Jouluna myytävät valkoiset ja punaiset tulilatvat kukkivat pitkään ruukuissa ja kukkakoreissa. Vähään tyytyvä tulilatva kaipaa kukinta-aikaan vain kastelua. Kaunis ja moneen asetelmaan sopiva kasvi on perinteinen joulukukka, mutta oikealla hoidolla se kestää pitkälle kevääseen.
Lue myös: Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein
Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana) tuotiin Madagaskarilta Eurooppaan 1920-luvun lopulla. Nyt se kuuluu talven suosituimpiin huonekasveihin ja on suosittu erityisesti joulun aikaan. Pitkä kukinta-aika ja vähäinen hoitotarve takaavat suosion jatkossakin.
Jouluna myytävien lajikkeiden lisäksi kevätkaudella värivalikoima laajenee. Tulilatvan voi pitää sesonkikukkana ja heittää kompostiin kukinnan jälkeen. Viitseliäs kuitenkin jatkaa kasvatusta läpi vuoden ja kukittaa taimen uudelleenkin. Tulilatvasta saa hyvällä hoidolla mainion viherkasvin.
Lue myös: Joulukukka-asetelma vanhoihin astioihin – mikä näistä viidestä asetelmasta on sinun suosikkisi?
Tulilatvan hoito
- Kastele tainta muutaman päivän välein, anna välillä mullan kuivahtaa. Paksut lehdet varastoivat vettä. Kukka selviää jonkin aikaa vähässäkin valossa, mutta jos haluat siitä ympärivuotisen, aseta ruukku valoisaan paikkaan.
- Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä. Kovin lämpimässä ja hämärässä versot saattavat venähtää.
- Tulilatva on lyhyenpäivän kasvi. Uudelleen kukinta vaatii syksyllä pimentämisen 14 tunnin ajaksi vuorokaudessa. Pidä päivät ikkunalla ja yöt kaapissa.
Tulilatva ulkokukkana
Tulilatvan voi viedä kesäksi ulos, pihalle tai parvekkeelle. Kesäkukkana tulilatva on hyvin vähään hoitoon tyytyvä.
Ruukku kannattaa sijoittaa sateelta suojaan, jottei juuristo kärsi liikamärkyydestä. Mehevien lehtiensä ansiosta tulilatva on paahteisen parvekkeen pelastus: se kestää aurinkoa ja selviää muutaman päivän kastelemattakin.
Lannoitus kesäkukkalannoitteella saa taimen rehevöitymään, joten syyskesällä sisään nostettuna se on entistä komeampi.