Jos haluat joulutähden kotisi koristeeksi tai lahjaviemiseksi, muista nämä hoitovinkit.
Kun hankit joulutähden, valitse terve, vahvan näköinen kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät ja jämäkät.
Riippuvat lehdet ja litimäräksi kasteltu tai rutikuiva ruukkumulta ovat aina hälytysmerkki: jätä sellaiset kasvit ostamatta. Joulutähden ylälehtien keskellä olevat pienet keltaiset kukkapompulat kertovat tähden tuoreudesta.
Joulutähti ei pidä viileästä ja vedosta. Valitse siis myyntipisteestä sellainen kasvi, joka ei ole ollut aivan ulko-oven vieressä. Kylmettynyt joulutähti pudottaa lehtensä muutamassa päivässä.
Asiantunteva kukkamyyjä osaa pakata joulutähden sään mukaan oikein. Älä milloinkaan kuljeta esimerkiksi marketista hankittua joulutähteä ulkona ilman pakkausta! Muutaman metrin matka alle kymmenessä asteessa voi olla tuhoisa, pakkassäästä puhumattakaan.
Älä kastele liikaa
Joulutähti ei pidä kuivasta, mutta se on suorastaan allerginen liian märälle ruukkumullalle. Jos kasvualusta on aivan litimärkä, juuret mätänevät, lehdet kellastuvat ja putoavat – ja pahimmassa tapauksessa koko joulutähti kuolee.
Liian kuivana pidetty joulutähti pudottelee myös lehtiään, mutta toipuu hyvin kasteltuna.
Joulutähti on kohtuullisen kastelun kasvi. Kädenlämpöinen vesi on sille parasta.
Kukinnan aikana sitä ei tarvitse lannoittaa, mutta jos joulutähteä pidetään joulun jälkeen viherkasvina, sitä voi talviaikaan kastella kerran kuukaudessa lannoitevedellä. Kesäaikaan joulutähteä kastellaan miedolla lannoitevedellä joka kastelukerralla.
Joulutähti viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Pidä joulutähti poissa vedosta.
Kukittaminen haastavaa
Joulutähdet heitetään usein pois, kun niiden loistavan väriset ylälehdet ovat karisseet. Joulutähdet ovat kuitenkin monivuotisia, ja ainakin teoriassa ne voi saada kukkimaan uudelleen.
Käytännössä joulutähden kukittaminen kotioloissa on aikaa vievää puuhaa, eikä se aina edes onnistu.
Lähde: Kauppapuutarhaliitto ry
The post Joulutähden hoito-ohjeet appeared first on Kotiliesi.fi.