, kuten siman ja glögin, mausteena. Isoäidin rusinasoppa on klassikko. Kuivakakkuihin ja pulliin rusinat kuuluvat erottamattomasti. Ne tuovat mukavasti makeutta myös itse tehtyyn mysliin ja salaatteihin.

Rusinat yllättävät myös monissa suolaisissa ruoissa. Maksalaatikossa rusinat jakavat mielipiteitä, mutta erityisesti Lähi-idän ja Marokon lämpimän mausteiseen makumaailmaan ne sopivat täydellisesti. 

Listasimme reseptejä, joiden vuoksi paketti rusinoita kannattaa olla kaapissa aina varalla.

Rusinapulla on klassikko 

Pohjoismaiseen perinteeseen kuuluu tapa leipoa Lucian päivänä sahraminkeltaisia, kierteiksi muovattuja Lucia- eli lussekatt-pullia, joita rusinat somasti koristavat. 

Lasten kanssa on hauska leipoa pullapoikia, jotka saavat nuttunsa napit, silmät ja hymysuunsa rusinoista.

Pekaanipähkinäbriossit ovat hurmaavan herkullisia joulupullia, joiden ihanan tahmaisessa täytteessä maistuvat rusinoiden lisäksi, pähkinät, mantelimassa ja appelsiini. 

Bostonkakun väliin voi kiepauttaa melkein mitä vain. Pehmeää kanelilla maustettua voi-sokeritäytettä voi piristää vaikkapa rusinoilla, kuivatuilla karpaloilla sekä saksanpähkinöillä. 

Myös joulukranssin täytteeseen voi käyttää melkeinpä mitä tahansa kuivattuja hedelmiä, myös rusinoita. Komea ja herkullinen joulukranssi sopii lahjaksi tai adventtikoristeeksi.

Joulupullalla herkutellaan myös Saksassa, jossa herkku tunnetaan nimellä Stollen. Sen tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa. Stollenissa maistuvat yltäkylläisesti kuivatut hedelmät ja rusinat, pähkinät sekä mantelimassa. Kakkumaisen täyteläinen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. 

Italialainen panettone on kuohkea joululeivonnainen, joka saa makua korinteista ja suklaahippusista.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan ei tarvitse olla ilman rusinoilla höystettyä joulupullaa. gluteenittoman kardemummapullan ohjeella syntyy herkullista, kotipullan makuista vehnästä, joka maistuu parhaimmalta uunilämpimänä.

Rusina sopii kekseihin, muffineihin ja piirakoihin

Leppoisan viikonloppuaamiaisen tai -brunssin kruunaavat herkulliset aprikoosihillolla ja viskimarinoiduilla rusinoilla täytetyt italialaiset muffinit. 

Korinttimuffi­neissa puolestaan maistuu tuttu Snickers­patukka eli suklaan, kinuskin ja maapähkinöiden valloittava makutrio. 

Rusinoita voi piilottaa myös rocky road-leivoksiin vaahtokarkkien, keksimurujen, pähkinöiden sekä muiden sattumien sekaan. Rocky road on helppotekoinen herkku ja mainio lahjaidea vaikka joulun aikaan.

Cookiet ovat keksien klassikoita. Muhkeissa amerikkalaisissa cookieissa taikinan joukkoon piilotetaan rusinoita, suklaahippusia ja pekaanipähkinärouhetta. Keksit leivotaan kookkaiksi kiekoiksi, jotka taltuttavat kovimmankin sokerihampaan kolotuksen.

Kaura-hedelmäkeksit hurmaavat helppotekoisuudellaan ja rusinaisten sekä suklaisten sattumien avulla. Gluteenittomat keksit maistuvat myös keliaakikoille.

Tai leivo usean pikkukeksin sijaan yksi jättimäinen cookie, josta riittää jaettavaa useammallekin herkkusuulle. Cookie skillet eli jättimäinen pannukeksi tehdään nimensä mukaan valurautaisella paistinpannulla. Keksi valmistuu kätevästi suoraan pannulle, ilman turhaa tiskiä. Lisää taikinaan täytteitä, esimerkiksi rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja marjoja tai valkosuklaata. 

Itävaltalainen apfelstrudel on omenilla, rusinoilla ja pähkinöillä täytetty rapisevakuorinen herkkuleivonnainen. Keski-Euroopasta kotoisin olevan struudelin nimi tulee saksan kielen sanasta Strudel eli pyörre, joka kuvaa hyvin leivonnaisen kierteelle käärittyä ulkomuotoa. 

Omenoiden ja rusinoiden valloittava makuliitto hurmaa myös mehevässä omenapiirakassa, jonka pehmeä pullapohja maustetaan aikuiseen makuun rommirusinoilla.

Rusina maistuu kuivakakuissa

Christmas pudding eli englantilainen joulukakku tai -vanukas on klassikko, jossa on rusinoita tai korintteja sekä hunajaa tai siirappia. Hedelmäisen joulukakun voi maustaa myös raastetulla sitruunankuorella. Kakku keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Ihastuttavan joulukakun ulkonäkö ei kerro koko totuutta, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä hurmaavan makujen sinfonian. Kuivatut rusinat sekä ananaksen- ja papaijanpalat tuovat kokonaisuuteen hienostunutta hedelmäisyyttä. Reilu loraus madeiraa erottaa kakun muista kahvipöydän tarjottavista.

Britit osaavat kuivakakkujen teon, siitä oiva osoitus on englantilainen joulukakku. Tomusokerihunnun alta paljastuu upea luomus, johon leipuri on lorauttanut oman makunsa mukaan omenamuehua, rommia tai brandya. Nimensä mukaisesti kakussa on runsaasti hedelmäpaloja: rusinoiden seurana on säilykekirsikoita ja sukaattia.

Jouluiset kuivakakut maistuvat toki myös Atlantin toisella puolella, jossa kahvipöytää koristaa amerikkalainen hedelmäkakku. Taikina saa jujua ripauksesta maustepippuria. Hedelmäistä makeutta tuovat rusinat, sukaatit, kirsikat ja pekaanipähkinät. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Hedelmäkakku on joulun vakioherkku, josta tulee ihanan mehevä, kun taikinan joukkoon sekoitetaan viskissä marinoituja rusinoita. Valkoisen sokerin sijaan leivontaan käytetää aromikasta muscovadosokeria, joka komppaa hyvin kakun mausteista makumaailmaa.

Kun haluat säväyttää, marenkipäällysteinen kakku näyttävä ulkonäkö hurmaa vieraat takuuvarmasti. Sen ainutlaatuisen maun takaa paljastuvat rusinat, hillotut appelsiininkuoripalat sekä tilkka brandya. Kuvankaunis lopputulos aateloidaan kuohkealla marenkipilvellä ja sokeroiduilla hedelmillä.

Rusina piristää suolaisia ruokia

Maksalaatikko – rusinoilla vai ilman? Kun teet klassikkoruoan itse, saat myös päättää kuinka monta makeaa sattumaa laatikkoruokasi sisältää. Isoäidin maksalaatikko tarjotaan klassisesti puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

Vaikket rusinoista välittäisikään, anna niille mahdollisuus marokkolaisissa lämpimän mausteisissa ruoissa. Kokeile marokkolaista kasvis– tai jauhelihataginea, marokkolaista sitruunakanaa tai uunilohta marokkolaisin makuvivahtein

Meksikolaisittain muun muassa rusinoilla, hedelmillä, pähkinöillä ja porsaan jauhelihalla täytetyt paprikat eli chiles en nogada saattaa äkkiseltään vaikuttaa todelliselta makujen sekamelskalta, mutta juuri yllättävät ja toimivat makuparit tekevät tästä ruoasta kokeilemisen arvoisen. 

Turkkilaiset varraslihapullat saavat makeutta korinteista tai kultarusinoista. Lopuksi lihapullat haudutetaan kastikkeessa, jossa maistuvat monet itämaiset makut, kuten aprikoosi ja chili ja tomaatti. 

Kukkakaaliriisissä ei ole käytetty riisiä, se on vain hienoksi murustettua kukkakaalia. Kevyt, rusinoilla, pinjansiemenillä ja yrteillä höystetty salaatti sopii loistavasti esimerkiksi liharuokien kaveriksi.

Lue myös Anna.fi: Joulun parhaat maustekakut

Kylmäsavulohi – rakastettu suolapala sopii arkeen ja juhlaan

$
0
0

Kylmäsavulohi on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten ruokapöydässä. Näillä ohjeilla munakasrulla saa suussasulavan täytteen kylmäsavulohesta ja juustokakku taipuu juhlavaksi tarjottavaksi kylmäsavulohen ja mädin avulla. Sushisalaatti on nopea arki-illan herkku, jossa raaka kala korvataan kylmäsavulohiviipaleilla.

Lue myös: Helpot lohiruoat – katso parhaat lohireseptit ja löydä oma suosikkisi!

Kylmäsavulohi maistuu kylmänä tai kuumennettuna. Se on herkkua sellaisenaan leivän päällä ja voileipäkakun koristeena. Kuumennettuna se sopii moniin samoihin ruokiin kuin lohifileekin: keittoihin, pastoihin, piirakoihin tai pizzan päälle. Kylmäsavulohi tuo ruokiin hurmaavan savuisen aromin. 

Kylmäsavulohelle riittää nopea kuumennus, ja se lisätään lämpimiin ruokiin yleensä vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Koska kylmäsavulohi on voimakassuolaista, ei ruoka yleensä kaipaa ylimääräistä suolalisää. 

Kylmäsavulohi on herkästi pilaantuva tuote. Se tulee säilyttää kylmässä, korkeintaan +3 asteen lämpötilassa. Kala pitää syödä pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Kylmäsavulohen voi myös pakastaa, mutta sulatuksen jälkeen se tulee käyttää ruokiin välittömästi.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Alkupalaksi kylmäsavulohi? Oi kyllä! Tartarina, keitossa tai pateen muodossa

Japanilainen lohitartar ja omena-mangosalsa vie kielen! Veikeä wasabi sopii mainiosti juhlapöytään. Salonkikelpoinen alkupala syntyy wasabilla maustetusta kylmäsavulohesta ja raikkaan makeasta omena-mangosalsasta.

Parsa-savulohikeitto sopii keväiseen juhlapöytään. Parsa ja kylmäsavulohi muodostavat mainion makuparin, joka toimii myös keitossa. Sitruunamehu viimeistelee ja raikastaa kermaisen pehmeän keiton. Tarjoa parsa-savulohikeitto pienistä annosmaljoista niin saat siitä näyttävän juhlapöydän tarjottavan.

Lohesta ja kylmäsavulohesta valmistettava savulohipatee kypsennetään uunissa lempeällä lämmöllä vesihauteessa. Tomaattinen chilikastike, tilli, kerma ja kanamuna tuovat pateeseen täyteläisyyttä ja mainion maun.

Kaipaatko pikkunaposteltavaa? Hyödynnä kylmäsavulohta paholaisenmunista rapeisiin crostineihin

Helppo tapa käyttää kylmäsavulohta on koota siitä somia suupaloja esimeriksi leivän päälle. Lohicrostinit ovat pieniä alkupalaleipiä, jotka päällystetään kylmäsavulohella, ricottalevitteellä ja pikkelikurkuilla.

Makean saaristolaisleivän kanssa suolainen kylmäsavulohi on todellinen ässä. Herkullinen lohitahna leivän päälle tehdään kylmäsavustetusta lohesta, kananmunasta sekä tuorejuustosta ja raikastetaan sitruunalla ja tuoreella tillillä. 

Kylmäsavulohesta, punasipulista, sitruunasta ja ranskankermasta pyöräytetty lohitartar on herkkua paitsi leivän päällä, myös uuniperunan täytteenä. 

Paholaisen munat, devil eggs on klassikko, joka maistuu suolaisena suupalana tilanteessa kuin tilanteessa. Voit tehdä maukkaan tahnan kylmäsavulohesta, majoneesista sekä mausteista tai lisätä viipaleen savulohta vasta täytettyjen munanpuolikkaiden päälle.

Tai kiepauta lohisiivut munakasrullan väliin! Kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja pinaatilla täytetty omelettirulla leikataan terävällä veitsellä suupaloiksi.  

Kylmäsavulohipiirakka on klassikko – kokeile savulohta myös juustokakussa

Lohi-parsakaalikranssi kaunistaa jyhlapöytäsi ja yllättää vieraasi. Kaunis kranssi kätkee sisäänsä juustoisen lohi-parsakaalitäytteen. 

Lohi-juustokakku on ylellinen herkku, jossa on hapankorpuista valmistettu rapea pohja, liivatteella hyydytetty kermainen täyte ja päällä kylmäsavulohesta sekä mädistä valmistetut herkullisen koristeet. Hurmaava lohikakku sopii eritysen hyvin joulun ja uuden vuoden juhlatarjottavaksi.

Lohi-voileipäkakku saa makua ja ruokaisuutta kylmä- ja lämminsavulohesta sekä ranskankermasta. Kun lohi-voileipäkakun pukee juhla-asuun siitä tulee kahvipöydän himoituin herkku. Voit taiteilla kylmäsavulohiviipaleista kauniit ruusukkeet kakun koristeeksi. Katso kuvalliset ohjeet lohi-voileipäkakun koristelemiseen täältä.

Kylmäsavulohipiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Yhdistä lohen makupariksi vaikkapa piparjuurta tai kananmunaa. Erityisen juhlavan herkun teet raastamalla piirakan päälle graavattua keltuaista. Graavattu keltuainen on helppo tehdä, mutta vaatii muutaman päivän valmistusaikaa.

Upeasti mädillä, lohiruusukkeilla ja syötävillä kukilla koristeltu munakasrulla on juhlapöydän komistus. Pinaattinen rulla pitää sisällään kylmäsavulohen lisäksi katkarapuja.

Kylmäsavulohi pääruokana: salaattia, laatikkoa ja munakasta

Kylmien alkupalojen ja leivonnaisten lisäksi kylmäsavulohi on herkkua myös lämpimissä ruoissa sekä salaateissa. Voit lisätä kylmäsavulohiviipaleita esimerkiksi kalakeittoon tai pastakastikkeeseen tai pyöräyttää siitä parmesaani- ja valkohomejuuston kera mehevän munakkaan. 

Helppo tapa herkutella sushilla arki-iltana on koota sushin ainekset salaatin muotoon tai kulhoruoaksi. Kylmäsavulohiviipaleet sopivat sushisalaattiin raa’an kalan asemasta.

Savulohi-parsarisottoa ei kyllästetä kermalla ja parmesaanilla, vaan kivan kepeä versio italialaisklassikosta raikastuu valkoviinillä ja sitruunamehulla. Lämminsavulohen sijaan voit mainiosti käyttää myös kylmäsavulohta.

Klassinen lohilaatikko saa raikkaan päivityksen kylmäsavulohesta ja lehtikaalista. Kermalla herkuksi silattu laatikkoruoka maistuu taivaalliselta raikkaan salaatin kera.

Uuniperuna on mitä mainioin ruoka: maukas, vaivaton ja erilaisilla täytteillä helposti sekä lähes rajattomasti muunneltava. Tässä potun täytteenä on mehevä tuorejuusto-kylmäsavulohitahna.

Äyriäsipasta sitruunakastikkeessa onnistuu katkarapujen ja simpukoiden sijaan myös kylmäsavulohesta. Kerma, sitruuna ja konjakki ovat täyteläisen, mutta raikkaan maun salaisuus. Lisää kala kastikkeeseen vasta lopuksi, sillä nopea kuumennus on sille eduksi.

 

Kierrekynttilät villitsevät – katso helppo ohje ja kokeile somehittiä itse!

$
0
0

Alkuun varoituksen sanat: kierrekynttilöiden tekemiseen jää helposti koukkuun. Diy-kierrekynttilät eivät ole vaikeatekoisia, mutta niiden askarteleminen vaatii hieman harjoittelua, jotta tekemiseen saa oikean tuntuman. Näiden vinkkien avulla onnistut, ja askartelet kierretyt kynttilät nopeasti lahjaksi koko suvulle ja ystäväpiirille!

Lue myös: Kynttiläköynnös, himmelinauha tai piparkakkukranssi – nappaa parhaat ideat joulukoristeisiin!

diy-kierrekynttilät

Diy-kierrekynttilät onnistuvat erivärisistä kynttilöistä. Kannattaa kuitenkin valita läpivärjättyjä kynttilöitä, jotta väri ei lohkeile, kun kynttilää kiertää.

Kynttilät voi tehdä kotoa jo löytyvistä kynttilöistä, muutkin tarvikkeet löytyvät todennäköisesti jo kotoasi. Jos kotoa ei löydy kaulinta, voit käyttää jotain muuta kovaa pyöreää esinettä. Samoin jos karahvi tai kattila uupuu, voit upottaa kynttilät esimerkiksi ämpäriin.

Emme suosittele kierrettyjen kynttilöiden askartelemista pintavärjättyjä kynttilöitä. Pintavärjäys lohkeaa helposti, kun kynttilää vääntää. Läpivärjätyt kynttilät toimivat tämän ohjeen toteuttamisessa parhaiten.

Lue myös: Kynttilät, sähkölaitteet, palovaroitin… Näin pidät huolta paloturvallisuudesta ja ehkäiset tulipalot kotonasi

Tarvikkeet kierrettyjen kynttilöiden askartelemiseen

  • Läpivärjättyjä kruunukynttilöitä
  • Kaulin
  • Korkea karahvi tai iso kattila

Lue myös Seura.fi:stä: Miksi sytytämme itsenäisyyspäivänä kaksi kynttilää ikkunalle?

Diy-kierrekynttilät: Ohje

1. Laita korkeaan karahviin tai isoon kattilaan noin 45 asteista kuumaa vettä. Upota kynttilä kokonaan veteen, ja anna sen lämmetä vedessä noin 10 minuuttia. Kun kynttilä tuntuu käteen taipuisalta, se on riittävän pehmeä työstettäväksi. Kynttilä jäähtyy helposti, joten toimi ripeästi.

kierrekynttilät: ohje

Kynttilä upotetaan ensin lämpimään veteen, jossa sen annetaan pehmetä.

2. Ota kynttilä pöydälle, ja litistä se keskiosasta kaulimella tai käsin painellen litteäksi. Mikäli kynttilä tuntuu jo jähmettyvän, upota se pieneksi hetkeksi uudestaan kuumaan veteen.

kierrekynttilät kaulitaan ennen kiertämistä

Kynttilä pitää kaulita litteäksi ennen kiertämistä.

3. Aloita kiertäminen. Tee kierre kerrallaan. Älä kierrä liikaa, koska silloin kierteestä ei tule niin näyttävä. Etene alhaalta ylöspäin. Tekniikan harjoitteleminen kannattaa aloittaa tekemällä vain muutamia kierteitä per kynttilä. Älä purista kynttilää liian kovaa, jotta siihen ei jää sormista painaumia.

kierretty kynttilä valmistuu

Kynttilän voi kiertää koko matkalta tai tehdä vain muutaman kierteen kynttilän keskelle.

4. Varmista, että kynttilä on kierteiden tekemisen jälkeen suorassa. Väännä kierretty kynttilä tarvittaessa suoraksi. Upota kynttilä hetkeksi kylmään veteen, jotta se jähmettyy kierteelle.

Konjakki kruunaa illallisen – tammitynnyrissä kypsynyttä jaloa juomaa ei kannata unohtaa ruokien ja leivonnaisten maustajana

$
0
0

Konjakki on Ranskassa valmistettu, viinistä tislattu rypäleviina ja brandyn alalaji, joka sisältää 40 % alkoholia. Vuosia tammitynnyreissä kypsynyt konjakki ihastuttaa paitsi juomana, myös leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

Lue myös: Miten glögi kannattaa terästää ja tuunata? Lue ammattilaisen vinkit ja ideat

Konjakki on brandya, joka on nimetty Ranskassa sijaitsevan Cognac-kaupungin mukaan ja tuotettu hyvin tarkkojen tuotantosäädösten mukaan. Konjakki kypsytetään tammitynnyreissä, josta se saa pääasiallisen värinsä ja arominsa. 

Konjakki on sekoite, johon käytetään useita eri tisleitä eri vuosikerroilta ja tuotantoalueilta. Tavallisessa VS-konjakissakin voi olla nelisenkymmentä eri tislettä ja hienoimmissa laaduissa jopa parisataa.

Konjakkeja voidaan kypsyttää tynnyreissä jopa kymmeniä vuosia. Konjakin kypsytysaika kerrotaan tarkoilla termeillä. 

  • Nuorin eli  VS (Very Special) -merkillä varustettu konjakki on vähintään kaksi vuotta kypsytettyä. Sen maku on yleensä kepeä ja hedelmäinen. 
  • VSOP (Very Superior Old Pale) konjakki on vähintään neljä vuotta kypsytettyä ja maultaan hedelmäistä, mausteista ja tammisen vaniljaista.
  • XO (extra old) on konjakeista vanhinta ja vähintään kymmenen vuotta kypsytettyä, minkä vuoksi maku on ennättänyt tekeytyä kuivan hedelmäiseksi ja aromikkaaksi.  

Kypsytysikä kerrotaan aina nuorimman käytetyn tisleen mukaan, mutta konjakissa voi kuitenkin olla kymmeniä eri tisleitä eri vuosilta.

Ranskalainen juoma terästää glögin ja joulun kahvikakut

Konjakkia tuotetaan Ranskan länsirannikolla, jonka maaperä on kalkkista ja ilmasto merellisen leutoa. Konjakin tuotantoalueet jaetaan kuuteen kasvualueeseen: Borderies, Fins Bois, Bois Bois, Bois Ordinaires sekä Petit Champagne ja Gognac Grande Champagne. Jokaisella alueella on ilmaston ja maaperän suhteen omat piirteensä, jotka antavat kunkin alueen konjakeille erilaisen luonteen. 

Laadukkaimmat ja pitkäikäisimmät konjakit tulevat Cognacin kaupungin eteläpuolelta Grande Champagnen ja Petite Champagne -alueilta. Mikäli konjakkiin käytetyt tisleet on tuotettu ainoastaan Grande ja Petit Champagnen alueen rypäleistä ja vähintään puolet niistä tulee Grande Champagnen alueelta, voidaan etikettiin lisätä merkintä Fine Champagne. Cognac merkinnällä myytävään konjakkiin voidaan käyttää miltä tahansa kasvualueelta tulevia rypäleitä. 

Koska Eurooppalainen asetus kieltää alkuperäsuojatun nimen kääntämisen, konjakki-sanaa ei pakkausmerkinnöissä saa käyttää Suomessakaan myytävästä aidosta konjakista, vaan nimenä tulee olla ranskankielinen Cognac. 

Konjakki voidaan nauttia sellaisenaan, ja se onkin suomalaisittain tunnetuin kahvin avec-juoma illallisen päätteeksi. Konjakki sopii myös hyvin juomasekoituksiin ja joulun aikaan vaaleaan glögiin tai klassiseen totiin. 

Konjakki antaa herkullisen säväyksen myös suolaisille ruoille sekä erityisesti makeille leivonnaisille. Kokeile konjakkia graavikalan mausteena tai joulun kahvikakkunen terästämiseen. Parhaiten ruoanvalmistukseen ja leivontaan käyvät VS ja VSOP konjakit.

Konjakki säväyttää kakut ja leivonnaset 

Konjakki on erityisesti joululeivonnaisissa todellinen ässä. Terästä luumutäytekakku tilkalla konjakkia. Myös perinteiseen englantilaiseen hedelmäkakkuun tai irlantilaiseen viskikakkuun saat mehevyyttä marinoimalla hedelmät yön yli konjakissa.

Konjakki ja suklaa ovat verraton makupari. Sokerikuorrutetussa suklaakakussa hurmaavat tumma- ja valkoinen suklaamousse sekä omenan sekä konjakin vallottava makuliitto. Kaulittava kuorrutus pitää suklaakakun ihanan mehevänä pitkään.

Stollen on saksalainen joulupulla, jonka tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa. Stollenissa maistuvat yltäkylläisesti pähkinät ja mantelimassa sekä kuivatut hedelmät, joita halutessaan voi mehevöittää konjakkitilkalla. Kakkumaisen täyteläinen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. 

Luumutortut kuuluvat joulunajan kahvipöytään. Viitseliäs tekee itse torttutaikinan, jolle kerma ja konjakki antavat juhlavan maun.

Hiekkakakku syntyy helposti perusraaka-aineista: sokersta, voista, jauhoista ja kananmunisa. Jujua kuivakakkuun saat maustamalla sen konjakilla.

Tarte Tatin eli klassinen omenakeikauskakku valmistetaan aromikkaista omenoista ja maustetaan konjakkitilkalla. Tarte Tatin tarjotaan uunilämpimänä vaniljajäätelön tai ranskankermanokareen kanssa.

Konjakki terästää jälkiruoat aikuiseen makuun 

Jälkiruoissa konjakki ja suklaa ovat luottopari. Unohda valmiit suklaakonvehdit ja tee herkullset tryffelit itse. Aikuiseen makuun maustetut suklaaherkut maustetaan tietenkin tilkalla konjakkia.

Vähintään yhtä herkullinen aterian päätös on hurmaava persimonpavlova. Mehustetuilla persimoneilla ja hunaja-konjakkivaahdolla kruunattu lumivalkea pavlova-kakku on todellinen kahvipöydän katseenvangitsija. Tiesithän, että persimonit mehustuvat mukavan pehmeiksi purkissa sokerin kanssa ravistamalla? 

Mannavanukas haastaa perinteisen pannarin. Kirpeät karviaiset ja tilkka konjakkia tuovat hurmaavan säväyksen rustiikkiseen mannavanukkaaseen. Mannavanukkaan makuparin, kinuskivaahdon, salaisuus piilee poltetussa sokerissa.

Suolaiset ruoat, pikkusyötävät ja lisukkeet 

Joulupöytään sopii konjakilla maustettu graavilohi ja kinkun kaveriksi tietenkin konjakkisinappi. Purkillisen itse tehtyä konjakilla maustettua joulusinappia voi antaa vaikka ruokalahjaksi. Jouluaterialle hyvin sopiva maalaiskalkkunapatee sopii saa sekin viimeisen silauksensa konjakista. 

Pataruokiin ja pastakastikkeisiin konjakki tuo herkullisen säväyksen. Terästä konjakilla ranskalainen klassikko coq au vin tai  lisää tilkka konjakkia sitruunaiseen äyriäspastaan.

Lue myös Anna.fi: Tätä konjakkimurokakkua Annan lukijat rakastavat

Lähde: Lignell & Piispanen


Askartele hurmaava käpykukkakranssi – katso ohje ja vinkit erilaisiin variaatioihin

$
0
0

Käpykukkakranssi on näyttävä koriste, jonka tekemiseen voi osallistaa lapsetkin. Käpykranssin ulkonäköä on helppo muunnella, voit tehdä kranssista runsaan tai pelkistetymmän version, jossa käpyjä on liimattu vain osaan kranssipohjasta.

Lue myös: Näin saat kävyt aukaistua uunissa – tämä kikka askartelijan kannattaa ottaa haltuun!

käpykukkakranssi

Pohjan voi tehdä helposti itse vaikka pahvista tai risuista. Askartelukaupoista löytyy paljon valmiita kranssipohjia, joten halutessasi voit keskittyä askartelussasi vai käpyihin.

Käpyjen lisäksi kranssiin voi kiinnittää muitakin koristeita, kuten heiniä, niiniä, juuttinarua, risuja tai havuja.

Muistathan, että käpyjen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kerää siis kävyt maanomistajan luvalla tai osta kävyt askartelukaupasta.

Lue myös Kaksplus.fi:stä: 8 x joulukalenteri lapselle – mitä valintasi kertoo sinun arvoistasi?

Tarvikkeet kävyistä tehdyn kukkakranssin tekoon

  • kranssipohja (halkaisija noin 21 cm)
  • männyn käpyjä noin 50 kpl
  • akryylimaaleja haluamissasi väreissä
  • siveltimiä
  • kuumaliimaa
  • pienet leikkurit
kävyt on maalattu muistuttamaan kukkia

Askartele käpykukista jouluinen versio maalaamalla kukat punaisiksi.

Käpykukkakranssi: Ohje

  1. Avaa kävyt, jos ne eivät ole jo avautuneet. Katso ohje käpyjen avaamiseen.
  2. Jotta kävyistä tulee kukan näköisiä, osa suomuista tulee irrottaa ja leikata lyhyemmiksi. Ideana on, että kukkaan muodostuu hapsumainen keskusta ja reunoille terälehdet. Leikkaa pihdeillä kävyn keskustan suomut lyhyiksi. Niiden ilme muuntuu tupsumaiseksi.
  3. Irrota sitten lyhyeksi leikatun keskiosan ympärillä olevia suomuja sen verran, että keskusta nousee esiin ja käpy alkaa muistuttamaan kukkaa. Jos käpy on kuivunut hyvin, suomut saattavat irrota sorminkin, ilman leikkuria tai pihtejä.
  4. Jos haluat, voit irrottaa kävyn pohjastakin muutamia suomuja, jotta pohjasta tulee tasainen ja se on helpompi liimata. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
  5. Maalaa akryylimaaleilla käpykukkien päällipuoli ja lopuksi tupsumainen keskusta. Riittää, että maalaat suomut kävyn päältä ja vain tarvittaessa alapuolelta eli mikäli suomut ovat niin pystyssä, että niiden alapuoli nousee esille.
  6. Anna maalin kuivua rauhassa. Liimaa sitten kävyt kiinni kranssipohjaan. Aloita liimaaminen kranssin sisäreunasta ja etene ulkoreunaa kohti. Sovittele käpyjä, ja valitse aina parhaiten kuhunkin kohtaan istuvat kävyt.
  7. Tee lopuksi tarvittaessa ripustuslenkki.
käpykranssi, jossa kävyt muistuttavat kukkia

Kranssista voi tehdä pelkistetymmän version koristelemalla vain osan kranssipohjasta.

Vinkki!

Kranssin lisäksi maalatuista käpykukista voi askarrella käpykukkakimpun tai taulun. Kimpun saat, kun kiinnität käpyjen kantoihin vihreäksi maalatut tikut, ja laitat ne maljakkoon. Taulu syntyy, kun liimaat käpyjen kannat pahviin, ja piirrät tai liimaat kukille varret.

Kastanja on makean pähkinäinen herkku paahdettuna – kokeile kastanjasosetta kakuissa, keitossa ja leivissä

$
0
0

Kastanja on erityisesti Euroopassa suosittu herkku eikä paahdettuja kastanjoita myyviin kojuihin ja kärryihin voi kulkiessaan olla törmäämättä. Kastanjoiden sadonkorjuuaika on loka-marraskuussa ja siksi loppusyksy sekä varsinkin joulunaika ovat niiden parasta sesonkia.

Lue myös: Pähkinäpavlova, jauhoton pähkinäkakku ja 5 muuta pähkinäistä joululeivonnaista

Kastanjat ovat jalokastanjan pähkinöitä. Kastanjapuita kasvaa erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoisilla alueilla, joissa viljat eivät menesty. Suomessa kasvavan hevoskastanjan siemenet ovat samankaltaisesta nimestään ja olomuodostaan huolimatta myrkyllisiä, eivätkä siis syötäväksi kelpaavia.

Yleisimmin kastanjat syödään uunissa paahdettuna, mutta niitä voi käyttää myös keitoissa, lisukkeena ja jälkiruoissa. Tuoreita kastanjoita löytää kauppojen heviosastolta loppusyksystä ja joulun aikaan.

Poimi ostoskoriisi kiinteitä, pulskia ja sileänä kiiltäviä yksilöitä. Hyvälaatuisen kastanjan tunnistaa siitä, että se on painava eikä kuoren ja pähkinän välissä ole ilmaa. Jos haluat varmistua laadusta, upota kastanjat veteen. Hyvät yksilöt painuvat pohjaan, huonot jäävät pinnalle kellumaan. Hyvälaatuisesta kastanjasta kuori irtoaa helposti paahtamisen tai keittämisen jälkeen.

Kastanja: mihin niitä voi käyttää?

Perinteisesti tuoreet kastanjat tarjotaan paahdettuina, sillä niiden sisältämä tärkkelys vaatii kypsennyksen. Paahdettaessa tärkkelys hajoaa sokeriksi ja maku muuttuu makean pähkinäiseksi ja muistuttaa jossain määrin uuniperunaa. Ennen perunan saapumista Eurooppaan, kastanjaa käytettiinkin usein perunan tapaan.

Paahdetut kastanjat tehdään viiltämällä kuoreen terävällä veitsellä ristiviilto, joka estää kastanjoita räjähtämästä paahdon aikana. Kastanjat paahtuvat 225-asteisessa uunissa parissakymmenessä minuutissa. Kypsän kastanjan tunnistaa siitä, että kuori irtoaa helposti ja malto tuntuu puristettaessa pehmeältä. 

Paahdetut kastanjat kannattaa tarjota heti paahtamisen jälkeen, sillä kuori lähtee parhaiten irti kuumista kastanjoista.

Paahdetut kastanjat ovat herkullista naposteluruokaa sellaisenaan, mutta niitä voi myös soseuttaa ja tarjota liharuokien lisukkeena. Englanninkielisissä maissa maustettua kastanjasosetta käytettään usein kiitospäivän kalkkunan täytteeseessä. Ranskassa kastanja puolestaan on suosittu herkku sekä suolaisissa ruoissa, leivonnaisissa että jälkiruoissa. Italialaiset jauhavat kastanjoita ja valmistavat jauhosta puuroa, leipiä tai keksejä.

Jos paahtaminen, kuoriminen ja soseuttaminen tuntuu liian työläältä, kaupasta voi ostaa myös säilyketölkeissä myytävää valmista kastanjasosetta. Ole tarkka ja valitse oikea purkki käyttötarkoituksen mukaan, sillä säilyketölkeissä myytävää kastanjasosetta on tarjolla sekä makeutettuna että makeuttamattomana.

Makeutettu kastanjasose sopii leivontaan ja jälkiruokiin sekä herkutteluun vaikka sellaisenaan. Sipaise makeaa kastanjasosetta paahtoleivän ja kakkujen päälle hillon tapaan, käytä lettujen täytteenä tai nauti jäätelön kera. Valmista kastanjasosetta kannattaa metsästää säilykeosastolta ja pienistä herkkuputiikeista.

1. Herkuttelu ranskalaiseen tapaan: suklaa-kastanjakakku

Pähkinäinen kastanja on ihana makupari tummalle suklaalle. Ranskalaisessa suklaakakussa kastanjasose korvaa vehnäjauhot, joten syntisen hyvä suklaakakku sopii myös gluteenittomaan herkutteluun, kunhan valitset suklaahyllystä täysin gluteenittoman suklaan. 

Ranskalainen kastanja-suklaakakku valmistuu vatkaamalla keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, sekoittamalla joukkoon sulatettu voi-suklaaseos ja nostelemalla lopuksi joukkoon vatkattu valkuaisvaahto. Ole tarkka paistoajan kanssa, sillä kakku on ehdottomasti parhaimmilaan, kun se jää keskeltä hyllyvän pehmeäksi. Anna kakun tekeytyä ja jäähtyä rauhassa jääkaapissa yön yli ja koristele se ennen tarjoilua pinnalle ripotellulla kaakaojauheella. Pallo vaniljajäätelöä kakun kyljessä tekee herkkuhetkestä unohtumattoman.

kastanja-suklaakakku ja -juoma

Pähkinäinen kastanja on ihana makupari tummalle suklaalle. Lisää kastanjasosetta kakkutaikinaan tai kuumaan suklaajuomaan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Ranskalainen kastanja-suklaakakku

2. Kylmien ilmojen juoma: suklaa-kastanjajuoma

Voiko ihanampaa herkkua olla kuin sulatetusta suklaasta valmistettu kuuma suklaajuoma eli chocolat chaud? Tässä ohjeessa suklaa saa makuparikseen kastanjasosetta ja appelsiinia. Ainekset kuumennetaan kattilassa miedolla lämmöllä ja tarjotaan kuumana kanelitankojen kera. Kuuma kastanja-suklaajuoma sulattaa takuuvarmana niin sydämet kuin pakkasessa paleltuneet sormetkin.

Ohje: Kastanja-suklaajuoma

3. Joulutorttujen uusi ilme: suklaa-kastanjatäytteiset joulutortut

Unohda perinteiset luumuhillolla täytetyt joulutortut ja hurmaa vieraasi kastanja-suklaatäytteisillä lehtevillä herkuilla. Suklaan ja kastanjan valloittava makuliitto sopii täydellisesti klassisen joululeivonnaisen väliin. Voi olla, että kastanja-suklaatäytteellä täytetyt joulutortut ovat jopa parhaita ikinä!

kastanja-suklaatäyte

Unohda luumumarmeladi ja kokeile joulutorttujen täytteenä jotain ihan muuta. Suklaa-kastanjatäyte hurmaa lehtevien leivosten välissä. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Kastanja-suklaatäytteiset joulutortut

4. Joululimpun haastaja: viikuna-kastanjaleipä

Kastanja-viikunaleipä leivotaan kastanja- sekä ruisjauhoista ja makeutetaan leipäsiirapilla sekä kuivatuilla viikunoilla. Makea joululeipä on ihana lahja lähimmäiselle ja ihastuttava lisä joulupöytään perinteisten joululimppujen rinnalle.

kastanja-viikunaleipä

Makea limppu maistuu joulupöydässä. Viikunoilla höystetty leipä leivotaan kastanja- ja ruisjauhoista. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kastanja-viikunaleipä   

5. Hurmaava alkukeitto: omena-kastanjakeitto

Kastanja-omenakeitto on loppuvuoden hurmaava herkku, joka tehdään kastanjapyreestä, aromikkaan hapokkaasta omenasta ja juuriselleristä, joiden maku pyöristetään nokareella ranskankermaa. Kastanja-omenakeitto maistuu lämmittävänä alkukeittona tuoreiden sämpylöiden kanssa. 

Samettisen sopan voi valmistaa joko valmiista kastanjapyreestä tai tuoreista kastanjoista. Viillä veitsellä teräviin kastanjoiden päihin ristiviillot ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Kuori kastanjat kuumina, lisää muiden ainesten kanssa keittopohjaan ja soseuta.

kastanja-omenakeitto

Kastanjoista, omenasta ja juuriselleristä pyöräytetty sosekeitto hurmaa juhla-aterian alkuruokana. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kastanja-omenakeitto

Lue myös Anna.fi: Joululeivonnaiset uusin kujein: karpalo-pataleipää, blondipipareita ja muita herkkuja

Piparjuuri antaa potkua moniin ruokiin – ota kokeiluun myös piparjuuritahna ja piparjuurituorejuusto

$
0
0

Piparjuuri on ikivanha viljelyskasvi, mutta chilien, sinapin ja pippureiden yleistyttyä sen käyttö on jäänyt vähemmälle.

Lue myös: Joulusilli saa makua wasabista

Piparjuurta on käytetty paitsi mausteena, myös rohdoskasvina ja yleislääkkeenä lähes vaivaan kuin vaivaan. Piparjuuren sisältämillä yhdisteillä on uskottu olevan antibioottisia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia.  Erityisesti sitä on käytetty sisäisesti ja ulkoisesti erilaisten tulehdusten ja vilustumisoireiden, kuten yskän sekä reuman, kihdin ja ruoansulatushäiriöiden hoitoon.

Piparjuuri muistuttaa maultaan wasabia ja on samansukuinen kasvi. Wasabin maku on voimakkaampi. Hyvin usein wasabin nimellä tarjotaan vihreäksi värjättyä piparjuurta.

Piparjuuri käyttö: testaa myös valmis piparjuuritahna ja piparjuurituorejuust0

Piparjuuren voimakas, kirpeästä sinappiöljystä peräisin oleva aromi voi alkuun vaatia hieman totuttelua, mutta kun makuun pääsee, se vie kielen. Piparjuurella voi kokeilla korvata chilit ja pippurit. 

Piparjuuren paksu juuri kannattaa kuoria ja käyttää sitä mukaa, kun sitä tarvitsee, koska piparjuurelle ominainen aromi katoaa pian raastamisen jälkeen.

Piparjuurta ei pidä lämmittää, vaan lisätä lämpimiin ruokiin vasta hetki ennen tarjoilua, jotta se ei menetä potkuaan ja muutu maultaan ikävän kitkeräksi ja epämiellyttäväksi.

Tuoreen juuren lisäksi kaupoista löytyy myös kätevä valmis piparjuuritahna, jota voi tuoreen piparjuuren tapaan käyttää mausteen tapaan.

Piparjuurituorejuusto sopii leivän levitteeksi, leivontaan sekä pastakastikkeisiin ja keittoihin kermaisuutta ja makua tuomaan.

Piparjuurikastike majoneesista tai kermaviilistä

Helpoin keino päästä piparjuuren makuun on sekoittaa raastetta majoneesin, paksun jogurtin tai kermaviilin sekaan ja tarjota seos kastikkeen tapaan.

Piparjuuren maustamat täyteläiset ja raikkaat kastikkeet käyvät kalaruokien kaveriksi ja sopivat mainiosti myös salaattien ja liharuokien kylkeen. Esimerkiksi piparjuurikerma on helppo ja maukas kastike suolatulle tai savustetulle kalalle.

Valkokastike on kastikkeiden klassikko, johon piparjuuri antaa raikkaan säväyksen. Tarjoa raikas valkokastike uunikalan ja keitinperunoiden kaverina. 

Piparjuuri kalan ja paahtopaistin mausteena

Perinteisesti piparjuurta tarjotaan kalaruokien kaverina. Erityisen hyvin piparjuuren ärhäkkä maku taittaa lohen rasvaisuutta, mutta vähintään yhtä ihanaan se on ihanaa myös silakkalaatikon mausteena.

Piparjuuren maustama lohipasta on nopea ruoka, jolla kelpaa herkutella niin arkena kuin viikonloppunakin. Voit käyttää ruokaan valmista piparjuurituorejuustoa tai maustaa tuorejuustosta pyöräytetyn kastikkeen nokareella piparjuuritahnaa.

Graavi- ja kylmäsavukalojen sekä paahtopaistin kanssa piparjuuri on varsinainen ässä. Sipaise piparjuurituorejuustoa naudan paahtopaistiviipaleen väliin, aseta päälle iso kapris ja kääräise rullalle. Tai sekoita piparjuurituorejuustosta sekä  savulohesta nopea kalatahna vaikka saaristolaisleivän levitteeksi tai uuniperunan täytteeksi.

Piparjuurituorejuusto on ihanaa myös kylmäsavulohipiirakan täytteessä. Pirteä piparjuuri loihtii lohipiirakasta todellisen luksusherkun.

Ihanan alkuruoan tai pikkusuolaisen suupalan teet maustamalla kuutioidut keitinperunat majoneesilla, ranskankermalla sekä piparjuuritahnalla ja tarjoamalla perunasalaatin graavilohen kanssa.

Piparjuuri maustaa salaatit ja lämpimät ruoat

Liha- ja kalaruokien lisäksi piparjuurta kannattaa rohkeasti lisätä mausteeksi erilaisiin laatikkoruokiin, muhennoksiin, keittoihin esimerkiksi porkkanan tai kesäkurpitsan kaveriksi sekä perunamuusin joukkoon. Maistele piparjuuriperunasosetta valmistusvaiheessa, sillä piparjuurta tarvitaan mausteeksi vain pieni ripaus.

Salaatteihin, raasteisiin sekä lämpimiin uunijuureksiin piparjuuri tuo raikkaan makuvivahteen. Kokeile sekoittaa raastettu piparjuuri paksun jogurtin tai tuorejuuston täytelöittämän kastikkeen joukkoon ja tarjota se sellaisenaan kasvisten kaverina. Esimerkiksi kurkku-fetasalaatti ja piparjuuri-jogurttikastike on herkullinen kaveri grilliruoille tai kaloille. Raikas salaatti kokataan Sikke Sumarin suositulla ohjeella.

Helppo tapa tuoda perinteiseen blinipöytään uutta jujua on sekoittaa ripaus raastettua piparjuurta punajuurikuutioiden joukkoon. Tuorejuuston täytelöittämä ja piparjuuren raikastama punajuurisalaatti on pirteä lisä muutoin jokseenkin raskaalle bliniaterialle.

Piparjuuri ja etikka ne yhteen sopii

Piparjuuren maku sopii hyvin myös happamien ruokien seuraan, ja siksi sitä kannattaa kokeilla säilykepunajuurien kaverina sekä etikkaisten silakoiden, sillien ja säilöttyjen kurkkujen maustamisessa.

Piparjuurella maustetut kermaiset sillit ja silakat ovat herkkua joulupöydässä muiden joulun kalaherkkujen sekä makean saaristolaisleivän kanssa.

Lue myös Anna.fi: Sienipiirakan ihanat maut: klassikkopiirakka saa lisäsäväyksen chorizosta tai piparjuuresta

Katajanmarja ryydittää riistaruoat – ripauta metsäistä makua rohkeasti myös kalaruokiin

$
0
0

Katajanmarja tunnetaan erityisesti ginin raaka-aineena ja riistaruokien mausteena. Katajanmarjasta on kuitenkin paljon muuhunkin. 

Lue myös: Riistaruoka kuuluu syksyyn – katso herkulliset ohjeet!

Jos tarkkoja ollaan, katajanmarja ei itse asiassa ole marja, vaan katajapuun käpy. Katajanmarjan kypsyminen on hidasta ja vie kokonaisuudessaan kolme vuotta. 

Ensimmäisenä vuonna katajanmarjat ovat vihreitä ja toisena vuonna sinisiä. Vasta kolmantena vuonna marjat ovat kypsiä ja väriltään miltei mustia. Raaka ja kypsä marja eroavat paitsi väriltään, myös maultaan, mutta molemmat ovat silti syötäväksi kelpaavia.

Katajanmarjojen keruuaika on syksyllä syys–lokakuussa. Kataja kukkii ja marjoo runsaimmin valoisilla paikoilla ja on yleinen havupuu koko Suomessa. Aukeilla paikoilla katajissa voi olla noin 300 marjaa, mutta metsissä katajien marjonta voi jäädä hyvinkin vähäiseksi.

Katajanmarjojen keruu kuuluu jokamiehenoikeuksiin, kunhan keräämisen suorittaa puuta vahingoittamatta. Helpoiten marjat saa noukittua talteen kopautus-tekniikalla. Aseta maahan katajan viereen kangas, taivuta sen ylle katajan marjova haara ja kopauta sitä kepillä niin, että marjat putoavat kankaalle. 

Katajanmarjat käytetään yleensä kuivattuina, joko jauheena tai kokonaisina. Kuivaaminen tapahtuu hitaasti hyvin miedossa lämmössä, jotta marja ei rypisty.

Katajanmarja – käytä muutama marja kerrallaan

Kuivattuja katajanmarjoja voidaan käyttää mausteena pippurin tapaan ja ne tuovat ruokiin herkullisen, aavistuksen metsäisen maun. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen. Katajanmarjat eivät sovi henkilöille, joilla on korkea verenpaine eivätkä raskaana oleville tai säännöllisesti käytettynä munuaisvaivoista kärsiville. 

Katajanmarjoja ei myöskään suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti paria viikkoa pidempää eikä niitä pidä nauttia kerralla muutamaa marjaa enempää. Suuret annokset katajanmarjoja saattavat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia, aineenvaihdunnan häiriöitä, munuaisvaurioita, valkuaisen tai veren erittymistä virtsaan, sydämentykytystä, kohonnutta verenpainetta tai jopa kouristuksia.

Tosin katajanmarjat ovat niin vahvan makuisia, että jo muutama marja riittää usean hengen annoksiin.

Katajanmarjoilla maustetut liharuoat

Erityisesti hyvin katajanmarjat sopivat lihan, kuten sianlihan, lampaan ja riistan marinoimiseen ja maustamiseen antaen lihalle herkullisen metsäistä makua.  

Lisää muutama katajanmarja riistaruokiin. Esimerkiksi hirvipataan, –käristykseen tai –keittoon sekä itse tehdyn riistamakkaran mausteeksi ne sopivat erinomaisesti. 

Myös marinoitu paahtopaisti saa makua marinadista, joka sekoitetaan öljystä, katajanmarjoista, valkosipulista ja yrteistä. Marinoitu paahtopaisti on oiva joulu- ja juhlapöydän tarjottava, joka voidaan valmistella hyvissä ajoin etukäteen.

Täytetyt viiriäiset maistuvat makoisilta simppelisti suolalla ja pippurilla maustettuina, mutta voit kokeilla mausteeksi myös katajanmarjaa, yrttejä, sitruksia tai vaikkapa glögimausteita. 

Katajanmarja kalan mausteena

Erityisen ihania katajanmarjat ovat kalan kanssa. Katajanmarjat ja siitä valmistettu gini maustavat makoisaksi esimerkiksi graavisiian ja ne sopivat mainiosti myös graavilohen koristeeksi.

Kokeile katajanmarjoja hiillostettujen silakkafileiden maustamiseen. Lado hiillostetut silakat vuokaan, lisää päälle ginistä, katajanmarjoista sekä vedestä ja öljystä sekoitettu marinadi ja anna maustua kylmässä vuorokauden ajan.  

Katajanmarjat muiden ruokien mausteena

Katajanmarjat sopivat liharuokien lisäksi hapankaaliin sekä pienessä määrin tuorejuustojenkin mausteeksi. Katajanmarjoilla ja rosmariinilla maustettu itse tehty piimäjuusto kelpaa tarjottavaksi vaikka fiinimmässäkin juhlapöydässä.

Katajanmarjaa käytetään myös alkoholijuomien maustamiseen ja trendijuomaksi kiilanneen ginin valmistukseen. Ginistä valmistat klassikkojuoma gin tonicin eli GT:n. Gin tonic on ihanan raikas juoma, helppo tehdä, ja rakentuu vain kolmesta aineksesta: jäistä, ginistä ja tonic-vedestä. Valitse laadukkaat ainekset, tee drinkki oikeassa järjestyksessä ja onnistut. Hyvin valittu koriste viimeistelee juoman. 

Lue myös Anna.fi: Hirvi kruunaa syysaterian

Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!

$
0
0

Juustopiirakka jos mikä sulattaa sydämet ja hurmaa herkkusuut! Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat juustopiirakat. 

Lue myös: Suolainen piirakka sopii iltapalaksi

Pohjataikina – tee itse, oikaise valmiilla tai jätä kokonaan leipomatta

Juustopiirakan pohjataikinan voi tehdä itse tai poimia kaupasta valmiina. Kun raastat täytteen lisäksi myös taikinaan juustoa, saat mausta herkullisen ja koostumuksesta mehevän. 

Täyteläistä juustoa pukee pieni rapeus. Siksi juustotäytteen ja rapsakan lehtitaikinan yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. Juustopiirakka onnistu myös gluteenittomana, ja sen voi halutessaan tehdä kokonaan ilman pohjaa.

Paras piirakkataikina on yksinkertainen. Viileät raaka-aineet ja nopea sekoitus takaavat parhaan lopputuloksen. Älä ylityöstä taikinaa, jotta pohjan rakenteesta ei tule kova. 

Moni taikina on parhaimmillaan, kun annat sen levätä viileässä ennen paistamista. Siten pohjan rakenteesta tulee paras mahdollinen.

Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohjaa paistaa ennen täytteen lisäämistä 10–15 minuuttia.

Lue myös: Piirakkapohja ota haltuun pahtaa niksit!

Juustopiirakka paistuu rapeaksi, kun paistat sen metallivuoassa. Piirakan saa näyttävästi tarjolle, kun leivot sen irtopohjaiseen piirakkavuokaan.

Voit valmistaa piirakan myös tavalliseen piirakkavuokaan, leipoa sen suoraan pellille, somiin pikkuvuokiin tai hauskasti pitkänomaiseen leipävuokaan.

Lue myös: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

Paista juustopiirakka uunin alatasolla, jotta pohja ennättää paistua kunnolla rapeaksi ennen kuin pinta tummuu liikaa. Tarvittaessa voit asettaa piirakan päälle palan leivinpaperia suojaksi paiston loppuvaiheessa.

Juustopiirakka: västerbottenia, vuohenjuustoa, parmesaania vai sittenkin emmentaalia?

Juustopiirakan täytteeseen sopivat juustot maun mukaan: kokeile voimakkaan makuista emmentaalia, italialaista parmesaania tai sveitsiläistä gruyerejuustoa.

Feta-pinaattipiirakka on klassikko, mutta kreikkalaisen juuston makupariksi voi yhdistää myös lehtikaalia. Lempeän makuisesta ricottajuustosta valmistuu samettinen piirakka kevään ja kesän juhlapöytään.

Tuhti juusto kaipaa rinnalleen raikkautta. Yhdistä juuston makupariksi sesongin raaka-aineita. Keväällä ja kesällä juustopiirakka saa kaverikseen tuoreita yrttejä, parsaa tai makeita kirsikkatomaatteja.

Syksyllä ja talvella juustojen kaveriksi sopivat kantarellit, omena, puna- ja keltajuuri sekä karamellisoitu sipuli. 

Voit tehdä juustopiirakan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Täyte kiinteytyy ja maut tasaantuvat, kun piirakka saa levätä viileässä ennen syömistä.

Lue myös Anna.fi: Leivo pellillinen juustopiirakkaa

Juustopiirakka voimakkaan makuisista juustoista

Voimakkaan makuiset juustot, kuten ruotsalainen västerbotten, sveitsiläinen gruyere sekä musta- tai punaleima-emmentaali tuovat juustopiirakkaan makua ja mehevyyttä.

Helppoon juustopiirakkaan voit raastaa vaikka kaikki jääkaapin juustonkannikat. Täyteläisen ja pähkinäisen maun salaisuus on muskottipähkinä. Pohja­na toimii tuore­lehtitaikina, joten juuri helpommalla ei suolaista piirakkaa voi valmistaa.

Mätitahnamaisen kastikkeen kera tarjottu hienostunut västerbotten-juustopiirakka sopii rapujuhlien tarjottavaksi.

Ranskalaisen avopiirakan tapaan suoraan pellille leivottu galette puolestaan on rennon leipurin valinta. Piirakka leivotaan suoraan pellille ja taikinan reunat käännellään rennosti täytteen päälle.

Galette yhdistää kantarellit, omenan ja sveitsiläisen gruyere-juuston maukkaaksi kokonaisuudeksi.

Kahden juuston parsapiirakka sopii niin juhlapöytään kuin brunssillekin tai vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kera tarjottuna. Täytteen lisäksi juustoa lisätään myös pohjataikinaan, joten lopputulos on supermehevä.

Kaikkien kestosuosikki: fetapiirakka

Feta-pinaattipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia ja monen lemppari. Kreikkalainen spanokopita tehdään filotaikinasta. Piirakan herkullisessa täytteessä maistuvat pinaatti ja fetajuusto sekä tuoreet yrtit ja muskottipähkinä. 

Feta-lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, joissa ihastuttaa lehtikaali ja fetajuusto. Piirakat leivotaan suolaisiksi pikkunaposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

Voit leipoa mehevän fetajuustopiirakan myös valmiista lehtitaikinasta, gluteenittomasti tai kokonaan ilman pohjaa.

Aromikas vaihtoehto: vuohenjuustopiirakka 

Vuohenjuustopiirakka on herkkusuun valinta. Vuohenjuusto-pinaattipiirakka on mehevä suolainen piirakka, joka sopii yhtä hyvin brunssipöytään kuin saunaillan suolapalaksi.

Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä ja maistuu ihanasti basilikalta. Juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Vuohenjuusto-tomaattipiiraan kermaisen pehmeään täytteeseen tuo pientä potkua sinappi.

Aromikas vuohenjuusto ja makeaksi karamellisoituneet sipulit ovat ihania yhdessä. Vuohenjuusto-sipulipiirakan pohja valmistuu näppärästi valmiista lehtitaikinasta.

Miedon maukas ricottapiirakka

Ricottajuustosta valmistuu samettinen, pehmeä ja lempeän täyteläinen juustopiirakka. Yhdistä makupariksi pinaattia, yrttejä tai tomaatteja. 

Viewing all 965 articles
Browse latest View live