Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta. Itsenäisyyspäivä on arvokas juhla, jolloin Suomea ja suomalaisuutta juhlistetaan tutuilla kotimaisilla herkuilla ja perinteillä. Juhlistitpa itsenäisyyspäivää millä tavoin vain, kokosimme yhteen tietopaketin, jonka avulla sinivalkoinen juhla onnistuu kerta toisensa jälkeen.
Lue myös: Miksi tänään liputetaan? Testaa, kuinka hyvin muistat liputuspäivät
Itsenäisyyspäivä on Suomen juhla
- Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen joulukuun 6. päivänä vuonna 1917. Samalla Suomi vapautui Venäjän hallinnosta.
- Itsenäisyyspäivä on virallinen liputuspäivä.
- Ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivää juhlittiin Presidentinlinnassa vuonna 1919. Vastaanoton järjesti presidentti K. J. Ståhlberg.
- Itsenäisyyspäivänä ikkunalle sytytetään perinteisesti kaksi kynttilää. Kynttilöillä on ollut eri merkityksiä vuosien varrella: 1700-luvulla niitä poltettiin suurmiesten ja kuninkaallisten kunniaksi, myöhemmin 1800-luvun loppupuolella ne saattoivat merkitä kapinaa keisaria vastaan. Lue lisää kynttilöiden perinteestä Seuran jutusta.
- Vuonna 2019 Linnan juhlien budjetti oli 220 000 euroa. Vieraita oli kutsuttu noin 1800.
Itsenäisyyspäivän vastaanotto on monelle juhlan kohokohta
Perinteisesti itsenäisyyspäivä huipentuu Presidentinlinnassa juhlittaviin Linnan juhliin. Vuonna 2020 tilanne on toinen, sillä Linnan juhlat on peruttu koronavirusepidemian takia.
Kerta ei ole ensimmäinen. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on peruttu aiemminkin, esimerkiksi vuonna 1952 presidentti J. K. Paasikiven sairauden vuoksi ja vuonna 1974 presidentti Urho Kekkosen Sylvi-vaimon menehdyttyä.
Lue myös Seura.fi: Linnan juhliin on nyt kutsuttu koko kansa – Presidentti Niinistö: ”Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin”
Monelle Linnan juhlat ovat olennainen osa itsenäisyyspäivän juhlintaa, ja television äärelle kokoonnutaan ihailemaan toinen toistaan upeampia asuja ja kunnioittamaan sotaveteraaneja. Vuonna 2020 Linnan juhlista pääsee nauttimaan uudenlaisen ohjelman avulla oman kodin seinien sisällä.
Menneitä itsenäisyyspäivän juhlia voi muistella näiden juttujen avulla!
Juhlista Suomea näiden herkkujen avulla!
Kotona itsenäisyyspäivä näyttää samalta kuin sen juhlijat: itsenäisyyspäivämenu voi olla juhlava ja teemaltaan sinivalkoinen, tai se voi koostua arkisista herkuista.
Mitäpä jos leipoisit juhlan kunniaksi komean kakun? Tai jos haluat päästä helpolla, kokeile nopeasti pyöräytettäviä naposteltavia! Entä miltä kuulostaisi suomalaisista raaka-aineista taiottu menu?
Lue myös Anna.fi: Peruttuja juhlia, viiniä vasta 90-luvulla! 8 faktaa, joita et tiennyt Linnan juhlien historiasta